ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Η παιδική εργασία στη δομή και ο ρόλος που αποδίδεται στον πατέρα Αντώνιο

Κιβωτός του Κόσμου: Η παιδική εργασία στη δομή και ο ρόλος που αποδίδεται στον πατέρα Αντώνιο
Όποιος δεν δούλευε είχε τιμωρία. ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου με νέες μαρτυρίες για παιδική εργασία να έρχονται στη δημοσιότητα.

Σε βίντεο ντοκουμέντο του MEGA φαίνονται τα παιδιά να σκάβουν σε χωράφι. «Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι με 40 βαθμούς από πάνω μας και ήμασταν με τσουγκράνες και σκάβαμε και μας έλεγαν να τις βγάζετε από τις ρίζες. Κι όταν τους λέγαμε δεν μπορούμε άλλο μας έλεγαν ‘έλα κάνε, κάνε, κάνε’».

Με καπέλο το 15χρονο παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από τον μεσημεριανό ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα περιποιείται τον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάνε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορταριάζουν. «Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο», δηλώνουν.

Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο επιβλέπει και σημειώνει την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

«Καθόντουσαν και βλέπανε ποιοι δουλεύουν. Αν πχ δεν δουλεύει ο Κώστας, δεν θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2 – 3 μέρες ή απομόνωση».

Παιδιά γυμνασίου κρατούσαν φτυάρια μεγαλύτερα από το μπόι τους, ενώ ήταν φανερά εξουθενωμένα από τη δουλειά. Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι.

Στη συνέχεια, μετά τις 15.00 το μεσημέρι τα παιδιά πήγαιναν να κάνουν δουλειές στην αποθήκη. «Κουβαλάγαμε λάδια, κουβαλάγαμε μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά. Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2 – 3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα»αναφέρουν τα παιδιά.

15χρονοι εκδορείς

Παιδιά 15 ετών εκπαιδεύονταν να βγάζουν το δέρμα από το σφαγμένο αρνί. Κάθονται αντικρυστά, και με κοφτερά μαχαίρια ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες.

«Είπαμε ο σβέρκος ο λαιμός είναι το καλύτερο κρέας του ζώου γι’ αυτό υπάρχει και η παροιμία που λέει ‘ψώνισα από σβέρκο’. Τα παιδιά ξετομαριάζουν ένα αρνί και βλέπουμε ότι πάνε πολύ προσεκτικά. Όπως πρέπει με λεπτομέρεια. Μπράβο παιδιά».

Ο «μεσσίας» πατέρας Αντωνίος

Η «Κιβωτός του κόσμου» κάθε χρόνο έβγαζε μία εφημερίδα. Σε εκείνη του Απριλίου του 2021 στο εξώφυλλο απεικονιζόταν ο πατήρ Αντώνιος ως κάποιος άγιος με τη φράση «Δεύτε λάβετε φως» πάνω από το φωτισμένο κεφάλι του.

Από κάτω του βρίσκονται κάποια παιδάκια κοιτώντας τον στα μάτια, κρατώντας λαμπάδες.

Στην αντεπίθεση ο πατέρας Αντώνιος – Τι ζήτησαν οι δικηγόροι του

Να δοθεί η δυνατότητα στον πατέρα Αντώνιο να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα από το χώρο της «Κιβωτού του Κόσμου» από όπου απομακρύνθηκε με εισαγγελική διάταξη ζήτησαν σήμερα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του.

Οι δικηγόροι Θρασύβουλος Κονταξής και Γιάννης Κώτσος επισκέφθηκαν τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό της χώρας θέτοντας σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Η μόνη σκοπιμότητα είναι η τήρηση της νομιμότητας» δήλωσε ο ο κ. Κονταξής, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου. Μάλιστα οι δύο δικηγόροι θα επισκεφθούν για τον ίδιο λόγο και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος έχει και την εποπτεία του συνόλου των εισαγγελικών ερευνών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τι ερευνούν οι Αρχές

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» φαίνεται πως προκύπτουν από τις έρευνες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο για τις καταγγελίες περί κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών σε διάφορες δομές όσο και για τα οικονομικά της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που έχει ήδη δεσμεύσει όλους τους λογαριασμούς της «Κιβωτού», σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με συνολικά ποσά που αγγίζουν τα 18 εκατομμύρια ευρώ, έχει επικεντρωθεί σε περίπου 700 κινήσεις καθημερινά, τις οποίες θεωρεί «ύποπτες».

Παράλληλα, οι ελεγκτές της Αρχής εξετάζουν και την πώληση ενός ακινήτου, που ενώ ανήκε στην οργάνωση, φέρεται να αγοράστηκε από τους γονείς του 35χρονου Ιρακινού, ο οποίος θεωρείτο το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντώνιου και ήταν γενικός διευθυντής της «Κιβωτού». Όπως είναι γνωστό οι Αρχές διερευνούν τέσσερα κακουργήματα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και απιστία.

Για το λόγο αυτό με παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Σέβη, ο οποίος θεωρείται εξειδικευμένος σε οικονομικά σκάνδαλα, προς την Οικονομική Αστυνομία διενεργούνται συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να ριχθεί φως στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου,» του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και ακόμα 9 προσώπων.

Επιπλέον, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προτεραιοποιήσει τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασηςπόθεν έσχες») της πρεσβυτέρας, ώστε να διαπιστωθεί εάν σε αυτές έχουν δηλωθεί όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η ίδια ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή οποιαδήποτε άλλα υλικά και μη περιουσιακά στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό, η Αρχή έχει πρόσβαση και στα οικονομικά του πατέρα Αντώνιου, καθώς η πρεσβυτέρα υποχρεούται από τον νόμο να δηλώνει και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ