ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Στο «μικροσκόπιο» οι ιατρικοί φάκελοι του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών

Τέμπη: Στο «μικροσκόπιο» οι ιατρικοί φάκελοι του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών
Η έρευνα της ανακρίτριας θα συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής (10/3) όταν και θα επιλεχθούν δύο εφέτες ανακριτές για να χειριστούν τη συνέχεια της υπόθεσης EUROKINISSI / ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Νέα στοιχεία από τις έρευνες που γίνονται γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη έχει στα χέρια της η ανακρίτρια Λάρισας και τα οποία ρίχνουν ακόμη περισσότερο «φως» στην υπόθεση του δυστυχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια βρίσκεται στη διαδικασία αντιπαραβολής των καταθέσεων που ελήφθησαν έως τώρα, ενώ δεν έχει συνταχθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.

Λόγω νέων στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, θα αναζητηθούν και οι ιατρικοί φάκελοι του προσωπικού, σταθμαρχών και μηχανοδηγών. Στόχος της ανακρίτριας είναι να κατανοήσει πλήρως τι συνέβη εκείνη την βραδιά, ώστε να εντοπίσει τι οδήγησε στο δυστύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια παράλληλα καλεί για καταθέσεις ξανά τα εμπλεκόμενα, έως τώρα, πρόσωπα για συμπληρωματικές καταθέσεις.

Όπως μετέδωσε το ΕΡΤ News, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στο καταγραφικό των συνομιλιών ανάμεσα στους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς, ενώ η ίδια ζήτησε και τους ιατρικούς φακέλους των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών.

Η έρευνα της ανακρίτριας θα συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής (10/3) όταν και θα ληφθεί η απόφαση από την Ολομέλεια των Εφετών Λάρισας, έτσι ώστε να επιλεχθούν δύο εφέτες ανακριτές για να χειριστούν τη συνέχεια της υπόθεσης.

Σε εξέλιξη οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων - Δεν υπάρχει πόρισμα

Εν τω μεταξύ, παρά τις πληροφορίες που υπήρξαν για πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη, αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει παραδοθεί στην 3η ανακρίτρια Λάρισας. Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά από ρεπορτάζ της ΕΡΤ, παρά την σύγχυση που υπήρξε την Τετάρτη (8/3), «δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα πόρισμα και καμία έρευνα. Είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανακριτική και η έρευνα των εμπειρογνωμόμων και η αστυνομική».

Τι κατέθεσαν εργαζόμενοι του ΟΣΕ

Αναφορικά με το στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας, η ανακρίτρια φέρεται να έχει πάρει καταθέσεις από εν ενεργεία και συνταξιούχους σταθμάρχες. Την προηγούμενη Παρασκευή ο προϊστάμενος Επιθεώρησης ήλθε αυτοβούλως στην ανακρίτρια και μεταξύ των εγγράφων που κατέθεσε ήταν και το έγγραφο των βαρδιών που ο ίδιος είχε ορίσει για την συγκεκριμένη ημέρα.

Στο έγγραφο αυτό, από το περιβάλλον του επιθεωρητή, φέρεται να έχει ορίσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια, κάτι που αμφισβητείται από τους υφισταμένους του και τις Αρχές που αναφέρουν ότι είχαν οριστεί δύο σταθμάρχες στην πρωϊνή βάρδια, δύο στην απογευματινή και ένας στην βραδινή με την αλληλοκάλυψη της μιας ώρας.

Από τους σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας ο ένας ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ο άλλος αορίστου. «Ο σταθμάρχης που έχει σύμβαση έργου δεν μπορεί να κάνει υπερωρία και εργάζεται οκτάωρο. Αυτός που έπρεπε να μείνει ήταν αυτός που είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις συναδέλφων του ο συγκεκριμένος σταθμάρχης έφυγε είκοσι λεπτά νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιας του στις 23:00 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Νέες ποινικές διώξεις για την τραγωδία στα Τέμπη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά τριών προσώπων.

Συγκεκριμένα, νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά τριών προσώπων με την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, πράξη που είναι κακουργηματική με ποινές από δέκα χρόνια έως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.
Οι διώξεις αφορούν πρώτον, τον επιθεωρητή του ΟΣΕ που τοποθέτησε σε βραδινή βάρδια τον 59χρονο σταθμάρχη που έχει προφυλακιστεί.

Δεύτερον, δύο σταθμάρχες που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο του.

Στην ανακρίτρια τα ηχητικά ντοκουμέντα

Νωρίτερα, η ανακρίτρια Λάρισας συγκέντρωσε νέα στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος και παράλληλα κάλεσε ξανά για καταθέσεις, τα εμπλεκόμενα, έως τώρα, πρόσωπα.

Επίσης, συγκέντρωσε στοιχεία και από τη διαδικασία αντιπαραβολής των καταθέσεων που ελήφθησαν έως τώρα, με τις συνομιλίες από τον ράδιο-ασύρματο της βραδιάς του δυστυχήματος.

Στόχος της ανακρίτριας είναι να κατανοήσει πλήρως τι συνέβη εκείνη την βραδιά, ώστε να εντοπίσει τι οδήγησε στο δυστύχημα και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ενδεχομένως στα νέα στοιχεία που περισυνέλεξε να οφείλεται και η ποινική δίωξη στα νέα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ