ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ για Κίνα: Προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία

ΕΟΔΥ για Κίνα: Προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία
Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην αχανή ασιατική χώρα παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid-19 Eurokinissi / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μπορεί η «έκρηξη» του κορωνοϊού στην Κίνα να έχει προβληματίσει τους ειδικούς και να έχει θέσει σε επιφυλακή οργανισμούς δημόσιας υγείας και κυβερνήσεις παγκοσμίως, ωστόσο σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι προσώρας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

Όπως υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωσή του, η εξάπλωση αυτή παρατηρήθηκε λόγο της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής zero covid στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγο και της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις αρχές του προσεχούς έτους.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο ΕΟΔΥ, μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών – μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ