ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Πληθαίνουν τα ερωτήματα - Πληροφορίες ότι γνώριζαν τα περιστατικά βίας

Κιβωτός του Κόσμου: Πληθαίνουν τα ερωτήματα - Πληροφορίες ότι γνώριζαν τα περιστατικά βίας
Καταιγιστικές οι εξελίξεις. Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται μέσω των καταγγελιών που ολοένα και πληθαίνουν για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Γονείς που δεν τους επέτρεπαν να δουν τα παιδιά τους, ξύλο, τιμωρίες, ασέλγεια, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, απλήρωτη εργασία και ένα διοικητικό συμβούλιο με συγγενείς και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος, συνθέτουν την εικόνα ενός οργανισμού που φαίνεται πως συμπεριφερόταν όλα αυτά τα χρόνια ως κράτος εν κράτει.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε η σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου, με το υπουργείο Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των προσώπων που θα αναλάβουν το «τιμόνι» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Νέα πρόεδρος του οργανισμού ορίζεται η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος και πρόεδρος της ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ».

Στο ΔΣ θα συμμετέχουν επίσης, οι:

 • Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
 • Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
 • Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
 • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
 • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
 • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ήδη από χθες, μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι στόχος είναι να συνεχίσει τη λειτουργία της η δομή, ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο τα παιδιά που φιλοξενούνται στους χώρους της.

Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε τονίζει πως οι άνθρωποι που θα επιλεχθούν για το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι «υψηλού κύρους».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ σήμερα ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την υπόθεση, μετά από τις καταγγελίες για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και παιδική εκμετάλλευση.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται προσώρας τέσσερα άτομα - τρεις εργαζόμενοι και ο ίδιος ο Πάτερ Αντώνιος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.

Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022).

Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:

 1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
 2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
 3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
 4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
 5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
 6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
 7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Έγγραφο ντοκουμέντο: Ήξεραν από τον Αύγουστο για τα περιστατικά βίας

Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμών. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται και άλλα στοιχεία γύρω από τα όσα συνέβαιναν στις δομές της ΜΚΟ.

Έγγραφο – ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι στην Κιβωτό του Κόσμου ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης. Στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί το περιστατικό στον πατέρα Αντώνιο το περιστατικό και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος δήλωνε ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ