ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδιάζοντας τη νέα κουλτούρα για τις κλινικές μελέτες, στο Κέντρο καινοτομίας της Pfizer

Σχεδιάζοντας τη νέα κουλτούρα για τις κλινικές μελέτες, στο Κέντρο καινοτομίας της Pfizer
Εκπρόσωποι του κλάδου Υγείας συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που κρατούν την Ελλάδα χαμηλά στις κλινικές μελέτες

Συνεργασία, διαρκής ενημέρωση, απλοποίηση των διαδικασιών και επιβράβευση της αριστείας και της καινοτομίας είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η νέα κουλτούρα για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξεκίνησε σήμερα το 1ο workshop για την κλινική έρευνα με τίτλo: «Re-imagining Clinical Trials in Greece», που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη (14/12) και αύριο Πέμπτη, η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer.

Εκπρόσωποι του ΕΟΦ, διοικητές νοσοκομείων, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτές, εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Στόχος είναι να βρουν λύσεις και να δώσουν απαντήσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και στις στρεβλώσεις, που κρατούν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στις κλινικές μελέτες.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο εγκαινίασε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer το οποίο βασίζει τη φιλοσοφία του στη συνεργατικότητα γι’ αυτό και η επιλογή του χώρου για την διεξαγωγή του 1ου workshop για τις κλινικές μελέτες, δεν είναι τυχαία. Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να σπάσουμε τα σιλό και να παράγουμε νέες ιδέες και λύσεις. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει θέσει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής του την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας».

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο μια καινοτόμα προσέγγιση για να βρεθούν λύσεις είναι το design thinking, δηλαδή μια προσέγγιση όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργάζονται ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της κλινικής έρευνας:

«Μέσα σε αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να δούμε πως θα γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, καλύτεροι από τους άλλα κράτη που ήδη έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση κλινικών μελετών».

Οι στρεβλώσεις στο πεδίο των κλινικών μελετών

Ο Γ.Γ.Υ.Υ αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρεβλώσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν σ΄ αυτόν τον τομέα, όπως: στη διαδικασία επιλογής των ασθενών και στην πρόσβαση των ασθενών στις κλινικές μελέτες, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο νομοθετικό πλαίσιο, στα κίνητρα για κλινική έρευνα που δεν είναι επαρκή άλλα και στη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει κυρίως από το διοικητικό προσωπικό των Νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρχουν αχρείαστες καθυστερήσεις. Οι Διοικητές τον Νοσοκομείων πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Παρεμβάσεις

Ο Γ.Γ.Υ.Υ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια που δίνουν ώθηση στις κλινικές μελέτες όπως τα οικονομικά κίνητρα στα νοσοκομεία, το αναπτυξιακό clawback, την Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη Κλινικών Μελετών και της Βιοιατρικής έρευνας στην Ελλάδα, δείκτες αξιολόγησης για τους διοικητές και οικονομικά κίνητρα για τα νοσοκομεία.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και ανέπτυξε στο πλάνο ενεργειών για το αμέσως επόμενο στάδιο που είναι:

1.Η διαρκής ενημέρωση για τις κλινικές μελέτες. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη φαρμακοβιομηχανία για 2ο και 3ο workshop για την κλινική έρευνα.

2. Προτυποποίηση των διαδικασιών ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο κάθε νοσοκομείο να έχει διαφορετική διαδικασία.

3. Να οριστούν δέκα νοσοκομείων-πιλότοι που θα «τρέξουν» αυτές τις πιλοτικές διαδικασίες.

4. Δημιουργία Γραφείων Κλινικών ερευνών μέσα στα νοσοκομεία, από ομάδες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις κλινικές μελέτες.

5. Το Μητρώο Βιοιατρικής Έρευνας. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα ελέγχονται όλες οι διαδικασίες ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει εικόνα: Ποιοι καθυστερούν, που καθυστερούν, γιατί καθυστερούν, εάν έχουν απορροφητικότητα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, το τεχνικό δελτίο για την ψηφιακή πλατφόρμα έχει προετοιμαστεί από την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και το τεύχος δημοπράτησης έχει αναρτηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το νέο τμήμα ασφάλειας φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη, από την Pfizer

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η στελέχωση του νέου παγκόσμιου τμήματος της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο τμήμα θα έχει ως αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση και θα απασχολεί αποκλειστικά ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το τμήμα Safety Surveillance & Risk Management έχει παρουσία σε συνολικά 8 χώρες στον κόσμο και 4 χώρες στην Ευρώπη με την Ελλάδα να αποτελεί πλέον μια από αυτές μαζί με Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία.

Τα στελέχη του νέου αυτού τμήματος ονομάζονται Safety Leads, θα είναι ιατροί όλοι των ειδικοτήτων και θα ασχολούνται με την ανάλυση και κατανόηση δεδομένων ασφαλείας των προϊόντων της Pfizer παγκοσμίως. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιστημονικά περιοδικά, αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, κλινικές και μη κλινικές μελέτες (in vitro & in vivo) και επιδημιολογικές μελέτες. Οι Safety Leads, θα είναι υπεύθυνοι για την βελτιστοποίηση του προφίλ ασφαλείας ενός ή περισσότερων φαρμακευτικών προϊόντων της Pfizer. Παράλληλα, στις αρμοδιότητες του νέου παγκόσμιου τμήματος θα είναι και η συνεργασία και αλληλεπίδραση με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για θέματα ασφάλειας φαρμάκων.

Η στελέχωση έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόσληψη ειδικευμένων ιατρών από όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Το νέο αυτό τμήμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ιατρούς από την Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη την Ελλάδα να εργαστούν για τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer και να συμβάλλουν στην εξέλιξη και στη βελτιστοποίηση των φαρμάκων και εμβολίων της εταιρίας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Pfizer ενδυναμώνει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία ενός τόσο κομβικού τμήματος για τον παγκόσμιο Οργανισμό. Με το νέο τμήμα, οι Έλληνες ιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασφάλειας των φαρμάκων της Pfizer παγκοσμίως προσφέροντας στους Ασθενείς μας σε όλο τον κόσμο αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα και εμβόλια».

Aπό την πλευρά του, ο Ayoub Ayman, Vice President Safety Surveillance and Risk Management στον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer δήλωσε: “Η επιτυχημένη πορεία της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη, με τη λειτουργία των δυο παγκόσμιων κέντρων μας – του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών – μας οδήγησε στην ενδυνάμωση της παρουσίας μας στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου τμήματος με αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και την φαρμακοεπαγρύπνηση. Η Ελλάδα γενικά αλλά και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι, ότι το νέο τμήμα στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του σκοπού της Pfizer “Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών”.

Πρόσφατα, στελέχη από τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer και από την Διοίκηση της Pfizer στην Ελλάδα πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκο Νίτσα, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικά η λειτουργία και η στελέχωση του νέου τμήματος.

Για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο νέο παγκόσμιο τμήμα της Pfizer μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:

https://pfizer.wd1.myworkdayjobs.com/PfizerCareers/job/Greece---Thessaloniki/Safety-Risk-Lead--SRL--Senior-Manager--MD-_4862199-1

και

https://www.linkedin.com/jobs/view/3321414954/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ