ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρια «Μπάρμπαρα»: Χιονοκαταιγίδα «χτυπά» το Βόλο - Χιόνια και στην Αχαΐα

Κακοκαιρια «Μπάρμπαρα»: Χιονοκαταιγίδα «χτυπά» το Βόλο -  Χιόνια και στην Αχαΐα
Έντονη είναι η χιονόπτωση στο Βόλο και την Πάτρα λόγω των καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει η «Μπάρμπαρα» Eurokinissi / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές της χώρας με τη χιονόπτωση να προκαλεί προβλήματα στις συγκοινωνίες. Στο Βόλο η πυκνότητα του χιονιού είναι έντονη ενώ στην Πάτρα οι Αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να αποφευχθούν προβλήματα στους δρόμους. 

Πιο συγκεκριμένα, σφοδρή χιονοκαταιγίδα σαρώνει από τις 11.15 το πρωί της Τετάρτης (8/02) το κέντρο του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή του καθώς και το Πήλιο. Η χιονόπτωση, που συνοδεύεται από αστραπές και κεραυνούς, είναι πολύ έντονη, ενώ η πυκνότητα είναι τόσο μεγάλη που άσπρισαν και πάλι τα πάντα -φυσικά η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Η πολύ έντονη χιονόπτωση άρχισε να δημιουργεί και πάλι προβλήματα αφού οι δρόμοι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γεμίζουν από χιόνι και ξαναβγήκαν στους δρόμους εκχιονιστικά και κυρίως υδροφόρες που ρίχνουν συνεχώς θαλασσινό νερό στο οδόστρωμα για να λιώνουν τα χιόνια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, κάθε λεπτό φεύγει από το λιμάνι και ένα αυτοκίνητο με θαλασσόνερο για να κατευθυνθεί σε περιοχές του Βόλου.

Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες κινούνται συνεχώς σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου και δίνεται μεγάλη μάχη για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί, αλλά οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από τον Άνω Βόλο και πάνω με κατεύθυνση προς τα Χάνια και τη Ζαγορά.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη τη Μαγνησία και τη Σκιάθο.

Χιονόπτωση στην περιοχή της Αιγιάλειας

Χιονόπτωση εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί της Τετάρτης και στην ανατολική Αχαΐα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αιγιάλειας προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση της περιφέρειας, της αστυνομίας και της «Ολυμπίας Οδού», ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Κορίνθου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δίνουμε μάχη, προκειμένου να κρατήσουμε ανοικτό τον αυτοκινητόδρομο, ενώ ακόμα και εκχιονιστικά μηχανήματα της "Ολυμπίας Οδού" επιχειρούν συνεχώς, κάνοντας ταυτόχρονα ρίψεις αλατιού». Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, «σε συνεννόηση με την αστυνομία έχει απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αισιοδοξούμε πως θα τα καταφέρουμε», αναφέροντας ότι «αιφνιδιαστήκαμε από την χιονόπτωση, διότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν ήταν για αυτό το σημείο».

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος χαρακτήρισε «πρωτοφανές το μετεωρολογικό φαινόμενο», εξηγώντας πως «στην παραλία και στον αυτοκινητόδρομο χιονίζει, ενώ προς τα ορεινά δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο».

Επίσης, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», σε μήκος 30 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου, όπου εκδηλώνονται κατά τόπους τα φαινόμενα, επιχειρούν συνεχώς οκτώ μηχανήματα.

Ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται, λόγω των καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, από το 104,5ο έως το 157,6ο χιλιόμετρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ