ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Νέα προθεσμία έλαβε ο σταθμάρχης - Την Κυριακή η απολογία του

Τέμπη: Νέα προθεσμία έλαβε ο σταθμάρχης - Την Κυριακή η απολογία του
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρτζίδης, ζήτησαν αναβολή, καθώς υπήρχαν μέσα στην ανάκριση νέα στοιχεία, για τα οποία δεν είχαν λάβει γνώση ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Νέα προθεσμία ζήτησε και έλαβε για να απολογηθεί ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Θα απολογηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρτζίδης, ζήτησαν αναβολή, καθώς «υπήρχαν μέσα στην ανάκριση νέα στοιχεία, για τα οποία δεν είχαμε λάβει γνώση, ήταν πρόσφατα και μας υποχρέωσε εξαιτίας της πολύ μεγάλης σοβαρότητάς τους να ζητήσουμε νέα προθεσμία και η ανάκριση θα ξεκινήσει αύριο».

Παράλληλα, τόνισε πως ο πελάτης του θα ήθελε να ευχαριστήσει τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «είναι πολύτιμη η δουλειά των ΜΜΕ και χωρίς την βοήθεια της δημοσιογραφικής έρευνας αυτή η υπόθεση δεν θα έπαιρνε τον δρόμο που έπρεπε να πάρει».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά την ανεύρεση του μαύρου κουτιού, μιας από τις δύο αμαξοστοιχιών -δεν έχει γνωστό ποια-, το οποίο βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (3/3).

Ο σταθμάρχης Λάρισας διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος. Ο ίδιος έχει αποδεχθεί κατά το δικηγόρο του το «μέρος της ευθύνης που του αναλογεί».

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Ειδοποίησαν τον σταθμάρχη 17 λεπτά πριν το δυστύχημα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο σταθμάρχης Λάρισας ενημερώθηκε 17 λεπτά πριν από την τραγωδία ότι τα τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή, χωρίς όμως να υπάρξει αντίδραση.

Συγκεκριμένα, ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων που είχε αντιληφθεί τη φονική πορεία που ακολουθούσαν τα δύο τρένα στα Τέμπη, είχε ειδοποιήσει τον συνάδελφό του στη Λάρισα. Το γεγονός αυτό εμπεριέχεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σύμφωνα με τον Alpha.


Χαρακτηριστικά, το βράδυ της Τρίτης στις 23:04, ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων ενημερώνει τον αντίστοιχο της Λάρισας με τον ασύρματο για τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Δηλαδή ότι έχει ξεκινήσει από εκεί η εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση στην Αθήνα και του έδωσε μάλιστα και τον αριθμό. Η απάντησή από τη Λάρισα ήταν: «Ok ελήφθη αυτό, καλώς...».

Στην πράξη, αυτός ο διάλογος σημαίνει ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε 17 λεπτά στη διάθεσή του για να αποτρέψει το δυστύχημα, καθώς η σύγκρουση έγινε στις 23:21. Ο ίδιος όμως, θεώρησε ότι είχε γυρίσει το κλειδί.

Στην προανάκριση είπε πως «ναι κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, άλλα δεν προλάβαινα να το σταματήσω». Το νέο στοιχείο, όμως, δείχνει ότι είχε επαρκή χρόνο στην διάθεσή του για να εμποδίσει το πολύνεκρο δυστύχημα. Να σημειωθεί ότι στον σταθμάρχη Λάρισας έγινε και αλκοτέστ, ενώ ομάδα αστυνομικών έχει «σαρώσει» το σταθμαρχείο συλλέγοντας στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ