ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Καθ. Κωνσταντόπουλος για στρεπτόκοκκο: Σπανιότατο το περιστατικό θανάτου της 6χρονης

Καθ. Κωνσταντόπουλος για στρεπτόκοκκο: Σπανιότατο το περιστατικό θανάτου της 6χρονης
(National Institute of Allergy and Infectious Diseases via AP)

Ψυχραιμία σε όλους τους γονείς, για το περιστατικό θανάτου της 6χρονης από στρεπτόκοκκο, συστήνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο περιστατικό και για τον λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα αλλά να μην φοβούνται.

Στην διάρκεια μάλιστα της 50χρονης πορείας του ο καθηγητής αναφέρει πως είναι ζήτημα να έχει συναντήσει πέντε συνολικά περιστατικά, όπως αναφέρει.

«Ο θάνατος αυτού του παιδιού, είναι η εξαίρεση του κανόνα», τονίζει και συνεχίζει:

«Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη είναι ένα συνηθισμένο μικρόβιο και όλοι οι γονείς ξέρουν ότι το πύον στο λαιμό είναι στρεπτόκοκκος, στην περίπτωση αυτή λοιπόν, ή αυτό ιάται σε 5 ημέρες, ή το παιδί λαμβάνει θεραπεία αντιβίωση με πενικιλίνη για 10 ημέρες, ή σπανιότατα το μικρόβιο δημιουργεί σηψαιμία και κάνει σηπτικό σοκ όπως συνέβη στο 6χρονο παιδί».

Όταν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να δώσουμε θεραπεία τότε πολύ αργότερα, μετά από ένα μήνα, έρχονται πολλά άσχημα συμπτώματα, όπως ρευματισμοί και βλάβες στην καρδιά ή νεφρίτιδα.

Πάντως ο καθηγητής τονίζει ότι έχει να δει νεφρίτιδα πάνω από 10 χρόνια.

Το βασικό χαρακτηριστικό του στρεπτόκοκκου, είναι ο πυρετός και το ρίγος, επισημαίνει ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος και προσθέτει:

«Όλοι οι γονείς θα περιμένουν και θα παρακολουθούν τον πυρετό στο παιδί τους. Εάν ο πυρετός είναι πάνω από 38 και υπάρχει έντονο ρίγος, αμέσως να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους. Το ίδιο να πράξουν, και όταν ο πυρετός πέσει και το παιδί δεν έχει κέφι. Διότι μπορεί να είναι μηνιγγίτιδα».

Τέλος ο καθηγητής συστήνει να μην γίνονται στα παιδιά προληπτικά strep test.

Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:

  • μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
  • μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
  • από μια πληγή

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Ο κίνδυνος διασποράς, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων οι εξής:

• αμυγδαλίτιδα
• φαρυγγίτιδα
• οστρακιά
• μολυσματικό κηρίο

Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ