ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 50 Έλληνες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν - Στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος τραυματίας

Πάνω από 50 Έλληνες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν - Στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος τραυματίας
Άφιξη Ελλήνων τραυματιών από το Σουδάν IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πάνω από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν  όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη προσγειώθηκε, εδώ και λίγα λεπτά, στην πατρίδα μας. Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα, τόνισε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Παράλληλα, πριν λίγη ώρα έφθασε στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν με τον γιο του, ενώ νωρίτερα προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα ακόμη 17 άτομα. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων.

Ο τραυματίας έφτασε με ειδική ναυλωμένη πολιτική πτήση Lifeline επιβιβάστηκε και ο γιος του περίπου 16-17 ετών.

Ο τραυματίας, ο οποίος τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων, και η κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν επετράπη η μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε στην 112 Πτέρυγα Μάχης νωρίτερα.

Το πρώτο χειρουργείο του πραγματοποιήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και σύμφωνα με τους γιατρούς πρέπει να πραγματοποιηθεί πάλι χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών.

Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για νοσηλεία και την επέμβαση που πρέπει να γίνει.

Νωρίτερα, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το πρώτο αεροσκάφος με Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Η ελληνική αποστολή, παρέλαβε τους Έλληνες από τους Τζιμπουτί και επέστρεψαν στην Ελλάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά 17 άτομα αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας (24/4), 23:30 τοπική ώρα, από το Τζιμπουτί προς το Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου στη συνέχεια θα συνεχίσουν για Αθήνα, με πιθανή ώρα άφιξης στις 10:30, σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Πρόκειται για 13 Έλληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους Ελλήνων, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια.

Ακόμα επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Στην Άκαμπα της Ιορδανίας έφθασαν ακόμη επτά Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκλονίζει Έλληνας από το Σουδάν: Μάχη επιβίωσης ανάμεσα σε ρουκέτες και αδέσποτες σφαίρες

Τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησαν οι Έλληνες που βρέθηκαν στο Σουδάν εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών, περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Δέδες, που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ζουάρι στο Χαρτούμ, κάνοντας λόγο για ρουκέτες, αδέσποτες σφαίρες και ισχυρές μάχες.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο Χαρτούμ, όπως τονίζει ήταν «όταν ξεκινήσανε οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς αλλάζαν μέρη, επίσης χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό, ρουκέτες, βομβαρδισμός κανονικά γιατί είχανε και οι δύο πολύ ισχυρά όπλα».

«Κινδυνεύσανε όλοι γιατί δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα και εμείς δεχθήκαμε πυρά, το ξενοδοχείο και όλα τα κτήρια δίπλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Πάρα πολλές αδέσποτες σφαίρες, αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχανε πυροβολήσει. Από ένα σημείο και μετά χάθηκε η επικοινωνία.

Καταλήγοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ασφαλής επιστροφή τους «ήταν και θέμα τύχης, όχι για μας και για όλο τον κόσμο που έκανε την ίδια προσπάθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ