ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Καμπανού: Ξεκινούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας

Δίκη Καμπανού: Ξεκινούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας
Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, αναμένεται να εξεταστούν 26 μάρτυρες κατηγορητηρίου, με πρώτο τον έναν από τους δύο φίλους του Άλκη που ήταν παρών στο αιματηρό επεισόδιο Eurokinissi

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου, η τρίτη συνεδρίαση στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση, εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, αναμένεται να εξεταστούν 26 μάρτυρες κατηγορητηρίου, με πρώτο τον έναν από τους δύο φίλους του Άλκη που ήταν παρών στο αιματηρό επεισόδιο, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή της Χαριλάου. Ο μάρτυρας είναι και ο ένας εκ των δύο ατόμων που τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα από τους δράστες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Άλκη Καμπανού.

Χθες, Δευτέρα (23/01) η δίκη ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση των 12 κατηγορούμενων επί των βαρύτατων πράξεων που τους αποδίδονται στην κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών) και προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παραδέχτηκαν ότι ήταν στο συμβάν, εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια του 19χρονου Άλκη, με τους περισσότερους να ζητούν συγγνώμη από την οικογένειά του. Πήραν δε, αποστάσεις από τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή, αρνούμενοι τις πράξεις που τους αποδίδονται. Από την τοποθέτησή τους, διαφαίνεται και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Η πολιτική αγωγή ζητεί να διερευνηθούν και άλλα αδικήματα

Λαμβάνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας του Αλκιβιάδη Καμπανού και των δύο φίλων του, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπέβαλε προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων, ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων. Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε, μετά το πέρας της δίκης, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, το πρωί υπήρξε ένταση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν μικρή μερίδα συγκεντρωμένων (χωρίς διακριτικά ομάδας) αποδοκίμασε λεκτικά τους κατηγορούμενους και κάποιους συνηγόρους τους, τους πρώτους κατά τη μεταγωγή τους και τους δεύτερους κατά την προσέλευσή τους στο μέγαρο. Ολιγόλεπτη ένταση επικράτησε και λίγο αργότερα έξω από τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 12

Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για τις εξής πράξεις:

  • Άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του 'Αλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού,
  • ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη,
  • άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ