ΕΛΛΑΔΑ

Ράπτη στο CNN Greece: Επιζήσαντες και συγγενείς θα χρειαστούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη επί μακρόν

Ράπτη στο CNN Greece: Επιζήσαντες και συγγενείς θα χρειαστούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη επί μακρόν
H υφυπουργός Υγείας υπεύθυνη για την Ψυχική Υγείας Ζωή Ράπτη. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψυχοκοινωνική στήριξη επί μακρόν, θα χρειαστούν οι επιζήσαντες αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων της τραγικής τραγωδίας των Τεμπών, από την σύγκρουση των δύο τρένων, τονίζει στο CNN Greece η υφυπουργός Υγείας υπεύθυνη για την Ψυχική Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κυρία Ράπτη, εξακολουθεί να βρίσκεται στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας ήδη από την Τετάρτη 1η Μαρτίου, χωρίς να έχει σταματήσει να συνομιλεί με τους συγγενείς των θυμάτων και φυσικά να αγωνιά και να θρηνεί και η ίδια.

«Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης βρεθήκαμε εδώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι έχουν έρθει για να βρουν κάποιο δικό τους ή να ζητήσουν να καταγραφεί το όνομα του ανθρώπου τους ως “αγνοούμενου” για να πάρουν σειρά, ώστε εάν δεν βρεθεί ο δικός τους, να δώσουν DNA ώστε να ταυτοποιηθεί”, τονίζει και προσθέτει:

Εννένα κλιμάκια Ψυχικής Υγείας

«Είμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια για να παράσχουμε τη βοήθεια μας με κάθε τρόπο. Από τις πρώτες εκείνες τραγικές ώρες, έχουν συγκροτηθεί εννέα κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς τα οποία επιχειρούν στα νοσοκομεία διακομιδής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, για την ψυχολογική υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους".

Εξ αυτών, έξι κλιμάκια επιχειρούν στη Λάρισα, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κατερίνη, με τους ειδικούς να βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των αγνοουμένων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

«Βρεθήκαμε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και μιλήσαμε μαζί τους. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Τα περισσότερα θύματα είναι νεαρά άτομα ηλικίας από 20 έως 30 ετών. Εδώ βρίσκονται οι γονείς τους, ξαδέλφια, αδέλφια, γιατί κάποιοι γονείς δεν μπορούσαν να έρθουν. Φοιτητές είναι οι περισσότεροι, οι οποίοι επέστρεφαν στις σχολές τους μετά το τριήμερο».

Τα κλιμάκια των ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που προσφέρουν ψυχική στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών έχουν στελεχωθεί από τις ψυχιατρικές κλινικές των προαναφερθέντων νοσοκομείων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Λάρισας, από φορείς Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός) και τον φορέα ΕΨΥΚΑ στην Κατερίνη.

Υποστήριξη σε 152 επιβαίνοντες στο τρένο

Παράλληλα μέσα από την Εθνική Γραμμή 10306, «επικοινωνήσαμε έως τώρα με 152 επιβαίνοντες του μοιραίου τρένου, προσφέροντας ψυχολογική στήριξη και συμπαράσταση και θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ψυχοκοινωνική στήριξη, όλο το 24ωρο και μέσα από την Εθνική Γραμμή, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί».

Όσο θα διαρκέσει η νοσηλεία των τραυματιών και η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων, τα κλιμάκια των ειδικών βρίσκονται εδώ, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και των αγνοουμένων. Επιπλέον και η Εθνική Γραμμή συνεχίζει να είναι στην διάθεση όσων χρειάζονται ψυχοκοινωνική στήριξη και συμπαράσταση.

Οι άνθρωποι αυτοί που βίωσαν τόσο ισχυρά ψυχολογικά τραύματα χρειάζεται να μιλήσουν και προσπαθούμε να τους βοηθούμε να μιλήσουν. Αυτό τους βοηθάει συναισθηματικά και έρχονται σε μια πιο ήρεμη κατάσταση. Και παράλληλα εξωτερικεύοντας και την θλίψη και την αγωνία τους, τους δίνεται η δυνατότητα να περνούν αυτές τις ατελείωτες ώρες που απαιτείται να περάσουν εδώ. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να περιμένεις και για να δώσεις DNA και για να λάβεις τις απαντήσεις».

Η υφυπουργός Υγείας αναφέρει επίσης ότι το τραύμα των ανθρώπων που βιώνουν αυτήν την τραγωδία είναι τεράστιο και θα παραμείνει επί μακρόν, γεγονός που σημαίνει, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν υποστήριξη από ειδικούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βαθύ το τραύμα, μακρύς ο δρόμος της υποστήριξης

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Ράπτη, «οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών βιώνουν μια απώλεια που -κατά την άποψή μου και την άποψη των ψυχολόγων- είναι δυσαναπλήρωτη.

Δεν συνέρχεσαι από τόσο τραυματικά γεγονότα. Όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή τραυματίστηκαν οι δικοί τους άνθρωποι σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, που συνέβη στα Τέμπη, θα χρειαστούν ψυχοκοινωνική στήριξη επί μακρόν, για πολλούς μήνες αφότου αποχωρήσουν από την Θεσσαλία.

Στο σχεδιασμό μας θα συμπεριλάβουμε το τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιβιώσαντες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα έχουν την ψυχοκοινωνική στήριξη που χρειάζονται-και για όσο την χρειάζονται - στον τόπο της κατοικίας τους ή εξ’ αποστάσεως με την βοήθεια ψηφιακών εργαλείων, μέσα από τα κέντρα ψυχικής υγείας και τα νοσοκομεία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ