ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε η ώρα της ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ - Προβολή ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο

Ήρθε η ώρα της ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ - Προβολή ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο
Η Πυραυλάκατος ΒΛΑΧΑΚΟΣ θα παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας Πολεμικό Ναυτικό

Οπλισμένο σαν «αστακός» το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, απέπλευσε το πρωί της Παρασκευής από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας έχοντας ολοκληρώσει όλες τις σχετικές εργασίες.

Η Πυραυλάκατος ΒΛΑΧΑΚΟΣ θα παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες δοκιμές στα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα και εντός του Μαρτίου θα αποδοθεί για επιχειρησιακή αξιοποίηση από το Αρχηγείο του Στόλου και συγκεκριμένα από τη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην οποία ανήκει.

Υπερσύγχρονη Μονάδα κρούσης

Η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ είναι η έβδομη Πυραυλάκατος Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ που εντάσσεται στις Μοίρες των Αθανάτων του Πολεμικού Ναυτικού κι αποτελεί έναν ακόμα πολλαπλασιαστή ισχύος στη μαχητική ικανότητα του ελληνικού Στόλου και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξοπλισμένη με τους πιο εξελιγμένους πυραύλους επιφανείας Exocet MM-40 Blk3, ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών Super Rapido, δύο πυροβόλα των 30 χιλιοστών, σύστημα αυτοπροστασίας RAM, Link 11 με το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με άλλα στοιχεία του Στόλου και τεχνολογία που της επιτρέπει να επιχειρεί με «αθόρυβο πλου», χαμηλή «ηλεκτρομαγνητική υπογραφή» και χαμηλή «υπέρυθρη υπογραφή», η 7η ΤΠΚ αποτελεί σημαντική προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Ταυτόχρονα δίνει σημαντική ανάσα στον ελληνικό Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών και ήδη μετρά αντίστροφα για τις δύο πρώτες γαλλικές Φρεγάτες FDI Belharra, η παράδοση των οποίων προγραμματίζεται το 2025.

Σύντομα, ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ θα βρίσκεται στο «φυσικό» του περιβάλλον, «αγκιστρωμένος» στα βράχια των νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου όπου μαζί με τις άλλες Πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού θα αποτελεί «εφιάλτη» για κάθε εχθρικό πλοίο.

tpk-750x375-1.jpg
Δίνει σημαντική ανάσα στον ελληνικό Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρώνΠολεμικό Ναυτικό

Η «Οδύσσεια» των Πυραυλακάτων

Η ολοκλήρωση των εργασιών της 7ης Πυραυλακάτου Super Vita, σηματοδοτεί το τέλος ενός προγράμματος που πέρασε κυριολεκτικά από χίλια κύματα, αναδεικνύοντας τις παθογένειες και τις αδυναμίες των ελληνικών ναυπηγείων και την προβληματική κατάσταση στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ παραγγέλθηκε το 2008 με την παράδοση της να τοποθετείται μετά από 52 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2013. Με 10 χρόνια καθυστέρηση, απανωτές παρατάσεις και περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο, το πλοίο παραδόθηκε τελικά στο Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το «παράδοξο» είναι ότι καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την 7η Πυραυλάκατο, οι πρώτες της συγκεκριμένης κλάσης πρέπει να αναβαθμιστούν για να επεκταθεί η επιχειρησιακή τους ζωή, μιας και το πρόγραμμα ναυπήγησης των Super Vita ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια.

116875648_774834633271796_1496033361626117583_n-714x400-1.jpg
Δίνει σημαντική ανάσα στον ελληνικό Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρώνΠολεμικό Ναυτικό

ΚΥΑ για το επίδομα Στόλου

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εντός και εκτός περιοχής ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΚΥΑ, τα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή θα λαμβάνουν είκοσι ευρώ για κάθε ημέρα όταν βρίσκονται εντός περιοχής ευθύνης ΑΓΕΕΘΑ και εξήντα ευρώ όταν βρίσκονται εκτός περιοχής ευθύνης ΑΓΕΕΘΑ.

Για τα Στελέχη των Ειδικών Επιχειρήσεων, προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση εξήντα ευρώ όταν βρίσκονται εντός περιοχής ευθύνης ΑΓΕΕΘΑ και εκατό ευρώ σε περιοχές εκτός ευθύνης ΑΓΕΕΘΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ