ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες: Κορυφώνονται σήμερα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Απόκριες: Κορυφώνονται σήμερα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Την πρωτιά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις έχει η Πάτρα Eurokinissi

Τρία χρόνια μετά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και τα lockdown που επικρατούσαν σε όλη τη χώρα, φέτος, η επανέναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων προκαλεί το αδιαχώρητο σε όλες τις πόλεις, κυρίως σε όσες φημίζονται για τον εορτασμό της Αποκριάς. Η Πάτρα, η βασίλισσα του Καρναβαλιού, ετοιμάζεται για ένα φαντασμαγορικό γλέντι που θα κορυφωθεί σήμερα Κυριακή (26/02).

Απ΄άκρη σε άκρη της χώρας οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, με τους πολίτες να φορούν τις αποκριάτικες στολές τους και να βγαίνουν στους δρόμους για να διασκεδάσουν, χορεύοντας στους αποκριάτικους ρυθμούς.

Μικροί και μεγάλοι παρελαύνουν στην τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού με κέφι αλλά και πολλή καλή διάθεση, τιμώντας τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις της πόλεις που επέλεξαν να περάσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στο 100% η πληρότητα στην Πάτρα λόγω του Καρναβαλιού / Πηγή: Eurokinissi

Στο 100% η πληρότητα στην Πάτρα

Η βασίλισσα του Καρναβαλιού, η Πάτρα, που έχει βουλιάξει στην κυριολεξία από κόσμο, αφού κάθε 5 λεπτά αναχωρούσαν λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ Κηφισού, βρίσκεται σε καρναβαλικούς ρυθμούς με τη συμμετοχή των ντόπιων και των επισκεπτών της.

Η διασκέδαση στο ξέφρενο γλέντι κορυφώνεται σήμερα Κυριακή (26/02) με τους χιλιάδες επισκέπτες να βιώνουν τα ντόπια έθιμα που χαρακτηρίζονται από σάτιρα, φαντασία και χαρά.

Σήμερα, οι συμμετέχοντες θα δώσουν ένα τελευταίο, για φέτος, φαντασμαγορικό γλέντι, για να ανανεώσουν και πάλι το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. Η αχαϊκή πρωτεύουσα κρατά τα σκήπτρα, ως βασίλισσα του καρναβαλιού και σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Η πληρότητα στα καταλύματα αγγίζει το 100%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται ακόμα ενόψει της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής.

Οι Απόκριες στη Θεσσαλονίκη

Σε ρυθμούς ξέφρενου γλεντιού κινείται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς η Θεσσαλονίκη, με τους δήμους να προγραμματίζουν πλήθος εκδηλώσεων, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους για να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά κυριαρχεί το έθιμο των Κουδουνοφόρων, οι οποίοι με τα κουδούνια τους ξεσηκώνουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στους υπόλοιπους δήμους κυριαρχεί η μουσική, τα παραδοσιακά γλέντια με όλα τα νηστίσιμα εδέσματα, αλλά και το πέταγμα του χαρταετού στους ανοιχτούς, δημόσιους, χώρους.

Με τα Χάλκινα της Γουμένισσας θα διασκεδάσουν οι Θεσσαλονικείς και θα πετάξουν χαρταετό στο Φράγμα της Θέρμης την Καθαρά Δευτέρα.

Επίσης, τρεις χιλιάδες μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα και 300 χαρταετούς, προκειμένου να χαρούν τα παιδιά, θα μοιράσει την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Καλαμαριάς. Η γιορτή για τα Κούλουμα θα στηθεί από τις 11 το πρωί στις Καπναποθήκες αλλά και στην πλαζ Αρετσούς. Οι δημότες θα γιορτάσουν με αποκριάτικους ρυθμούς από dj, με χορό, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.

Χιλιάδες επισκέπτες διασκεδάζουν σε αποκριάτικους ρυθμούς σε πόλεις της Θεσσαλονίκης / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γλέντι με Χάλκινα στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας σε Εύοσμο και Κορδελιό που θα «πλημμυρίσουν» από χορό, μουσική, άφθονο κρασί και πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα καλούνται οι δημότες.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και για τη διασκέδαση θα φροντίσει το μουσικό σχήμα «Σαλονικιώτικο Τακίμι». Στον Εύοσμο, τα Κούλουμα θα γιορταστούν σε δύο σημεία: στο Πάρκο Ελπίδος με σαρακοστιανές γεύσεις και υπό τους ήχους των «Χάλκινων της Γουμένισσας» και στο Πάρκο Προσκόπων, με το ανάλογο τραπέζι συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Ραντεβού με τους δημότες, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν «εκτός των τειχών» και να συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό γλέντι, δίνει ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2023», με τίτλο «Ο δήμος ψηλά!»

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις έξι δημοτικές ενότητες από τις 11 το πρωί. Στον Χορτιάτη στο γυμνάσιο, στο Φίλυρο στην κεντρική πλατεία, στο Πανόραμα στο πάρκο Γαλανού, στην Πυλαία στο Ελαιόρεμα, στην Εξοχή στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο Ασβεστοχώρι στον προαύλιο χώρο των δημοτικών σχολείων.

Με σαρακοστιανό τραπέζι θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» στον δήμο Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα, στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

Βενετσιάνικο Καρναβάλι στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο γιορτάζει τις Απόκριες και αναβίωσε το Βενετσιάνικο καρναβάλι με την πόλη να γεμίζει χρώματα, χορό και κέφι, θυμίζοντας ταινία εποχής.

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι στο Ναύπλιο ξεκινάει με τα ντόμινο από την πλατεία Τριών Ναυάρχων, τα οποία έπαιξαν με το κοινό και προανήγγειλαν την άφιξη της μεγάλης ομάδας καλλιτεχνών Θεάτρου Δρόμου, τους περίφημους Hellix Action Theatre.

Όλοι μαζί καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος χορεύοντας και δίνοντας τον ρυθμό στους επισκέπτες που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Ναυπλίου για να γιορτάσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Βενετσιάνικο καρναβάλι στο Ναύπλιο για να τηρήσει την παράδοση / Πηγή: Εurokinissi (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Κορύφωση εκδηλώσεων στη Λάρισα

Σε ρυθμούς καρναβαλιού κινείται το τριήμερο της Αποκριάς ολόκληρος ο νομός της Λάρισας με πληθώρα εκδηλώσεων ανά περιοχή, σύμφωνα με το onlarissa.gr. Εκδηλώσεις που «ξαναζωντανεύουν» μετά από τρία χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με μοναδικό σκοπό τη διασκέδαση του κόσμου και την αναβίωση παλιών καλών εποχών.

Φυσικά την πρωτιά έχει το Τυρναβίτικο καρναβάλι και μπουρανί, την παρέλαση του οποίου θα παρουσιάσει ο Τόνις Σφήνος. Ακόμη, παρέλαση με άρματα θα πραγματοποιηθεί σε Φάρσαλα και Συκούριο, ενώ από τις υπόλοιπες περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δεν θα λείψουν τα καθιερωμένα έθιμα με το άναμμα της φωτιάς, τα «Kούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας με όλα τα σαρακοστιανά και το γαϊτανάκι, συνοδευόμενα από ορχήστρες με μπόλικη μουσική.

larisa.jpg
Tο Τυρναβίτικο καρναβάλι είναι από τις πιο γνωστές αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Λάρισα/ Πηγή: Eurokinissi (ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

Το ζακυνθινό καρναβάλι και το λαϊκό θέατρο «οι Ομιλίες»

Την περίοδο των Απόκρεων οι κάτοικοι της Ζακύνθου και οι εκατοντάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό καρναβάλι, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στις βενετσιάνικες παραδόσεις που για αιώνες επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων στα Επτάνησα.

Ανάμεσα του οι φέστες και τα φεστίνια, δηλαδή χοροί με κοστούμια αποκριάτικα και πλήρη μεταμφίεση ανδρών και γυναικών, οι παρελάσεις στους δρόμους και στις πλατείες από ευρηματικά γκρουπ νέων καρναβαλιστών, δρώμενα όπως ο «Βενετσιάνικος γάμος» και η «Γκιόστρα» και «Ομιλίες», ένα χαρακτηριστικό είδος θεάτρου δρόμου που έρχεται από τα χρόνια της αναγέννησης και της Comedia del' arte.

Οι «Ομιλίες» είναι ένα είδος λαϊκού θεάτρου, που παίζεται από ερασιτεχνικούς θιάσους, έχοντας ως πρωταγωνιστές μόνον άνδρες οι οποίοι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στην υπαίθρια σκηνή της πλατείας ιστορίες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, γραμμένες στην παραδοσιακή διάλεκτο από λαϊκούς συγγραφείς που έχουν ως ιδιαίτερο προνόμιο να αποδίδουν τους διαλόγους με έμμετρους στίχους!

Η ιστορία των Ομιλιών αρχίζει από την Ενετοκρατία και κατά πολλούς αποτελεί μια μείξη του κρητικού και του βενετσιάνικου θεάτρου, της εποχής. Στη Ζάκυνθο, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς το 1646, μετανάστευσαν χιλιάδες Κρήτες για την αποφυγή αντιποίνων. Μαζί τους έφεραν ένα μεγάλο πλούτο παραδόσεων της εποχής εκείνης.

Το Καρναβάλι στην Κρήτη

Χιλιάδες καρναβαλιστές χωρισμένοι σε ομάδες και όχι μόνο, γεμίζουν την Κρήτη, απ΄άκρη σε άκρη τηρώντας τα έθιμα του νησιού για τις Αποκριές.

Στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα neakriti.gr, τα παιδιά και οι συνοδοί τους διασχίζουν την κεντρική λεωφόρο της πόλης χορεύοντας σε αποκριάτικους ρυθμούς, όπου ξεκινάει με ένα φαντασμαγορικό παιδικό ανοιχτό πάρτι με DJ και μπαλονοκατασκευές.

Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου την σκυτάλη παίρνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καρναβαλιστές του Ρεθύμνου, οι οποίοι φορώντας στολές από καρναβαλικές παρελάσεις του παρελθόντος μπαίνουν στην γραμμή εκκίνησης για την νυχτερινή παρέλαση, που ξεκινάει από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και καταλήγει στην παλιά πόλη.

KARNAVALI.jpg
Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιωάννινα: Επιστρέφουν οι «Τζαμάλες» την Κυριακή της Αποκριάς

Η προετοιμασία για τις «Τζαμάλες» στα Γιάννενα έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. Το έθιμο της φωτιάς επιστρέφει μετά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα της πανδημίας. Φέτος, αναμένεται να έχει ιδιαίτερο εορταστικό χαρακτήρα.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, σε κάθε γειτονιά θα ανάψουν οι μεγάλες φωτιές, οι «τζαμάλες» και ο κόσμος θα χορέψει, θα αστειευτεί, θα διασκεδάσει με κρασί και τσίπουρο μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Το γλέντι, παραδοσιακά θα ξεκινήσει με ζεστή φασολάδα και κλαρίνα.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με τον δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί. Σε κάθε πλατεία δημιουργείται ένας μεγάλος κύκλος, με διάμετρο τουλάχιστον 6 μέτρα, από άμμο, όπου τοποθετούνται τα ξύλα, κυρίως κορμοί δένδρων και κούτσουρα. Οι φλόγες σηκώνονται προς τον ουρανό και φωτίζουν όλη τη γειτονιά. Παλαιότερα, υπήρχε ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις γειτονιές για την μεγαλύτερη «τζαμάλα».

Το έθιμο χάνεται στο βάθος του χρόνου και έχει συμβολισμούς, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε εποχής.

ioannina.jpg
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, σε κάθε γειτονιά θα ανάψουν οι μεγάλες φωτιές, οι «τζαμάλες» και ο κόσμος θα χορέψει, θα διασκεδάσει με κρασί και τσίπουρο μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Άρτα, σήμερα αναβιώνει το έθιμο των Μπαντίδων με αποκριάτικα δίστιχα και γλέντι στο κέντρο της πόλης. Το έθιμο έρχεται από τον 15ο αιώνα, το 1449, τότε που η Άρτα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αντιπρόσωπος του σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη έκανε δεκτό το αίτημα των Αρτινών, να μασκαρεύονται στις Απόκριες. Κατά τους λαογράφους, οι «μπαντίδες» ήταν οι «μάγκες» της εποχής, που την Αποκριά, έβγαιναν στους δρόμους ατημέλητοι, με παντελόνια ζωσμένα με ένα μαντήλι και έκαναν πειράγματα σε όποιον συναντούσαν.

Χιλιάδες στη μεγάλη νυχτερινή παρέλαση της Ξάνθης

Η νυχτερινή παρέλαση (25/02) αποτελεί θεσμό στο καρναβάλι της Ξάνθης, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα στον ελλαδικό χώρο καθώς προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να γιορτάσουν τις Απόκριες στην εν λόγω περιοχή. Η πόλη έχει γεμίσει χρώματα και μουσική και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους και διασκεδάζει μέχρι πρωίας.

Οι εκδηλώσεις στο καρναβάλι της Ξάνθης κορυφώνονται την Κυριακή (26/2) με τη μεγάλη παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές και συνολικά 38 πληρώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ