ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: 5.700 αστυνομικοί στους δρόμους και εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας

Πολυτεχνείο: 5.700 αστυνομικοί στους δρόμους και εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας
Φωτογραφία αρχείου από αστυνομικές δυνάμεις σε παλαιότερο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Φόβους για καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα αλλά και στατικές δυνάμεις της αστυνομίας, εξέφραζαν σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη (15/11), στελέχη της ΕΛΑΣ, εν όψει της αυριανής πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στις συσκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας έγινε σαφές ότι οι εντολές που πρέπει να δοθούν στους αστυνομικούς θα είναι για αυξημένη αυτοπροστασία ενώ τα κτήρια των αστυνομικών τμημάτων θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας.

Τα μέτρα της αστυνομίας θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα το βράδυ.

Πάντως, φέτος έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα αποτελέσει στόχο αγνώστων, οι οποίοι θα θελήσουν να αμαυρώσουν την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στις συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσαν, επίσης, ξεχωριστό κομμάτι των συζητήσεων τα έργα που γίνονται φέτος στην πλατεία Εξαρχείων -ένα ζήτημα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην αστυνομία και δυσκολίες στην εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου.

Στο κεφάλαιο της ανάλυσης των πληροφοριών, οι Αρχές στέκονται στο γεγονός ότι αποτελεί ερώτημα η στάση των μικρών ομάδων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στον αντιεξουσιαστικό χώρο από άτομα, όμως, μικρής ηλικίας τα οποία φαίνεται να μην συμπλέουν με τους «παλαιότερους των Εξαρχείων».

Το προηγούμενο διάστημα, οι Αρχές ασφαλείας προσπαθούν να εντοπίσουν παλιά κτήρια και σημεία τα οποία να χρησιμοποιούνται από ομάδες αντιεξουσιαστών για παρασκευή μολότοφ ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει για το εάν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσει το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο.

Γι’ αυτό το λόγο στο επιχειρησιακό σχέδιο έχει προβλεφθεί ότι μόλις ξεκινήσει η πορεία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα στεγανοποιήσουν τις εισόδους του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Στους δρόμους 5.700 αστυνομικοί

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου θα βγάλει 5.700 αστυνομικούς στους δρόμους, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της Αθήνας ήδη από σήμερα, 16 Νοεμβρίου.

Αυτές τις ημέρες, οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. παίζουν και φέτος τα drones και το ελικόπτερο της αστυνομίας, που θα δίνει συνεχή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σε επιφυλακή θα είναι και οι «Αίαντες», τα οχήματα που έχουμε δει να συμμετέχουν σε αστυνομικές επιχειρήσεις, ρίχνοντας νερό σε περιπτώσεις επεισοδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ