ΕΛΛΑΔΑ

Qatar Gate - Δημητρακόπουλος: «Με πολιτική απόφαση η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή»

Qatar Gate - Δημητρακόπουλος: «Με πολιτική απόφαση η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή»
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο Βέλγος εισαγγελέας είπε ότι φοβάται πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μπορεί να πέσει θύμα απαγωγής από κατασκόπους του Κατάρ AP Photo/Olivier Matthys

Τη δική του εκτίμηση για την απόφαση του Βέλγου εισαγγελέα να παρατείνει την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα ως εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο Qatar Gate, έδωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο συνήγορος της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση» πίσω από την ανακοίνωση που κρατάει την Εύα Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023, ενώ αποκάλυψε και τη στιχομυθία που είχε με τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο αναφέρθηκε σε πιθανότητα «απαγωγής» της Καϊλή από κατασκόπους του Κατάρ!

Το αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισαν οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή στο δικαστήριο των Βρυξελλών επιβεβαίωσε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο αρμόδιος εισαγγελέας φέρεται να έχει λάβει ήδη την απόφασή του, ενώ όπως υποστήριξε ο Βέλγος εισαγγελέας δέχεται πιέσεις από τον Τύπο και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ.

«Για ένα μήνα ακόμη θα παραμείνει η προσωρινή της κράτηση. Βέβαια οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, προδίκαζαν το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος και πρόσθεσε «έγινε πρόταση από εμάς να διατάξει το δικαστήριο τον κατοίκον περιορισμό, όπου σε αυτή την περίπτωση η κα Καϊλή δεν θα είχε καμία ηλεκτρονική συσκευή, θα είχε μόνο ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο θα παρακολουθείται από την αστυνομία».

Στην θέση αυτή της κα Καϊλή ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να απαγάγουν την κα. Καϊλή. Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή αρχικά ερωτήθηκε τι έκανε την εισαγγελέα να κρίνει με τόση αυστηρότητα και απάντησε:

«Να σας δώσω μία εικόνα πώς ήταν το μονομελές δικαστήριο. Υπήρχε μία πολύ νέα πρωτοδίκης που ήταν η πρόεδρος και δίπλα της ήταν ο ανακριτής της υπόθεσης που ήταν κατά 25 έτη μεγαλύτερος της, της έκανε ενημέρωσε και είπε ο ανακριτής ”κα Πρόεδρε όσον αφορά την διαφθορά σε βάρος της κα Καϊλή δεν έχω ακόμα στοιχεία και όσο αφορά το ξέπλυμα είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στην κοινή κατοικία και αποτελούν ένα στοιχείο και όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση δεν φαίνεται από πουθενά».

Σχετικά με τον φόβο αλλοίωσης στοιχείων από την πλευρά της πρώην αντιπροέδρου της ευρωβουλής ο δικηγόρος της απάντησε: «Τέτοιος φόβος δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι ο ανακριτής είπε δεν έχει στοιχεία για την διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την εγκληματική οργάνωση».

Ο κος Δημητρακόπουλος τόνισε ο τι η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στην διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία, ανέφερε ο δικηγόρος και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

Σχετικά με την ανάλυση της διάταξη της πρόεδρου του μονομελές δικαστήριο την περιέγραψε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος «ήταν σαν να διαβάζω εφημερίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα νομικό επιχείρημα».

Από την πλευρά της, η κα Καϊλή έχει ειπωθεί και έχει παραδεχτεί ότι και στο παρελθόν είχαν μπει στο σπίτι της και άλλες βαλίτσες με χρήματα και επιπλέον μέσα στην βαλίτσα με τις δεσμίδες με τα χρήματα βρέθηκαν και μπιμπερό της κόρης της κα. Καϊλή και βρεφικό γάλα.

Σε ερώτηση εάν αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί ότι δείχνει μία προετοιμασία, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επεξήγησε: «Σήμερα η διαδικασία ήταν για το εάν θεωρείται ύποπτη φυγής η Εύα Καϊλή ή εάν είναι ύποπτη να καταστρέψει στοιχεία της ανακρίσεως. Τα χρήματα που βρέθηκαν μέσα στην κοινή κατοικία ήταν σοκαριστικό και για την ίδια, την Ευά Καϊλή ”είναι σαν έχεις ένα τέρας μέσα στο σπίτι”, του τόνισε η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου», είπε ο κος Δημητρακόπουλος.

Δεν θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση

Ο κος Δημητρακόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι κοινή απόφαση με τον κ. Ριζόπουλο να μην ασκήσουν έφεση στην απόφαση της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου, ενώ αποκάλυψε και μια στιχομυθία που είχε με την έδρα:

«Το πρωί όταν κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Βέλγος εισαγγελέας αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που είχε σχετικά με την αποφυλάκιση της κας Καϊλή με βραχιολάκι ώστε να είναι μόνο με το παιδί της και κανέναν άλλο και έχοντας ως μοναδικό τρόπο επικοινωνίας ένα σταθερό τηλέφωνο που θα ελέγχεται επί 24 ώρες από τις βελγικές Αρχές, είπε ότι φοβάται πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μπορεί να πέσει θύμα απαγωγής από κατασκόπους του Κατάρ.

Τότε, ο συνάδελφος κ. Ριζόπουλος απλά φάνηκε να εκπλήσσεται από αυτό που άκουσε, αλλά εγώ ζήτησα να κάνω παρέμβαση και απάντησα επί λέξη: ''Έτσι όπως μας τα λέτε, σε λίγο το Κατάρ θα στείλει και στρατεύματα να καταλάβει τις Βρυξέλλες για να απαγάγουν την ωραία Εύα''».

Στη φυλακή θα παραμείνει η ευρωβουλευτής

Την παράταση της παραμονής της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στη φυλακή αποφάσισαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης (22/12) οι Βέλγοι εισαγγελείς, για την υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς Qatar Gate. Η απόφαση αυτή αναμένεται να κριθεί εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς απέρριψαν τα αιτήματα της Εύας Καϊλή να απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους (σ.σ. με «βραχιολάκι») και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η περαιτέρω παραμονή της στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή είχαν από τους Βέλγους δικαστές την αποφυλάκιση της πελάτισσάς τους με «βραχιολάκι».

Έτσι, οι συνήγοροι της, έλαβαν το email το οποίο επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον για ένα μήνα στις φυλακές του Χάρεν.

Συγκεκριμένα μετά από ακρόαση την Πέμπτη, το δικαστήριο αφού συνεδρίασε για περίπου 8 ώρες διέταξε την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα. Μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή προς το παρόν.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η κυρία Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από την φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

Αν η ίδια δεν ασκήσει έφεση το αίτημά να βγει από την φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

Το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κ. Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Η απόφαση των εισαγγελέων

«Ο εισαγγελέας φοβήθηκε απαγωγή από κατασκόπους του Κατάρ»

Στο σκεπτικό του εισαγγελέα κατά της αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή με βραχιολάκι αναφέρθηκε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν αρνητικό για την Εύα Καϊλή, καθώς ο εισαγγελέας εμφανιζόταν να έχει ήδη λάβει την απόφαση ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή, πριν φτάσουμε στην ανακοίνωση.

Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρέστη το πρωί στην ακρόαση της κυρίας Καϊλή στο βελγικό δικαστήριο. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, τόνισε ότι δεν ήταν αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και πρότεινε να της αφήσουν μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και να έχει επαφή μόνο με το παιδί της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο εισαγγελέας είπε ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως ο εισαγγελέας φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα. Ο Βέλγος εισαγγελέας έθεσε, δε, ακόμα και ζήτημα «απαγωγής της από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ», όταν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή (σ.σ. οι κ.κ. Δημητρακόπουλος και Ριζόπουλος) πρότειναν αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους στο σπίτι και με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Όπως υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο ίδιος απάντησε στον Βέλγο εισαγγελέα ότι «τότε, υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλουν οι Καταριανοί στρατεύματα για να καταλάβουν τις Βρυξέλλες και να μπορέσουν να απαγάγουν την κυρία Καϊλή».

Η απόφαση για την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή ή την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αναμένεται εντός της ημέρας, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ