ΕΛΛΑΔΑ

Απινιδωτής έσωσε τη ζωή 50χρονου που έπαθε ανακοπή καρδιάς στις Σέρρες

Απινιδωτής έσωσε τη ζωή 50χρονου που έπαθε ανακοπή καρδιάς στις Σέρρες
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Παραλίγο τραγωδία στις Σέρρες με έναν 50χρονο να καταρρέει έξω από εκκλησία λίγο πριν από την Ανάσταση

Σωτήρια ήταν η επέμβαση πέντε ατόμων, τεσσάρων εκπαιδευμένων πολιτών κι ενός γιατρού, ενώ εξίσου σημαντική αποδείχθηκε και η ύπαρξη απινιδωτών σε διπλανό χωριό.

Πιο συγκεκριμένα, τον 50χρονο έσωσαν ο πρόεδρος του Ηρακλή Χειμάρρου Βασίλης Πουρτουλίδης, ο πιστοποιημένος νοσηλευτής της ομάδας Παναγιώτης Τσακαλίδης, ο γιατρός Μιχάλης Συμεωνίδης, μια γυναίκα του χωριού και ο ιερέας οι οποίοι ήξεραν ΚΑΡΠΑ ενώ η προσφορά δύο απινιδωτών από πολίτης της περιοχής, αποδείχθηκε σωτήρια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Ηρακλή Χειμάρρου Βασίλης Πουρτουλίδης, είπε:

«Ο γραμματέας της ομάδας με ειδοποίησε ότι έξω από την εκκλησία είχε καταρρεύσει ένας συγγενής του, ένας 50χρονος από ανακοπή καρδιάς. Μαζί με τον νοσηλευτή της ομάδας μας, Παναγιώτη Τσακαλίδη, τρέξαμε προς τα εκεί παίρνοντας τον απινιδωτή που είχαμε στο χωριό, ενώ έχουμε κι έναν δεύτερο στην ομάδα. Όταν βρεθήκαμε στη σημείο βρήκαμε τον ιερέα να κάνει μαλάξεις στον 50χρονο κι αναλάβαμε εμείς, κάτι που κάναμε για πάρα πολύ ώρα γιατί δεν είχε σφυγμό. Αμέσως ήρθε ο γιατρός Μιχάλης Συμεωνίδης, που κάνει Πάσχα στο χωριό αλλά και μια κοπέλα. Κάναμε κάρπα για πάρα πολύ ώρα ενώ σχετικά γρήγορα ήρθε το ασθενοφόρο που τον διεκόμισε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο τον είχαμε επαναφέρει και είχε επαφή με το περιβάλλον. Ο Παύλος σώθηκε από θαύμα, από το γεγονός ότι ξέραμε κάρπα και αλλά και από ότι είχαμε δύο απινιδωτές στο Χείμαρρο που αποδείχτηκαν σωτήριοι. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το Πάσχα θα παραμείνει στη μνήμη μας σαν κάτι ξεχωριστό».

Ο ένας απινιδωτής βρίσκεται σε κεντρικό σημείου του Χειμάρρου και ο άλλος στα γραφεία της τοπικής ομάδας, του Ηρακλή Χειμάρρου ενώ αρκετοί κάτοικοι του χωριού έχουν εκπαιδευτεί πιστοποιηθεί από το KIDS SAVE LIVES-Τα παιδιά σώζουν ζωές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ