ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα ελπίδας από το νέο γκράφιτι σε σχολείο στη μνήμη του Άλκη Καμπανού

Μήνυμα ελπίδας από το νέο γκράφιτι σε σχολείο στη μνήμη του Άλκη Καμπανού
Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα γκράφιτι που έγιναν στη μνήμη του Άλκη Καμπανού INTIME / ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και η «Δομή Εις το Όνομα του Άλκη» με την πολύτιμη βοήθεια της καλλιτεχνικής ομάδας Urban Act, έδρασαν και δημιούργησαν ακόμη ένα γκράφιτι, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα ότι «ο αθλητισμός ενώνει», στην πρόσοψη των κτηρίων του 4ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.

Στην τοιχογραφία, σύμφωνα με το grtimes.gr, απεικονίζονται δυο παιδιά, τα οποία περπατούν αγκαλιασμένα και κρατούν μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πρόκειται για την άλλη όψη του φίλαθλου κόσμου, μακριά από το τυφλό μίσος του χουλιγκανισμού που απέφερε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Με αυτό το νέο γκράφιτι, οι υπεύθυνοι θέλησαν να δείξουν ότι από το σοκ, τον θρήνο, τον θυμό και τον τρόμο, «πέρασαν» στο στάδιο της δημιουργίας.

Πρόκειται για μια εικόνα, οικεία σε όλους όσοι πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στα πάρκα και τις αλάνες. Το μήνυμα της εικόνας, σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, είναι το εξής: «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει».

«Ευχάριστη έκπληξη για εμάς»

Οι άνθρωποι της «Δομής Εις το Όνομα του Άλκη», πλησίασαν τη διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών, Σοφία Ασβεστά και της ζήτησαν να δημιουργήσουν την ξεχωριστή τοιχογραφία, στην πρόσοψη του σχολείου.

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του γκράφιτι, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν μια σύμπραξη αρκετών ανθρώπων, καθώς γονείς, μαθητές, σύλλογοι αλλά και οι τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο ώστε να περάσουν τα σωστά μηνύματα στους μικρούς μαθητές. Οι παραπάνω μάλιστα συνέπραξαν, προκειμένου να βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε να πάρει μορφή το graffiti της Urban Act.

Η τοιχογραφία κατά την κ. Ασβεστά, αποτελεί μια «διαρκή υπενθύμιση ότι μόνο συναισθήματα αγάπης και ομόνοιας μπορούν να προκύψουν μέσα από το φίλαθλο πνεύμα», ξεκαθαρίζοντας φυσικά ότι η Urban Act τάσσεται ενάντια στην οπαδική βία.

Η Urban Act ενάντια στην οπαδική βία

«Η θεματική της τοιχογραφίας μάς παραπέμπει στα παλιά χρόνια: στο παιχνίδι και στη χαρά», είπε ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, συντονιστής της Urban Act.

Ο κ. Ιωσηφίδης, ευχαρίστησε τις διευθύνσεις των δυο σχολείων που φιλοξένησαν τους καλλιτέχνες για όσο χρονικό διάστημα εκείνοι δημιουργούσαν το έργο, ενώ μίλησε για τη συμφωνία της «Δομής» με την ομάδα του, αναφορικά με τη συνέχεια των δράσεών τους.

Τα μηνύματα του δημάρχου Νέαπολης - Συκεών

Στον κοινό αύλειο χώρο των δυο δημοτικών σχολείων βρέθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος απέδωσε τα εύσημα σε όλους τους συντελεστές, λέγοντας ότι ο δήμος «υποστηρίζει πάντα τέτοιου είδους φωτεινά παραδείγματα».

Ο κ. Δανιηλίδης τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της οπαδικής βίας, λέγοντας ότι «πρέπει να πασχίσουμε, να αγωνιστούμε, να ζοριστούμε και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εμπεδώσουμε ένα κλίμα αλληλεγγύης φιλίας, αγάπης και τρυφερότητας μέσα στα σχολεία μας».

Οι επόμενες δράσεις

Αυτή είναι η δεύτερη απεικονιστική δράση που πραγματοποίησε η «Δομή Εις το Όνομα του Άλκη», σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, μετά την πολύ όμορφη τοιχογραφία που δημιούργησαν οι άνθρωποι της «Δομής» και της Urban Act στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δομής, Αλέξανδρος Τσιμπιλής, μίλησε για τη μάχη που πρέπει να δώσει η κοινωνία ενάντια στο μίσος και στη βία, ενώ τόνισε πως η δράση των δύο δεν τελείωσε σήμερα.

«Έχουμε αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα για να δίνουμε στα σχολικά κτίρια τα μηνύματα τα οποία θέλουμε να συντροφεύουν τα παιδιά, μέσα στο πλαίσιο του τρίτου άξονα της δομής, που είναι να αλλάξουμε την οπαδική κουλτούρα και να προωθήσουμε το φίλαθλο πνεύμα», υπογράμμισε ο κ. Τσιμπιλής, την ώρα που οι μαθητές των δημοτικών σχολείων «πλημμύριζαν» με τις φωνές και το παιχνίδι τους την αυλή.

Χορηγοί του σημερινού έργου, ήταν οι εταιρείες OkGrocery, Vivechrom, Capsis Hotel, ενώ το έργο υποστήριξαν και οι εταιρείες Flame και Zisimopoulos S.A.

Η συνέχεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από τους συντελεστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ