ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Μάχη με τον χιονιά και την Δευτέρα - Στοίχημα οι ανοικτοί δρόμοι

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Μάχη με τον χιονιά και την Δευτέρα - Στοίχημα οι ανοικτοί δρόμοι
Χιονόπτωση στο Διόνυσο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Εξίσου δύσκολη με τη σημερινή προβλέπεται και η Δευτέρα σε ότι αφορά την εξέλιξη στην κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που επελαύνει στη χώρα, καθώς μετεωρολόγοι και αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και ιδιαίτερα στην Αττική.

Καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής, μεγάλη μάχη δόθηκε στο να μείνουν ανοιχτές οι κεντρικές αρτηρίες της Αττικής. Στην Αττική οδό, η κυκλοφορία διακόπηκε το απόγευμα και άνοιξε μετά από λίγη ώρα, όπως έγινε και στην Εθνική οδό στο ύψος της Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα. Ωστόσω λόγω των προγνώσεων για επιδείνωση της κακοκαιρίας, η Εθνικής οδός, αποφασίστηκε να κλείσει εκ νέου στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής.

Για τον ίδιο λόγο, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα και να και το μάθημα να γίνει με τηλεργασία. Κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ενώ οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα ανοίξουν μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία να προσέλθουν στις εργασίες τους επίσης μετά τις 10:00 το πρωί.

Για τις τράπεζες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διευκρίνησε πως μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί τη Δευτέρα συναλλαγές για το κοινό λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Μαρουσάκης: Μεγάλοι όγκοι χιονιού στην Αττική από τα ξημερώματα

Για νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»στην Αττική από τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε και με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένουμε μεγάλο όγκο χιονόπτωσης.

Αυτό ίσως οδηγήσει, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε μεγάλο πάχος χιονιού στην επιφάνεια με έμφαση τα βόρεια-βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα.

Αντίστοιχη εικόνα λαμβάνουμε και για Βοιωτία, Εύβοια αλλά και Κρήτη σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ανέφερε ο ίδιος.

«Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προς τα ξημερώματα αύριο και μέχρι το μεσημέρι αναμένουμε μεγάλο όγκο χιονόπτωσης στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής. Αυτό ίσως οδηγήσει σε μεγάλο πάχος χιονιού στην επιφάνεια με έμφαση τα βόρεια βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα. Αντίστοιχη εικόνα λαμβάνουμε και για Βοιωτία, Εύβοια αλλά και Κρήτη σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.Μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα από όλους μας!», γράφει συγκεκριμένα ο κ. Μαρουσάκης.

Δείτε την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Νωρίτερα, επιδείνωση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα στην Αττική, αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Επιδείνωση τις επόμενες ώρες στην Αττική - Κλειστά αύριο σχολεία, καταστήματα

Αρνιακός: Ψυχρή εισβολή με πολικές θερμοκρασίες - Κακοκαιρία όλη την εβδομάδα

Για «ψυχρή εισβολή επηρεάζει τη χώρα μας με πολικές θερμοκρασίες δημιουργώντας χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και με τον υδράργυρο να έχει υποχωρήσει 8-10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μιλώντας στο CNN Greece.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα έντονα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής από την βορειοανατολική Ελλάδα. Ήδη στο Άγιον Όρος χιόνισε, στις Σποράδες ρίχνει χιόνι, όπως και στο Πήλιο επίσης και τώρα τα χιόνια έχουν ήδη φτάσει στην Εύβοια. Έντονα επηρεάζεται και η Αττική».

Ο κ. Αρνιακός υποστηρίζει ότι το χιονόνερο που ήδη ρίχνει σχεδόν σε όλη την Αττική ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τις επόμενες ώρες.

«Τα φαινόμενα θα έχουν μία μικρή διακοπή προς τη νύχτα», επισημαίνει ο ίδιος, ωστόσο, προσθέτει ότι «από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, περιμένουμε νέα υποτροπή με νέες χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Αττική. Τα καιρικά φαινόμενα δεν θα διαρκέσουν στην Αττική αλλά θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο κι έπειτα την Κρήτη όπου περιμένουμε σοβαρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές του νησιού», λέει ο ίδιος.

Αρνιακός: Ψυχρή εισβολή με πολικές θερμοκρασίες - Κακοκαιρία όλη την εβδομάδα

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Κλειστά σχολεία και καταστήματα

Να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους καλεί τους πολίτες η Πολιτική Προστασίας , λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη και γι αυτό αύριο Δευτέρα, σειρά υπηρεσιών και καταστημάτων θα παραμείνουν κλειστά.

Οι αρχές αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, περί τις 13:15 της Κυριακής, εστάλη νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για το κλείσιμο των σχολείων αφορά όλα τα δημόσια και ιδιωτικά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής. Γι΄αυτό τον λόγο τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα (6/02) λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»και συγκεκριμένα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική συμπεριλαμβανόμενου των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει ότι «λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας ως προς το λιανικό εμπόριο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών για να πάνε όλα καλά και να μην κινδυνεύσει και ταλαιπωρηθεί κανείς. Σας ευχαριστούμε».

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά - Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023:

  • τα φαρμακεία
  • τα καταστήματα τροφίμων και supermarket
  • τα πρατήρια καυσίμων
  • τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα

Τι ισχύει για delivery και courier

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18:00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

«Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο» σημειώνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Τηλεργασία στο Δημόσιο - Σύσταση και για τον ιδιωτικό Τομέα

Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο (6/2) οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Ακόμη, υπάρχει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας ενώ έγινε ειδική αναφορά και στους οδηγούς που βγήκαν στους δρόμους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κλειστά τα Δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια για το επόμενο διήμερο, έπειτα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακων Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Ευβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Ανακοίνωση αναφορικά με την λειτουργία των τραπεζών τη Δευτέρα (6/2) που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και συστήνει στους πολίτες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το υποκατάστημα στο οποίο θέλουν να προσέλθουν.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα (6/2)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές -στα κεντρικά και βόρεια- με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή και θα κυμαίνεται σε κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά διαστήματα τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λιγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοτπώσεις. Στη Θράκη χιονόνερο και κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην ανατολική Στερεά και τις Σποράδες πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα βαθμιαία σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8, τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8, τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ