ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων μετά το θάνατο εργαζόμενης

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων μετά το θάνατο εργαζόμενης
Στόχος είναι η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών κινδύνων ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στους δήμους της χώρας, για το εργατικό δυστύχημα που στίχοισε τη ζωή σε μία 45 χρονη εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο στο Ξυλόκαστροη ΠΟΕ- ΟΤΑ αποφάσισε να διεξάγει έρευνα, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, σε επιστολή που έστειλε η ομοσπονδία προς τα σωματεία- μέλη της αναφέρει πως «η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών κινδύνων μετά από και τα τελευταία τραγικά περιστατικά είναι το σοβαρότερο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους».

Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει πως «στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της αγωνιστικής δράσης της Ομοσπονδίας μας σχετικά με το φλέγον θέμα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία θα πρέπει να υπάρχει άμεσα ενημέρωση.

Για αυτό παρακαλούμε να μας αποσταλούν στοιχεία όπως:

  1. Αν στον Δήμο σας έχει εφαρμοστεί, η κοινή Υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθμ.: 43276/2019 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ.ΦΥΛΛΟΥ2208/8-6- 2019) «Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε υπαλλήλους των O.T.A. Α΄ και Β΄ Βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών και μέτρα Προληπτικής Ιατρικής» σχετικά με την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), τις προληπτικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς του προσωπικού, την παροχή γάλατος κ.λπ.
  2. Αν στον Δήμο σας υπάρχει κάλυψη σε Ιατρό Εργασίας (Ι.Ε.) και Τεχνικό Ασφάλειας (Τ.Α.) και υπό ποιο καθεστώς (υπάλληλος ή εξωτερικός συνεργάτης και διάρκεια σύμβασης).
  3. Αν έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3850/2010, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων» (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 84/2-6-2010), ποια η σύνθεσή της και η διάρκεια της θητείας της.
  4. Αν στον Δήμο σας έχει συνταχθεί και υπάρχει η Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου (Γ.Ε.Ε.Κ.) σύμφωνα με το παράρτημα (Οδηγίες για την συμπλήρωση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου) που περιλαμβάνεται στην κοινή Υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθμ.: 43276/2019, «Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε υπαλλήλους των O.T.A. Α΄ και Β΄ Βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών και μέτρα Προληπτικής Ιατρικής».
  5. Αν τηρούνται το Ειδικό Βιβλίο υποδείξεων του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (Ι.Ε.) σύμφωνα µε το άρθρο 14 του Ν.3850/2010. Καθώς και το Ειδικό Βιβλίο Εργατικών Ατυχημάτων σύμφωνα µε το άρθρο 43, παρ.2β του Ν.3850/2010.
  6. Κάθε άλλη πληροφορία που θα φανεί χρήσιμη για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στο Δήμο σας. Όπως αν υπάρχουν χώροι στάθμευσης οχημάτων (Γκαράζ), αν υπάρχουν αποδυτήρια – τουαλέτες για τους εργαζόμενους, σε τι κατάσταση είναι τα οχήματα, αν έχει πέσει στην αντίληψη σας να χρησιμοποιούν ανασφάλιστους αδήλωτους ή «εθελοντές» για εργασίες στο Δήμο σας».

Καταλήγοντας, στη επιστολή αναφέρεται «παρακαλούνται οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας να μας αποστείλουν μέχρι το αργότερο τηνΠαρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 τα στοιχεία συμπληρώνοντας ενδεικτικά τον συνημμένο πίνακα που σας στέλνουμε και ότι άλλο κρίνεται σκόπιμο για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων. Σε περίπτωση που ο Σύλλογος σας καλύπτει περισσότερους του ενός Δήμου, ο Πίνακας Στοιχείων για την Υγεία και την Ασφάλεια θα αφορά τον κάθε Δήμο ξεχωριστά».

Δείτε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ