ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τη γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο «Αγία Σοφία»

Ανησυχία για τη γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο «Αγία Σοφία»
Ανησυχία προκαλούν τα υψηλά ποσοστά θετικότητας των τεστ που διενεργούνται σε παιδιά για τη γρίπη στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» AP Photo (ΑΡΧΕΙΟ)

Ανησυχία προκαλούν τα υψηλά ποσοστά θετικότητας των τεστ που διενεργούνται σε παιδιά για τη γρίπη στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία».

Την αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, αναπνευστικό και άσθμα, επεσήμανε ως καλεσμένος ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής στην Α' Παιδιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104, 9 Μυστικά Υγείας».

Αναφορικά με την έκταση της γρίπης αναφέρει ότι η υποδήλωση που διαφαίνεται προκύπτει γιατί κατά το φετινό έτος διατίθενται τεστ γρίπης στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής δήλωσε ότι «Πάρα πολλά παιδιά παίρνουν αυτό το διπλό τεστ γρίπης- covid, γίνεται η διάγνωση σε εξωτερική βάση, συνομιλούν συχνά με τον παιδίατρο τους και δεν πηγαίνουν καν στο νοσοκομείο, ή το παιδιατρικό ιατρείο, οπότε αυτά τα κρούσματα δεν καταγράφονται πουθενά. Άρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι σαφώς μία σημαντική υποδήλωση».

Ανταγωνιστική η σχέση γρίπης κορωνοϊού στα παιδιά

Ανταγωνιστική διαπιστώνεται πως είναι η σχέση των ιών που κυκλοφορούν στα παιδιά, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Μίχος υπάρχει μία σταθερή ροή παιδιών με κορωνοϊό που δεν αποτελούν σοβαρά περιστατικά. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «Εκεί δηλαδή που βλέπουμε γρίπη δεν βλέπουμε κορονοϊό και το αντίστροφο. Συνυπάρχουν ιοί στην κοινότητα, αλλά χωρίς συνλοιμώξεις. Όσον αφορά τον Rsv (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) δεν έχουμε τόσο μεγάλη έκρηξη, όσο αυτή που περιγράφεται στο εξωτερικό σαν νούμερο περιστατικών. Όμως έχουμε σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται ακόμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα οποία είναι λίγα».

Ταυτόχρονα, στο ερώτημα εάν η λοίμωξη με κορωνοϊό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το ευάλωτο προς άλλες λοιμώξεις, ο καθηγητής απαντά ότι παρά το γεγονός ότι γίνονται μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες σε παρόντα χρόνο, φαίνεται ότι πράγματι η λοίμωξη από κορωνοϊό κάνει επιρρεπές το άτομο σε πολλές άλλες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Αντίστοιχα δείγματα, όπως όπως διευκρινίζει έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες λοιμώξεις, όπως στην επιδημία της ιλαράς.

Ένοχο το σύστημα της Αγγλίας για τους θανάτους των παιδιών από στρεπτόκοκκο Α

Αναφορικά με τον στρεπτόκοκκο Α εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότερα από 19 παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Μίχος αναφέρει ότι είναι ένας μικροοργανισμός που κυκλοφορεί σε ετήσια βάση τους χειμερινούς μήνες και αν γίνει νωρίς η διάγνωση και η θεραπεία, μπορεί να ιαθεί «και ευτυχώς είναι ένα από τα μικρόβια που είναι ακόμα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Ωστόσο, στην Αγγλία υπήρξε καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών, πολλά από αυτά τα έδιωξαν από το Νοσοκομείο, χωρίς θεραπεία. Το πρόβλημα εν μέρει οφείλεται και στο σύστημα της Αγγλίας με τον οικογενειακό γιατρό, γιατί υπάρχει δυσκολία να βρεθεί ραντεβού, και ως εκ τούτου να πάρουν τα παιδιά αντιβιοτικά. Πιστεύουμε ότι με το σύστημα της Ελλάδας που οι παιδίατροι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι γενικά και ειδικότερα έναντι του στρεπτόκοκκου, ότι δεν θα έχουμε τέτοια περιστατικά. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο που αν γίνει καθυστερημένα η διάγνωση, μας φοβίζει. Μπορεί να προκαλέσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, δερματικές λοιμώξεις, οστρακιά. Στην Ελλάδα τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε κρούσματα οστρακιάς και σε σχολεία και σε εξωτερικά ιατρεία, που δεν είναι όμως βαριές λοιμώξεις, ώστε να χρειάζονται νοσηλεία».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας διερωτάται από ποια έκφραση του στρεπτόκοκκου έχουν επέλθει στην πλειονότητα, οι θάνατοι παιδιών στην Αγγλία. Όπως επισημαίνει, οι περιπτώσεις αυτές περιγράφονται ως οστρακιές και κάποιες φαρυγγοαμυγδαλίτιδες.

Πληρότητα 150% στα παιδιατρικά νοσοκομεία μετά τις εφημερίες

Οδηγίες έδωσε για το πότε ένας γονέας θα πρέπει να ανησυχήσει και να πάει το παιδί στον παιδίατρο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Αν το παιδί κάνει πάνω από δυο-τρεις μέρες πυρετό, αν παρατείνεται ο βήχας αν το παιδί έχει δύσπνοια, ή εμέτους, αν έχει πυρετό και εξάνθημα, είναι καταστάσεις που σίγουρα θέλουν άμεση εξέταση από παιδίατρο».

Έκρουσε, δε, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πληρότητα των κλινών των παιδιατρικών νοσοκομείων, με την προσέλευση κατά το τελευταίο διάστημα και μετά την εφημερία να γεμίζουν οι κλίνες, επισημαίνοντας ότι η πληρότητα φτάνει στο 150%. Το δεδομένο πρόβλημα, όπως αναφέρει, οφείλεται στη γενικότερη εικόνα των λοιμώξεων, καθώς γεμίζουν τα σχολεία με πολλές ιώσεις, και τα παιδιά τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο που ανακυκλώνεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος σε πολύωρες αναμονές, λόγω έλλειψης προσωπικού «Ειδικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς από το Σεπτέμβρη έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αρκετά από αυτά είναι σχεδόν κάθε μήνα εμπύρετα. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ