ΕΛΛΑΔΑ

Qatargate: Υπό κράτηση παραμένει η Εύα Καϊλή

Qatargate: Υπό κράτηση παραμένει η Εύα Καϊλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / JALAL MORCHIDI

Σε κράτηση παραμένουν Εύα Καϊλή και Αντόνιο Παντσέρι για την υπόθεση του Qatar gate. Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο σχετικά με το τι θα γίνει με τον έτερο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, που είχε κληθεί επίσης σήμερα σε ακρόαση από το προδικαστικό συμβούλιο.

Aναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Η Εύα Καϊλή, βρέθηκε σήμερα Πέμπτη (16/2) για τρίτη φορά ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, με το νέο νομικό εκπρόσωπό της, Σβεν Μαρί αντί του Αντρέ Ριζόπουλου, προκειμένου να ζητήσει την αποφυλάκισή της. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, παραμένει επίσης συνήγορος της κας Καϊλή και ήταν παρών στη σημερινή διαδικασία.

Ο νέος Βέλγος δικηγόρος υπεράσπισής της, ο κ. Σβεν Μαρί, δήλωσε μετά την ακρόαση της κ. Καϊλή, ότι ζήτησε από τους δικαστές την αποφυλάκισή της με περιοριστικούς όρους ή έστω τον κατ'οίκον περιορισμό της με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην 24 μηνών κόρη της.

Βάσει της διαδικασίας, η προληπτική κράτηση της κ. Καϊλή αυτή τη φορά παρατείνεται για δύο μήνες. Οι δικηγόροι της έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός εικοσιτεσσάρων ωρών και μετά από δεκαπέντε ημέρες να αποφασίσει το Εφετείο αν θα παραμείνει υπό κράτηση, ή όχι.

Πάντως, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για την Εύα Καϊλή είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της. Κατά την ακρόαση, πρώτα τοποθετήθηκε για 10 λεπτά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πάνω από 40 λεπτά ο Σβεν Μαρίν ενώ ζήτησε και η ίδια η κ. Καϊλή να παρέμβει για ένα λεπτό.

Η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστήριξε ότι η εμπλοκή της έχει στοιχίσει τόσο στην καριέρα της όσο και την προσωπική της ζωή.

Εστίασε στο ότι είναι μητέρα. Πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης της και το μόνο που θέλει είναι να τα περάσει μαζί της, και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το παιδί της.

Όσον αφορά στα λεγόμενα του Παντσέρι, οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή ισχυρίζονται ότι δεν ευσταθούν. Ο Μ. Δημητρακόπουλος είπε ότι ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το 2019 η Καιλή βοηθήθηκε από το Κατάρ για να εκλεγεί. Αυτό δεν ισχύει είπε ο Δημητρακόπουλος.

Εφόσον η επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας Βρυξελλών επιβεβαιώσει ότι η Εύα Καϊλή παραμένει σε κράτηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά οι συνήγοροί της θα ασκήσουν έφεση.

Qatar Gate: Επιστολή 10 ευρωβουλευτών για τις συνθήκες κράτησης της Καϊλή

Επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, απέστειλαν 10 ευρωβουλευτές από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βελγικής «Le Soir».

Μέσω της επιστολής τους, επιθυμούν να καταγγείλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται η πρώην συνάδελφός τους στις φυλακές Χάρεν από τις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης Qatar Gate.

«Η πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι σύνηθες οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι ομάδες να εκφράζουν τις ανησυχίες τους στην προεδρία με επιστολή. Οι επιστολές αυτές δεν είναι δημόσιες», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου. «Η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές Αρχές», πρόσθεσε.

Όλοι του Ιταλοί υπήκοοι

Πληροφορίες της «Le Soir» αναφέρουν ότι επιστολή εστάλη από 10 ευρωβουλευτές, όλοι ιταλικής υπηκοότητας. Το βελγικό μέσο χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι οι συντάκτες της επιστολής έχουν ιταλική υπηκοότητα, λόγω της φύσης της υπόθεσης Qatar Gate.

«Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ομάδας S&D, αλλά για ατομική πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών», τόνισε ο εκπρόσωπος της ομάδας, παραπέμποντας στους υπογράφοντες για κάθε αίτημα διευκρίνισης.

«Έλλειψη ανθρωπιάς»

Οι ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους ο Brando Benifei και η Alessandra Moretti, έκαναν λόγο για έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι στην Εύα Καϊλή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν πίεση. Η επιστολή γράφτηκε με πρωτοβουλία του Massimiliano Smeriglio, ο οποίος συνηθίζει να γράφει τέτοιες επιστολές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (16/2), έχει προγραμματιστεί η ακρόαση της Εύας Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Είναι η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι πλέον στο Βέλγιο η ευρωβουλευτής θα εκπροσωπείται από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αύριο, όπως και τις προηγούμενες φορές, ο έτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ