ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε γνώση της πρεσβυτέρας οι κακοποιήσεις παιδιών σύμφωνα με νέες καταγγελίες

Κιβωτός του Κόσμου: Σε γνώση της πρεσβυτέρας οι κακοποιήσεις παιδιών σύμφωνα με νέες καταγγελίες
Τι καταγγέλλει συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση για τα όσα συνέβαιναν σε δομή που διατηρεί η ΜΚΟ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ/EUROKINISSI

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση παιδικής κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής, σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Η καταγγελλόμενη κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα Αντώνιου, ιδρυτή της ΜΚΟ, φέρεται να ήταν σε γνώση της συζύγου του και προέδρου της «Κιβωτού του Κόσμου», Σταματίας Γ. Η ίδια σε δηλώσεις της έχει απορρίψει κατηγορηματικά τα καταγγελλόμενα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια υποκινούμενη συκοφάντηση τους έργου της ΜΚΟ.

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα δύο τρεις φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”» ανέφερε συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, μιλώντας στο Mega.

«Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει: ”Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και λέει ”πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί”. Δηλαδή αντί να προστατεύσει το παιδί, το μάλωσε γιατί ήρθε 8 η ώρα» σημείωσε.

Στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκονται μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ιδιαίτερα προβεβλημένο πρόσωπο της «Κιβωτού». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις καταθέσεις δύο νεαρών που είχαν φιλοξενηθεί σε δομές της ΜΚΟ, ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να εμπλέκεται σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Υπενθυμίζεται οτι ο 19χρονος που κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ, κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια. Ένας 16χρονος και ένας εργαζόμενος στη δομή, φέρεται να επιβεβαιώνουν την καταγγελία του 19χρονου.

Παράλληλα, 17χρονος που φέρεται να ήταν αυτόπτης μάρτυρας στα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να μην αποκαλύψει τίποτα από όσα έγιναν.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της Κιβωτού του Κόσμου τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ανακοινώνοντας πως επιβάλλει στον πατέρα Αντώνιο απαγόρευση ιεροπραξιών.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ