ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Δημόσιο, Εκπαιδευτικοί: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Δημόσιο, Εκπαιδευτικοί: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
Η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε, επίσης 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, «μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία» IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε απεργιακό «κλοιό» αναμένεται να βρεθεί η χώρα την Τετάρτη (8/3), με τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, να διεκδικούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ σε απεργία μετατρέπεται η στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί για την «Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών» στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζονται, δε, για ακόμη μια ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους με τα πρωτοβάθμια Σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train, με τα δρομολόγια σε τρένα και Προαστιακό να έχουν ανασταλεί.

Απεργία σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., παρακολουθώντας συγκλονισμένοι, όπως δηλώνουν, το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ζητούν να μην περάσει στη λήθη και να αποδοθούν ευθύνες «όσο ψηλά και εάν βρίσκονται».

ΑΔΕΔΥ

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε, επίσης 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, «μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία».

Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Πειραιά

Επιπλέον, απεργία έχει προκηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, διεκδικώντας άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας. Παράλληλα, διεκδικούν την άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.

Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί και από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

24ωρη απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, προχωράει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η έναρξη της απεργίας θα γίνει στη 00.01 π.μ. της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Εκπαιδευτική κοινότητα

Στην απεργία της 8ης Μαρτίου συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αναφέροντας πως «στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις.

Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ