ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τουρκική πρόκληση: Drone πέταξε πάνω από την Κίναρο

Νέα τουρκική πρόκληση: Drone πέταξε πάνω από την Κίναρο
Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες AP Photo / Maya Alleruzzo (Φωτογραφία αρχείου)

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι παραβιάσεις από πλευράς της Τουρκίας, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) να πραγματοποιεί σήμερα υπερπτήση πάνω από τη νήσο Κίναρο.

Συγκεκριμένα, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 09:33, πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Η Ελλάδα να θυμάται τη θέση της και την ιστορία

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική δήλωσε προκλητικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «θυμάται τη θέση της και να θυμάται την ιστορία» και επανέλαβε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν έχει νόημα, υποστήριξε ακόμα ο Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

«Επιμένω στο θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Είναι σημαντική για εμένα αυτή η δήλωση. Πρέπει η Ελλάδα να ξέρει τα όριά της και τους όρους γειτονίας. Όσο και αν γεμίζουν τα νησιά με όπλα, δεν θα τους ωφελήσει. Αν διαβάσουν το παρελθόν, θα δουν τι έχει συμβεί. Όσα είπα, δεν είναι ζήτημα ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους με την Αθήνα.

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν έγινε στην Τουρκία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αλλά από τη Σύνοδο των G-20.

Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι το καθεστώς παρατηρητή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι «έγκυρο» και «δεν χρειάζεται άδεια από καμία χώρα».

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, από την 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος εντάχθηκε ως παρατηρητής στον οργανισμό, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Αθήνα και της Λευκωσίας, όσο και των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Σύμφωνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (των τουρκόφωνων κρατών) την 'ΤΔΒΚ'. Δείξαμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαδικασία επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, εσάς τα αξιότιμα αδέλφια μου, για την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

F-16

Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «θετική» την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 στο Μπαλί, κατά την οποία ο Μπάιντεν εξέφρασε τη συνεχιζόμενη στήριξή του στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά των ΗΠΑ, τόσο για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αγοράς F-16 όσο και για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών του αλλά και δηλώσεών του προς δημοσιογράφους το περασμένο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα με τα F-16, τότε η Άγκυρα θα στραφεί σε άλλες αγορές, κλείνοντας επί της ουσίας το «μάτι» στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ