ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Φόβοι για πολύ περισσότερους νεκρούς

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Φόβοι για πολύ περισσότερους νεκρούς
Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης στο CNN Greece, «οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα» INTIME / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φόβοι ότι θα αυξηθούν περισσότερο οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εκφράζουν οι εμπειρογνώμονες. Σε επικοινωνία του CNN Greece με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαρθακογιάννη, ανέφερε ότι περιμένει τον νεότερο επίσημο απολογισμό των νεκρών, ο οποίος θα είναι προς τα πάνω, πρόβλεψη την οποία έκανε και η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή.

Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης, «οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, είπε πως «Θα κάνουμε τις πράξεις τις αριθμητικές και θα το έχουμε σε λίγο».

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο» αναφέρει από την πλευρά της η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή.

Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Η κυρία Λεονταρή τόνισε, επίσης, πως γίνεται το «ανθρωπίνως δυνατόν» από την ιατροδικαστική υπηρεσία, εκτιμώντας πως ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 38, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 85 τραυματίες, από τους οποίους οι 53 παραμένουν για νοσηλεία.

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών συνεχίζονται και διεξάγονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Ξεκίνησε η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων

Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας της Hellenic Train που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 76 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σε ετοιμότητα θέτει τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ώστε αν χρειαστεί, να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δύο νοσοκομεία (ΠΓΝΛ, ΓΝΛ) στη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου δυστυχήματος που συνέβη χθες το βράδυ μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στην περιοχή.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, τα οποία διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Σε πρωτόκολλο συναγερμού έχει τεθεί η πρώτη στρατιά και στρατιωτικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Κρατείται ο σταθμάρχης - Στον εισαγγελέα ο φάκελος της Αστυνομίας

Την υπόθεση της τραγωδίας της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη έχει αναλάβει η Τροχαία της Λάρισας.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο προϊστάμενος των μηχανοδηγών Λάρισας και προϊστάμενος των υπαλλήλων των εκδοτηρίων.

Όλοι μιλούν για «ανθρώπινο λάθος», ενώ έχει ήδη προσαχθεί ο σταθμάρχης και οι αστυνομικοί έχουν μεταβιβάσει τις καταθέσεις στον εισαγγελέα περιμένοντας τη γνωμοδότησή του για το αν θα μετατρέψουν τη προαγωγή σε σύλληψη.

Με εντολή Ντογιάκου προανάκριση από ανώτατο δικαστικό

Εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, με παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, θα διενεργηθεί η προανάκριση για τη σύγκρουση των δύο τρένων στη Λάρισα που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ