ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate - Εύα Καϊλή: Στη φυλακή θα παραμείνει η ευρωβουλευτής

Qatar Gate - Εύα Καϊλή: Στη φυλακή θα παραμείνει η ευρωβουλευτής
Getty Images / Vladimir Rys / Stringer

Την παράταση της παραμονής της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στη φυλακή αποφάσισαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης (22/12) οι Βέλγοι εισαγγελείς, για την υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς Qatar Gate. Η απόφαση αυτή αναμένεται να κριθεί εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς απέρριψαν τα αιτήματα της Εύας Καϊλή να απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους (σ.σ. με «βραχιολάκι») και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η περαιτέρω παραμονή της στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή είχαν από τους Βέλγους δικαστές την αποφυλάκιση της πελάτισσάς τους με «βραχιολάκι».

Έτσι, οι συνήγοροι της, έλαβαν το email το οποίο επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον για ένα μήνα στις φυλακές του Χάρεν.

Συγκεκριμένα μετά από ακρόαση την Πέμπτη, το δικαστήριο αφού συνεδρίασε για περίπου 8 ώρες διέταξε την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα. Μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή προς το παρόν.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η κυρία Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από την φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

Αν η ίδια δεν ασκήσει έφεση το αίτημά να βγει από την φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

Το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κ. Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Η απόφαση των εισαγγελέων

«Ο εισαγγελέας φοβήθηκε απαγωγή από κατασκόπους του Κατάρ»

Στο σκεπτικό του εισαγγελέα κατά της αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή με βραχιολάκι αναφέρθηκε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν αρνητικό για την Εύα Καϊλή, καθώς ο εισαγγελέας εμφανιζόταν να έχει ήδη λάβει την απόφαση ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή, πριν φτάσουμε στην ανακοίνωση.

Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρέστη το πρωί στην ακρόαση της κυρίας Καϊλή στο βελγικό δικαστήριο. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, τόνισε ότι δεν ήταν αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και πρότεινε να της αφήσουν μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και να έχει επαφή μόνο με το παιδί της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο εισαγγελέας είπε ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως ο εισαγγελέας φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα. Ο Βέλγος εισαγγελέας έθεσε, δε, ακόμα και ζήτημα «απαγωγής της από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ», όταν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή (σ.σ. οι κ.κ. Δημητρακόπουλος και Ριζόπουλος) πρότειναν αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους στο σπίτι και με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Όπως υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο ίδιος απάντησε στον Βέλγο εισαγγελέα ότι «τότε, υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλουν οι Καταριανοί στρατεύματα για να καταλάβουν τις Βρυξέλλες και να μπορέσουν να απαγάγουν την κυρία Καϊλή».

Η απόφαση για την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή ή την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αναμένεται εντός της ημέρας, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.

Το αίτημα περιστράφηκε γύρω από τη 2χρονη κόρη της

Η Εύα Καϊλή ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη έχοντας στην κορυφή του αιτήματος, το μικρό παιδί της που όπως είπε τη χρειάζεται και στη συνέχεια επανέλαβε τους πάγιους ισχυρισμούς της. Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε και δεν συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Τόνισε ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και πως δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή μπήκαν το πρωί με τις χαρακτηριστικές τηβέννους που προβλέπονται για τέτοιες διαδικασίες. Και οι δύο ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους.

Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια κυριαρχούσε το εκτενές δημοσίευμα της ιταλικής «Ιλ Φάτο Κουατιντιάνο» για τα όσα φέρεται να ομολόγησε η Εύα Καϊλή στις βελγικές αρχές όταν συνελήφθη.

Τα χρήματα του Παντσέρι και ο «ευγενικός» Τζόρτζι

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της, η ίδια δήλωσε αθώα και ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν του Αντόνιο Παντσέρι και τα οποία εκείνος έδωσε στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τα μεταφέρει στο σπίτι της. «Δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο αυτά τα χρήματα στη βαλίτσα. Ήταν του Παντσέρι. Πριν από τον κορωνοϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του. Ο λόγος; Νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου», φέρεται να ανέφερε συγκεκριμένα στις Αρχές του Βελγίου.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η άλλοτε αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Παντσέρι είχε αφήσει και στο παρελθόν στο σπίτι της χρήματα, εξηγώντας το λέγοντας «ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, γιατί είναι ευγενικός». Για τις 150.000 ευρώ που βρέθηκαν, υποστήριξε ότι ο Τζόρτζι τα είχε δανειστεί για να πληρώσει το σπίτι. Η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστηρίζει ότι η αγορά του ακινήτου, τούς είχε δυσκολέψει οικονομικά, αφού όπως είπε ο σύντροφός της δεν είχε πολλά χρήματα για να συνεισφέρει στα έξοδα.

«Είναι αθώα» λένε οι δικηγόροι και για τις τρεις κατηγορίες

Στις Βρυξέλλες, οι δικηγόροι της Καϊλή δήλωσαν βέβαιοι για την αθωότητά της. «Η Εύα Καΐλή είναι αθώα. Συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία» είπε σε τρεις γλώσσες ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα περιμένουμε την απόφαση των δικαστικών Αρχών» διεμήνυσε από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος που την εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες, Αντρέ Ριζόπουλος.

Στοιχείο - κλειδί που αναμενόταν να «βαρύνει» την απόφαση σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της ομάδας των «4» που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο

Παράλληλα, δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων που αγόρασαν Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι στην Πάρο. Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκία που διενεργούνται και στην Ελλάδα, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για την προέλευση του ποσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και ο κοινός λογαριασμός της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Το πόρισμα της Αρχής μετά τη δέσμευση έχει ήδη διαβιβαστεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Το οικόπεδο, σύμφωνα με τον πρώην ιδιοκτήτη, αγοράστηκε για 300.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή της Εύας Καϊλή για τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σφραγισμένο το γραφείο της Καϊλή

Εν τω μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», αναφέρει πως η ετικέτα του ονόματος της Εύας Καϊλή παραμένει ακόμη στην πόρτα του γραφείου της. Ωστόσο, πλέον κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο γραφείο με αριθμό «069», στον 12ο όροφο του κτηρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργου. Το γραφείο της έχει σφραγιστεί με κόκκινη κορδέλα. Η γυναίκα που έκλεισε την πόρτα του γραφείου για τελευταία φορά τον Νοέμβριο συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, όπως επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα προσθέτοντας ότι «η Εύα Καϊλή έχει κυλίσει στο βούρκο περισσότερο από κάθε άλλο ευρωβουλευτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ