ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αιτήματα αναστολής έκτισης ποινής κατέθεσαν Κασιδιάρης και Λαγός

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αιτήματα αναστολής έκτισης ποινής κατέθεσαν Κασιδιάρης και Λαγός
Την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους αιτήθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι καταδικασθέντες σε 13 έτη κάθειρξη ως «διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI

Την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους αιτήθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι καταδικασθέντες σε 13 έτη κάθειρξη ως «διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.

Πρώτος κατέθεσε το αίτημα ο Ηλίας Κασιδιάρης, δια της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, η οποία τόνισε πως ο εντολέας της «έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει ούτε παράβαση του ΚΟΚ. Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο. Η πρωτόδικη απόφαση, δεν εξειδικεύει για ποιο λόγο δεν του χορηγεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, αλλά κάνει μία γενική αναφορά ότι διηύθυνε μαζί με άλλους. Όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε περικοπές συγκεκριμένων ομιλιών του. Έχουν απομονωθεί φράσεις και έχουν εμφανιστεί σε άλλο πλαίσιο από την πραγματικότητα».

Ο κατηγορούμενος, που έλαβε τον λόγο μετά τη συνήγορό του, για να υποστηρίξει το αίτημα του ισχυρίστηκε πως σκόπιμα καθυστερεί η πρόοδος της δίκης, ώστε ο ίδιος να παραμείνει στη φυλακή και να μην μπορεί να διεξάγει προεκλογικό αγώνα με το κόμμα του, το οποίο, όπως είπε, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι εισέρχεται στην Βουλή.

«Εκτίω ποινή κάθειρξης για τον πολυετή δυναμικό μου αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Πλέον όσα φώναζα για τις μίζες αποδεικνύονται αληθή, στις ξένες χώρες από τα ξένα συστήματα. Εδώ το δικαστικό σύστημα ανέχεται διαφθορά» είπε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του κατέθεσε αμέσως μετά και ο Γιάννης Λαγός, δια του δικηγόρου του, Ιωάννη Ζωγράφου.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως έχω γράψει και στην αίτηση, επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού, δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» τόνισε ο κ. Ζωγράφου.

Με την έναρξη της διαδικασίας, περίπου 50 οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρη τον υποδέχθηκαν όρθιοι με χειροκροτήματα, ενέργεια για την οποία έκανε παρατήρηση η πρόεδρος στους αστυνομικούς και στους παριστάμενους.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ