ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο το 2020

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο το 2020
Σύμφωνα με την Ένωση, 10 εκ. άνθρωποι χάθηκαν από καρκίνο το 2020 και οι ανισότητες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις υπηρεσίες φροντίδας επιβαρύνουν το φορτίο της νόσου Pixabay

Πρόσκληση προς την παγκόσμια κοινότητα- για να αναλάβει δράση, απέναντι στις ανισότητες που εμποδίζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα για τον καρκίνο που χρειάζονται - απευθύνει η Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με την ενημερωτική εκστρατεία «Close the Care Gap».

Η εκστρατεία διάρκειας τριών ετών, το 2022 επικεντρώθηκε στον εντοπισμό και την αναγνώριση των κοινωνικών και άλλων παραγόντων που εμποδίζουν την ισότιμη φροντίδα του καρκίνου σε όλο τον κόσμο και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.
Φέτος, το δεύτερο έτος έχει ως στόχο να ενώσει τις φωνές φίλων, συγγενών, συναδέλφων και κοινοτήτων ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν την αλλαγή και να αναλάβουν δράση.

Αναδεικνύει την ιατρική πρόοδο και την επιστημονική καινοτομία, αλλά και κάθε ατομική ή ομαδική ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή με καρκίνο.

Σύμφωνα με την Ένωση, 10 εκ. άνθρωποι χάθηκαν από καρκίνο το 2020 και οι ανισότητες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις υπηρεσίες φροντίδας επιβαρύνουν το φορτίο της νόσου.

Η FairLife L.C.C. οραματίζεται ένα μέλλον όπου η φροντίδα για τον καρκίνο δεν θα επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες και συμπορεύεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καλύψει το κενό στην φροντίδα του καρκίνου, διεκδικώντας την εξάλειψη των ανισοτήτων, την ισότιμη πρόσβαση σε νέες, καινοτόμες θεραπείες και τη δίκαιη, ολιστική υποστήριξη σε όλους τους ασθενείς, φροντιστές, μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Μηνύματα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης συνθέτουν το φετινό βίντεο της FairLife, που αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2023, με τη συμμετοχή φίλων και πρεσβευτών της FairLife. Το "Close The Care Gap" μας αφορά όλους!

Δείτε το video για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2023

Από την πλευρά της, η Κορίνα Πατέλη - Bell, πρόεδρος της FairLife δήλωσε: «Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανέναν κοινωνικό παράγοντα να καθορίζει την υγεία μας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η καινοτομία και οι εξελίξεις της επιστήμης δημιουργούν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Κατανοούμε πολύ καλύτερα τη βιολογία του καρκίνου, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του. Ωστόσο παρά την πρόοδο ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να στερείται ακόμη και τη βασική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο θα τύχουν της φροντίδας που χρειάζονται».

Στο βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2023 συμμετέχουν οι:
Χρήστος Αποστολάκος, Ασθενής, Γιάννης Φουντούλης, Ολυμπιονίκης, Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Πόλο, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος, Ευρωβουλευτής, Κορίνα Πατέλη, Ιδρύτρια FairLife L.C.C., Νίκος Mαγγίτσης, Ορειβάτης, Βύρων Κοκκαλάνης, Ολυμπιονίκης, Ιστιοπλόος, Ζήσης Σούλιος, Πρωταθλητής Ελλάδας, Ποδηλάτης, Κική Τσακαλδήμη, Ορειβάτισσα, Φώτης Ορέστης Μικελάκης, Εθελοντής FairLife L.C.C., Πένυ Καραγκούνη, Πρωταθλήτρια Beach Volley, Θωμαΐς Σαρακινιώτη, Ομάδα FairLife L.C.C.
Σχετικά με την «FAIRLIFE L.C.C.»- ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα «FairLife L.C.C.» δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Η αποστολή της FairLife είναι να υποστηρίξει τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα σε όλη τη δύσκολη διαδρομή του από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.

Πρόληψη & καρκίνος του πνεύμονα

Εξάλλου, ειδική ημερίδα με τίτλο «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός έλεγχος» διοργανώνει στα Χανιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Χαιρετίζοντας τη σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει: «Σε μία ημέρα απολύτως συμβολική, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα συνομιλούν και ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και τις νέες προσεγγίσεις για την αποτροπή της νόσησης από τον καρκίνο του πνεύμονα. Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή της ημερίδας στα Χανιά, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να παραμένει με διαφορά ο πρώτος μεταξύ των καρκίνων σε θνησιμότητα, μια στατιστική που μπορεί να μειωθεί και με την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των επιστημόνων αλλά και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών».

Μια δομημένη εθνική στρατηγική για την πρόληψη είναι σημαντική προτεραιότητα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, η ΕΠΕ τονίζει την κρίσιμη σημασία που αποκτά η υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης, σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος στις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Σχέδιο Δράσης της Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα και η καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης είναι στοιχεία-κλειδιά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης ημέρας στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Όπως επισημαίνει ο κ. Λουκίδης: «Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, συνδεδεμένος κατά 90% με την καπνιστική συνήθεια. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT) και η ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν δύο εργαλεία που θα πρέπει να σχεδιαστούν με τον σωστό τρόπο και να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα με σκοπό να δώσουν ελπίδα και ζωή. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σύντομα θα έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης που αφορά και τις δύο προαναφερθείσες συνιστώσες».

Ειδικότερα επί αυτού, «Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η χρήση της αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης (LDCT) στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει πραγματικά ζωές» όπως τονίζει και ο Γ.Γ. της ΕΠΕ, Ελευθέριος Ζέρβας, Διευθυντής ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική και Κέντρο Άσθματος, Νοσοκομείο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Ο κ. Ζέρβας σημειώνει ότι εάν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, και πριν ακόμη εξαπλωθεί, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, και προσθέτει: «Η ΕΠΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα –σε συνεργασία με την Ακτινολογική και Θωρακοχειρουργική Εταιρεία– για την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα με επιστημονικά τεκμηριωμένο και δομημένο τρόπο, και πάντα σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος».

Η ανάγκη να αναπνέουμε αέρα χωρίς προσμείξεις με χημικές καρκινογόνες ουσίες, αλλά και καθαρό από εισπνεόμενους ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς, θα αποτελέσει ίσως το σημαντικότερο μέλημα της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ Νικόλαος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Η ανάγκη αυτή δεν θα αφορά μόνο τους καπνιστές ή τους κατοίκους μεγαλουπόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά όλους μας, είτε εργαζόμαστε σε επιβαρυμένα επαγγελματικά περιβάλλοντα είτε έχουμε αυξημένη ενδο-οικιακή ρύπανση. Οι επιπτώσεις στην υγεία –ακριβώς λόγω της έκθεσης αυτής– ακόμη και σε μη καπνιστές θα είναι αξιοσημείωτη. Χρειάζεται λοιπόν όλοι, και ιδίως οι επαγγελματίες που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους ή όσοι εργάζονται σε επιβαρυμένους με πτητικά καρκινογόνα χημικά επαγγελματικούς χώρους, να υποβάλλονται σε συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης κακοηθειών των πνευμόνων».

Ο Πνευμονολόγος που εργάζεται στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εκείνος ο επαγγελματίας Υγείας που έρχεται πρώτος σε επαφή με τον καπνιστή –ή τον πρώην καπνιστή–, με ή χωρίς συμπτώματα από το Αναπνευστικό του, εξηγεί ο Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων. «Ο Πνευμονολόγος έχει την εκπαίδευση και την ικανότητα να ενημερώσει τον καπνιστή για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του και να τον εντάξει σε ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Επίσης, ο Πνευμονολόγος μπορεί να διαχειριστεί τα βήματα της έγκαιρης διάγνωσης και να κατευθύνει τον ασθενή του ανάλογα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ