ΕΛΛΑΔΑ

Emirates: Η πληροφορία που σήμανε συναγερμό - Εξονυχιστικοί έλεγχοι και στις σημερινές πτήσεις

Emirates: Η πληροφορία που σήμανε συναγερμό - Εξονυχιστικοί έλεγχοι και στις σημερινές πτήσεις
Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας χθες δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε έστω και χαραμάδα διακύβευσης της ασφάλειας των επιβατών INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πληροφορία των ξένων μυστικών υπηρεσιών που προκάλεσε τον συναγερμό χθες, Πέμπτη (10/11) στο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέφερε ότι ένα άτομο τουρκικής υπηκοότητας θα επιχειρούσε να ταξιδέψει είτε με την πτήση για Ντουμπάι είτε με την πτήση για Νέα Υόρκη, δίνοντας όμως χρονικό περιθώριο είτε τη χθεσινή μέρα είτε τη σημερινή.

Γι' αυτό το λόγο μάλιστα προτού απογειωθούν οι πτήσεις σήμερα, Παρασκευή (11 Νοεμβρίου) θα γίνει και πάλι εξονυχιστικός έλεγχος στα δύο αεροπλάνα. Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας πάντως χθες δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε έστω και χαραμάδα διακύβευσης της ασφάλειας των επιβατών.

Γι' αυτο το λόγο επιλέγει να εφαρμοστεί το αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ηγεσία των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία συνόδευαν το αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εντοπίστηκε ο ύποπτος - Κανένα στοιχείο εις βάρος του

Όσον αφορά στον συγκεκριμένο ύποπτο, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με την πληροφορία να ταξίδευε με τη συγκεκριμένη πτήση, δεν έχει προκύψει μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι ύποπτο από την έρευνα των διαβαθμισμένων υπηρεσιών ασφαλείας, με υψηλόβαθμο μάλιστα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει χαρακτηριστικά τη φράση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι «το πιο βασικό είναι ότι εξασφαλίστηκε πρωτίστως η ασφάλεια των επιβατών».

Ο εν λόγω ύποπτος ζει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει χαρτιά παραμονής και η οικογένειά του είναι στο εξωτερικό.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει:

«Σε συνέχεια της από 10-11-2022 Ανακοίνωσης, από το Αρχηγείο της
Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, κατόπιν ενδελεχούς και
εμπεριστατωμένης έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας,
ουδέν αξιόποινο προέκυψε σε βάρος ατόμου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες
ότι επέβαινε σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας και είχε χαρακτηριστεί
ως ύποπτο.»

Το χρονικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, 120 μίλια Νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, το CAOC (Κέντρo Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ) έδωσε εντολή για «A Scramble», και στις 21:09 ζευγάρι F-16 της Μοίρας 340 απογειώθηκε από την Κρήτη ώστε να συνοδεύσει την πτήση ΕΚ 209 για να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, οι Αρχές του αεροδρομίου είχαν καθηλώσει την πρώτη πτήση της Emirates, την ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι πριν καν απογειωθεί.

Οι επιβάτες της πτήσης για Ντουμπάι, λίγο μετά την επιβίβασή τους (περίπου στις 18:00) και ενώ το αεροσκάφος είχε τροχοδρομήσει προς το διάδρομο απογείωσης ενημερώθηκαν από τον πιλότο για τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος και αναγκαστική επιστροφή στο χώρο στάθμευσης.

Οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί όλες τις αποσκευές τους (σ.σ. πράγμα που δεν γίνεται όταν πρόκειται όντως για τεχνικό πρόβλημα) με τις Αρχές να τους περνούν έναν προς έναν από εξονυχιστικό έλεγχο.

Η πρώτη πτήση ελέγχθηκε εντέλει από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ και οι επιβάτες επιβιβάστηκαν ξανά στο αεροσκάφος, το οποίο και αναχώρησε για τον προορισμό του.

Σε βίντεο που ανέβηκαν στο twitter μέσα από το εσωτερικό του αεροσκάφους διακρίνονται επιβάτες της πτήσης να αποβιβάζονται, αλλά ο «ύποπτος» να παραμένει στη θέση του, καθώς του έχει απαγορευτεί η έξοδος από το αεροπλάνο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ