ΕΛΛΑΔΑ

Λάθος και στις γραμμές του προαστιακού είχε κάνει ο σταθμάρχης της τραγωδίας στα Τέμπη

Λάθος και στις γραμμές του προαστιακού είχε κάνει ο σταθμάρχης της τραγωδίας στα Τέμπη
Λίγη ώρα πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, ο σταθμάρχης Λάρισας, είχε κάνει ξανά το ίδιο λάθος στέλνοντας συρμό του Προαστιακού σε λάθος γραμμή AP Photo/Vaggelis Kousioras

Δεν ήταν μόνο ένα το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη Λάρισας που οδήγησε στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη με αποτέλεσμα το πολύνεκρο δυστύχημα. Το ίδιο βράδυ, ο σταθμάρχης υπηρεσία φέρεται να έκανε άλλο ένα παρόμοιο λάθος που θα μπορούσε να είχε προηγηθεί της τραγωδίας, αφού ο ίδιος μπέρδεψε στις γραμμές και στον Προαστιακό!

Αυτό κατήγγειλε στο Open, ο πρώην σταθμάρχης Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, τονίζοντας πως λίγη ώρα πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, ο σταθμάρχης Λάρισας, είχε κάνει ξανά το ίδιο λάθος στέλνοντας συρμό του Προαστιακού σε λάθος γραμμή.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο χειριστής του συρμού ήταν εκείνος που κατάλαβε εγκαίρως το λάθος του σταθμάρχη, το επεσήμανε και σταμάτησε το τρένο, κάνοντας μάλιστα και κάποια μέτρα πίσω για να αποφύγει ενδεχόμενο ατύχημα.

Ενιαίο πόρισμα ιατροδικαστών για τους νεκρούς

Ένα ενιαίο πόρισμα για όλα τα θύματα των Τεμπών αναφέρεται στην αιτία θανάτου από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας, εκεί όπου διενεργήθηκε η διαδικασία της νεκροψίας - νεκροτομής.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr στο ιατρικό έγγραφο αναγράφεται η αιτία θανάτου η οποία είναι: «Πολλαπλές βαρείες κακώσεις σώματος συμβατές αναφερόμενου ατυχήματος (σύμφωνα με πληροφορίες της εντολοδότιδας αρχής θύμα ομαδικού σιδηροδρομικού ατυχήματος)».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου έφεραν πάνω αναλυτικά την αιτία θανάτου. Ωστόσο επειδή αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας -συνακόλουθα την ταυτοποίηση των θυμάτων-, κατόπιν επικοινωνίας των ιατροδικαστών με το υπουργείο, αποφασίστηκε ένα κοινό πόρισμα για όλα τα θύματα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ταυτοποιημένοι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 55. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι μέχρι στιγμής 57.

Συνεχίζεται η εξέταση νέου βιολογικού υλικού

Ωστόσο, υπάρχουν και δύο δείγματα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς, τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά των νεκρών. Αυτό δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει λίγο τον τελικό αριθμό των θυμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εργαστηριακής έρευνας, καθώς από την Πυροσβεστική εστάλη και άλλο δείγμα από τον τόπο του δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για ανθρώπινο μέλος που εντοπίστηκε κατά την μετακίνηση της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της Παρασκευής (3/3).

Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επίσης έγινε γνωστό ότι η έρευνα στον τόπο του δυστυχήματος είναι στην τελική της φάση, με την απομάκρυνση των δύο μηχανών, που καθυστέρησε χτες λόγω βροχής και θα ακολουθήσει η τελευταία «σάρωση» σε μια περιοχή περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και η ολοκλήρωση των ερευνών, πιθανόν μέχρι το απόγευμα σήμερα, εκτός απροόπτου.

20 τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία

Για την πορεία της υγείας των τραυματιών που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Λάρισας, μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, μίλησε ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 20 που νοσηλεύονταν, έχουν μείνει στο νοσοκομείο 7. Οι 6 νοσηλεύονται σε θαλάμους και ο 7ος στην εντατική με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Όσο για το Πανεπιστημιακό Λάρισας από τους 25 ασθενείς, πλέον νοσηλεύονται 13, οι 9 σε θαλάμους και οι 4 στην εντατική.

Παράλληλα από στους τραυματίες, ένα περιστατικό με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση έχει διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη και ένα με εγκαύματα, στο Παπανικολάου.

Προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή έλαβε ο σταθμάρχης

Νέα προθεσμία ζήτησε και έλαβε για να απολογηθεί ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Θα απολογηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρτζίδης, ζήτησαν αναβολή, καθώς «υπήρχαν μέσα στην ανάκριση νέα στοιχεία, για τα οποία δεν είχαμε λάβει γνώση, ήταν πρόσφατα και μας υποχρέωσε εξαιτίας της πολύ μεγάλης σοβαρότητάς τους να ζητήσουμε νέα προθεσμία και η ανάκριση θα ξεκινήσει αύριο».

Παράλληλα, τόνισε πως ο πελάτης του θα ήθελε να ευχαριστήσει τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «είναι πολύτιμη η δουλειά των ΜΜΕ και χωρίς την βοήθεια της δημοσιογραφικής έρευνας αυτή η υπόθεση δεν θα έπαιρνε τον δρόμο που έπρεπε να πάρει».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά την ανεύρεση του μαύρου κουτιού, μιας από τις δύο αμαξοστοιχιών -δεν έχει γνωστό ποια-, το οποίο βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (3/3).

Ο σταθμάρχης Λάρισας διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος. Ο ίδιος έχει αποδεχθεί κατά το δικηγόρο του το «μέρος της ευθύνης που του αναλογεί».

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ