ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες - Πότε αναμένεται στην Αττική

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες - Πότε αναμένεται στην Αττική
Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές στην Αττική ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Ημέρα εντατικής προετοιμασίας για τον επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα από την Κυριακή (5/2), ήταν η σημερινή.

Ο κρατικός μηχανισμός με γρήγορα αντανακλαστικά και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» τον Ιανουάριο του 2022, η οποία νέκρωσε ολόκληρες περιοχές στην Αττική και το κέντρο της Αθήνας, εξέδωσε οδηγίες και συστάσεις προστασίας προς τους πολίτες, έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, ενώ έστειλε τα πρώτα μηνύματα από 112 στις περιοχές όπου αναμένεται να σαρώσει το πρώτο κύμα της «Μπάρμπαρα».

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους Αττικής.

Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05/02/2023) στην Βόρεια, Βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική και συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Σποράδων που προειδοποιούσε για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές χιονοπτώσεις, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5/2.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εθνική οδό - Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική

Νωρίτερα η Τροχαία Αττικής κατέστησε υποχρεωτικές τις αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (4/2), ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εθνική οδό, την Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ελευσίνας-Θηβών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τροχαίας Αττικής:

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Αντιολισθητικές αλυσίδες

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από την 18:00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.
  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα αύριο 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Καλλιάνος: Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ξεκίνησε το Σάββατο από τη βόρεια Ελλάδα και αναμένεται την Κυριακή να φθάσει στην Αττική.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο στο CNN Greece, αναμένεται «πτώση της θερμοκρασίας, παγετός και χιονόπτωση ακόμα και στην Αττική».

Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, αφού θα έχουμε χιονοπτώσεις στη Μακεδονία μέχρι και την Πελοπόννησο», λέει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

«Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η Κυριακή (5/02) αφού η χώρα μπαίνει στην “κατάψυξη” με εντυπωσιακή είσοδο των αερίων μαζών από την περιοχή των Βαλκανίων. Το κρύο θα φτάσει από βορρά προς νότο, θα διασχίσει τη χώρα και μέχρι το βράδυ της αυριανής ημέρας θα έχει φτάσει μέχρι την Κρήτη».

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, θα ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα για την Αττική καθώς από νωρίς το πρωί οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Πιο συγκεκριμένα, «από το βράδυ της Κυριακής (5/02) και τη Δευτέρα, προβλέπεται να επηρεάζονται και άλλες περιοχές της Αττικής.

Η χιονόπτωση στην Αττική θα σημειωθεί ανά διαστήματα μέχρι και την Τετάρτη (8/02), με εναλλαγή του καιρού δηλαδή θα έχουμε και βελτιωμένο καιρό, με ηλιοφάνεια και επιδείνωση, με έντονη και πυκνή χιονόπτωση», επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος.

Καλλιάνος: Έρχεται «χιονο-εισβολή» διαρκείας - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η «Μπάρμπαρα»

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάβατο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Α) Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

  1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
  2. Από τις προμεσημβρινές ώρες,θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
  3. Από το απόγευμαχιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από τα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η πρόγνωση για την Κυριακή 5/2

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Θα φτάσει στα βόρεια τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 12 βαθμους Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από (μείον ένα) -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα στη Χαλκιδική και τη Θράκη μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ από αργά το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από (μείον δύο) -02 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Οι χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως την ανατολική Μαγνησία) και την ανατολική Στερεά, όπου στην Βοιωτία θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα 9 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι:Βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα νότια έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 6/2

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο, ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσια τμήματα.

Χιόνια θα πέσουν κατά διαστήματα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς, των νησιών του βορείου Αιγαίου, των Σποράδων και της Κρήτης.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποκλείεται να πέσουν λίγα χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 8 με 10 βαθμους Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η πρόγνωση για την Τρίτη 7/2


Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή βροχές στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Κρήτης. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ .

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη 8/2


Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και Πελοπονήσσου. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα ορεινά θα είναι τοπικά ισχυρός.

Προοπτική για την Πέμπτη 9/2-2023 και Παρασκευή 10/02


Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νοτιοανατολικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία και κατα τόπους θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7, και στα νότια πελάγη 8 μποφόρ με εξασθένηση την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Πέμπτη. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος ορεινά θα είναι κατα τόπους ισχυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ