ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας – Στους 47 οι νεκροί

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας – Στους 47 οι νεκροί
Σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα, Πέμπτη (2/3) ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η κατάθεση του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος συνελήφθη από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ίδιος ενώ το πρωί είχε αναφέρει ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο, το μεσημέρι άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε δικηγόρο. Έτσι, στη συνέχεια της κατάθεσής του, ανασκεύασε και αναγνώρισε ότι «ίσως έχω κάνει κάποιο λάθος χειρισμό».

Μάλιστα, όπως εξήγησε στους αξιωματικούς της Τροχαίας Λάρισας: «Λόγω της προηγούμενης βλάβης που υπήρξε στον Παλαιοφάρσαλο είχα φόρτο εργασίας». Ουσιαστικά, εκεί ολοκληρώθηκε η παραδοχή του σταθμάρχη για το λάθος του, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «κλειδί» για να γυρίσουν οι ράγες, δεν είχε μετακινηθεί καν από τη θέση του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για περίπου 12 λεπτά τα δύο τρένα ήταν σε πορεία σύγκρουσης και ο μηχανοδηγός δεν είχε καμία ενημέρωση από τον σταθμάρχη.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης ανέρχονται σε 42.

Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν χθες εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τριήμερο εθνικό πένθος 1-3 Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι.

Ολονύχτιες έρευνες

Οι διασώστες συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έχοντας τη βοήθεια από προβολείς που άναψαν στο σημείο της τραγωδίας.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ φορώντας ειδικά κράνη με φακούς προσπαθούσαν να φτάσουν όσο πιο βαθιά στα συντρίμμια με την ελπίδα να βρουν επιβάτες που μπορεί να έχουν τραυματιστεί και να είναι ζωντανοί.

Αρχικά, οι έρευνες σταμάτησαν προσωρινά όταν το σκοτάδι εμπόδιζε τα σωστικά συνεργεία να δουλέψουν στα Τέμπη.

Και ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η διακοπή των επιχειρήσεων, η απόφαση άλλαξε και σταμάτησαν μόνο τα γερανοφόρα που μέχρι αργά απομάκρυναν τις άμορφες μάζες των σιδερικών από το σημείο της σύγκρουσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τόπο του δυστυχήματος, υπάρχουν ακόμη σημεία της αμαξοστοιχίας που θα πρέπει να ερευνηθούν καθώς υπάρχουν βαγόνια τα οποία δεν έχουν ερευνηθεί καθόλου και όπου ίσως να βρεθούν ενδεχομένως και άλλοι άνθρωποι. Οι χειριστές των δυο γερανοφόρων που εργάζονταν επί 18 συνεχόμενες ώρες σταμάτησαν για ξεκούραση.

Έτσι, οι έρευνες των διασωστών επικεντρώθηκαν πίσω και κάτω από το βαγόνι 3 της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Εκεί όπου πυροσβέστες και ειδικοί τεχνικοί έκοψαν τις λαμαρίνες για να μπορέσουν να κάνουν αποκόλληση των τμημάτων και να τα απομακρύνουν με την βοήθεια μηχανημάτων για να προχωρήσουν οι πυροσβέστες περισσότερο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από την Πυροσβεστική χθες, Τετάρτη (1/3) τονίστηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βαγόνι - εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο, από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, βρέθηκε πάνω σε άλλα 2 βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο βαγόνι, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν ακόμη και τους 1300 βαθμούς Κελσίου, γεγονός, που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός.

Όπως τόνισε την Τετάρτη η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση σε 44 σορούς, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και στην πλειοψηφία τους αφορούν νέα παιδιά με εκτιμώμενη ηλικία 20-30 ετών.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, 53 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και βρίσκονται για αναζήτηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου δίνουν δείγμα DNA. Μια διαδικασία πολύ σκληρή και επώδυνη, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καθώς θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την πλήρη ταυτοποίηση. Αρκετά από τα θύματα είναι διαμελισμένα, και έτσι είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμη και στην αναγνώριση.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται 4 ιατροδικαστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρών είναι και ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Παράλληλα την δική τους μάχη να κρατηθούν στην ζωή δίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα Νοσοκομεία της Λάρισας έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 50 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται και δέχονται την φροντίδα και φαίνεται να πάνε καλά.

Στην Ελλάδα εκπρόσωπος της FSI

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έφτασε εκπρόσωπος της Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), της εταιρίας που αγόρασε το 2017 την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου και αναμένεται να μεταβεί. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, σε επικοινωνία της με την εταιρία και τη Hellenic Train, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ξένου εκπροσώπου στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αλλά και τα αίτια που το προκάλεσαν.

Δεν τοποθετήθηκαν ωστόσο για το τραγικό δυστύχημα, καθώς θέλουν να έχουν περισσότερα στοιχεία.

Να τονιστεί πως στις 18 Ιανουαρίου του 2017 υπεγράφη, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε στην FSI, έναντι του ποσού των 45 εκατ. ευρώ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στην FSI και εντάχθηκε στον ιταλικό όμιλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ