ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Αν δεν πηγαίναμε έγκαιρα τώρα θα μιλούσαμε για δεύτερη τραγωδία», λέει διασώστης

Τέμπη: «Αν δεν πηγαίναμε έγκαιρα τώρα θα μιλούσαμε για δεύτερη τραγωδία», λέει διασώστης
Αφηγείται το πώς γνωστοποιήθηκε η είδηση το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου AP

Τις δραματικές στιγμές αφότου άρχισαν να πληροφορούνται για τον εκτροχιασμό των τρένων το μοιραίο βράδυ των Τεμπών, πριν αντιληφθεί πως πρόκειται για εθνική τραγωδία, περιέγραψε ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ΘεσσαλίαςΓιάννης Γούλας.

Ο κ.Γούλας, ένας από τους πρώτες διασώστες που έφτασαν στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, μιλώντας στην ΕΡΤ αφηγείται το πώς γνωστοποιήθηκε η είδηση το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι δέχτηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα ενημέρωση και από το 112 όσο και από τον αριθμό 166.

«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Κάποιοι μίλαγαν ότι βρισκόταν σε κάποια τούνελ» δήλωσε ο κ. Γούλας, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την σύγχυση που υπήρξε τα πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα.

«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων.

«Ενεργοποιήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός και στα πρώτα λεπτά είχαμε την εικόνα ακριβώς του τι γίνεται στον τόπο του συμβάντος» είπε στις «Συνδέσεις», προσθέτοντας ότι στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε υπήρχε μονάδα και γιατρός που έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια».

«Δεν ξέραμε ακριβώς πόσα ήταν τα βαγόνια και τον όγκο των τραυματιών και των θυμάτων ή εγκλωβισμένων που ενδεχομένως να υπήρχαν. Και έτσι ξεκινήσαμε να στέλνουμε ασθενοφόρα από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας», συμπλήρωσε.

«Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και ερχόταν προς τους διασώστες. Ζήταγαν βοήθεια, ζήταγαν να τους βοηθήσουμε να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία, εάν δεν πήγαιναν τα ασθενοφόρα εγκαίρως αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για μια δεύτερη τραγωδία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ