ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη ιώσεων βλέπουν οι επιστήμονες – Μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ των παιδιατρικών νοσοκομείων

Έκρηξη ιώσεων βλέπουν οι επιστήμονες – Μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ των παιδιατρικών νοσοκομείων
Έξαρση των ιώσεων APphoto Ted S. Waren

 Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα έκρηξης των ιώσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει θέσει σε επιφυλακή, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, υγειονομικούς και το ΕΣΥ στο σύνολό του

Σήμερα, Δευτέρα (09-01-23) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων, όπου τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα των νέων θεραπειών για τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες άρχισαν να χτυπούν το καμπανάκι, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία πάντα είναι βαρόμετρο για την έκταση και την εξάπλωση των ιώσεων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει αυξηθεί η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βραγχιολίτιδα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%, ενώ η κατάσταση στην επαρχία εκτιμάται ότι είναι ακόμα δυσκολότερη.

Την ανησυχία του πως πρόκειται να υπάρξει έκρηξη των ιώσεων εξέφρασε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής του ΕΣΥ, Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε ότι «με ισχυρότατες συστάσεις άνοιξαν τα σχολεία με βάση και την ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών» ενώ πρόσθεσε ότι «φοβόμαστε έκρηξη των ιώσεων, δεν θα αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα».

Επεσήμανε δε, την έλλειψη παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, και αναφέρθηκε στις τρεις διακομιδές παιδιών που χρειάστηκαν εντατική, σε Αθήνα και Πάτρα. Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι στις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο Παπανικολάου, παρότι παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών σε COVID-19 περιστατικα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Ηχηρή ήταν όμως και η προειδοποίηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού η οποία μιλώντας στο CNN Greece δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή στη μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοϊού XBB.1.5, ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία σαρώνει τις ΗΠΑ.

Η νέα υποπαραλλαγή- η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιδημιολόγων έχει εμφανισθεί ήδη και στην Ελλάδα- είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ξεφεύγει από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%. Πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι, επισημαίνει η καθηγήτρια Λινού, η οποία συστήνει σε όλους μας να πραγματοποιήσουμε το δισθενές εμβόλιο, το οποίο περιέχει αντισώματα της Όμικρον 4 και 5 καθώς και αντισώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Το μοντέλο της Βοστώνης για τα σχολεία

Όσο για το τι θα πρέπει να γίνει στα σχολεία που άνοιξαν τις πόρτες τους για τους μαθητές, σήμερα Δευτέρα (09-01-23) η κ. Λινού είπε ότι στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βοστώνης, που είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Δηλαδή, πριν τα παιδιά πάνε στο σχολείο, πραγματοποιούν τεστ για COVID -19 και γρίπη, ενώ σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, φορούν μάσκα, την οποία βγάζουν στο διάλειμμα.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Λινού υπογραμμίζει ότι το δύσκολο υγειονομικό κοκτέιλ που ζούμε, είναι υπεύθυνο και για την κάλυψη των Μονάδων μας στο ΕΣΥ, ενώ αρχίζουν να γεμίζουν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος, βλέπαμε τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι καλυμμένα από ογκολογικά περιστατικά, κάποια τροχαία κλπ, σήμερα όμως, παρατηρούμε ότι γεμίζουν από παιδιά με λοιμώδη νοσήματα.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως έχει μεριμνήσει για τη διαχείριση των απουσιών των παιδιών που ασθενούν. Σύμφωνα με απόφασή του καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Οι συστάσεις προς τους νοσούντες

Ο συστάσεις προς όσους νοσούν παραμένουν ισχυρές και οι καθηγητές Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:

- σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων.

- κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.

Ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί. Αναφορικά, με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ