ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού εστιάζουν τώρα οι έρευνες – «Έρχονται συλλήψεις»

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού εστιάζουν τώρα οι έρευνες – «Έρχονται συλλήψεις»
Το σημείο της δολοφονίας Καραϊβάζ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Εν αναμονή των απολογιών των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ την ερχόμενη Τετάρτη και των νέων στοιχείων που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία βρίσκονται οι Αρχές, με την ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίζει, ωστόσο, τις έρευνές της, αναζητώντας το κίνητρο αλλά και τον ηθικό (ή τους ηθικούς) αυτουργούς του στυγερού εγκλήματος.

Ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ:

«Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και κάποιες άλλες συλλήψεις. Και για να κλείσει αυτή η υπόθεση και για να ησυχάσει και η ψυχή του Γιώργου. Δεν θα τον φέρει πίσω κανένας, αλλά νομίζω ότι θα δικαιωθεί η μνήμη του, να συλληφθούν όλοι όσοι είχαν συμμετοχή σε αυτή την αποτρόπαια πράξη».

Στο «στόχαστρο» των Αρχών βρίσκεται πρόσωπο – κλειδί που σχετίζεται με έναν εκ των κατηγορουμένων της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, με τους έμπειρους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση να εξετάζουν με προσοχή κάθε πτυχή των επαφών του με τον έναν αδελφό και να διερευνούν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον ηθικό αυτουργό της εκτέλεσης του δημοσιογράφου.

Η αστυνομία έχει ανιχνεύσει συνομιλία του κατηγορούμενου με έναν άγνωστο άνδρα στις 5/9/2022, τον οποίο προσπαθεί να εκφοβίσει με έντονο ύφος.

«Επιστρατεύει», μάλιστα, και το όνομα γνωστού ανθρώπου της νύχτας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κατηγορούμενος επικοινωνεί και πάλι με τον εν λόγω πρόσωπο, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα όσα είπε και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.

Επιχείρησε να υπερτονίσει, παράλληλα, ότι δεν έχει καμία σχέση με τους μπράβους της νύχτας.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει και ο λόγος του υπεύθυνου του υποκαταστήματος με τα κινητά τηλέφωνα στην οδό Πανόρμου, από όπου προμηθεύτηκαν τα επιχειρησιακά τους κινητά οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι στο κατάστημα δεν κρατήθηκε οποιοδήποτε παραστατικό πώλησης των κινητών τηλεφώνων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να πιστοποιηθούν τα στοιχεία των αγοραστών.

Οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ / CNN Greece

Ψάχνοντας οι αρχές εντόπισαν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε επαφές με δύο από τα τρία άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και τα ονόματά τους αναφέρονται στη δικογραφία.

Μάλιστα σε ένα από τα δύο είχε πουλήσει πάλι από το ίδιο υποκατάστημα κάρτες SIM το 2015 ενώ με το δεύτερο άτομο είχε συχνές διαδικτυακές επαφές.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν γνωρίζει τα δύο αυτά πρόσωπα απάντησε ότι τα γνωρίζει και ότι με το ένα επικοινωνούσε για να τον «ξεματιάζει», ενώ με το δεύτερο επικοινωνούσε γιατί είχαν κοινωνικές επαφές.
Το μεγάλο ερώτημα όμως για τους αστυνομικούς παραμένει το κίνητρο για την κατά παραγγελία δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ.

Μάλιστα οι αστυνομικοί δεν ακυρώνουν το σενάριο να υπήρξε πίσω από τον ηθικό αυτουργό κάποιο άλλο πρόσωπο που στην ουσία να πυροδότησε το συμβόλαιο θανάτου.

Την ίδια ώρα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Europol για να «σπάσουν» με ειδικές τεχνικές και λογισμικά οι διαδικτυακές εφαρμογές, που φέρονται να χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν οι δράστες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη δύο αδελφών, 40 και 48 ετών, οι οποίοι πήραν το Σάββατο (29/4) προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη (3/5).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες της επίθεσης επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ μια ημέρα νωρίτερα, αλλά το σχέδιό τους απέτυχε επειδή ο δημοσιογράφος έφυγε από το σπίτι του μισή ώρα νωρίτερα από το καθιερωμένο.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση γνωρίζουν, επίσης, για το σκούτερ αλλά και το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες του στυγερού εγκλήματος -στοιχεία που τους βοήθησαν να συνθέσουν το παζλ των όσων διαδραματίστηκαν τον Απρίλιο του 2021.

Το βαν που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ / CNN Greece

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών ακόμη προσώπων, που σύμφωνα με τις Αρχές φαίνεται να είχαν ρόλο στη δολοφονία -όμως δεν βρέθηκαν τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη με έκδοση ενταλμάτων.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα στα ονόματα είναι και αυτό ενός έγκλειστου στις φυλακές, με το εν λόγω πρόσωπο να μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρχών και να ερευνάται ακόμη και η περίπτωση να ήταν στην ομάδα του ηθικού αυτουργού.

Την ίδια ώρα, η εξέταση των τηλεφώνων των δύο συλληφθέντων αποκάλυψε ουσιαστικά στοιχεία για την υπόθεση.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι δύο συλληφθέντες για 48 ώρες είχαν αφήσει τα κινητά τους τηλέφωνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν καθόλου ενώ εξακριβώθηκε ότι τα τρία πρόσωπα, που μνημονεύονται στη δικογραφία είχαν αγοράσει την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, «πακιστανικά τηλέφωνα», τα οποία κατέληξαν και στα χέρια των εκτελεστών.

Η ύπαρξη του λευκού βαν, ήταν αυτή που στην ουσία σχεδόν δύο μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αποκάλυψε την ταυτότητα των δύο συλληφθέντων, καθώς από την πινακίδα κυκλοφορίας ήταν ξεκάθαρο σε ποια εταιρεία ανήκει.

Όταν μάλιστα, κλήθηκε πριν από 20 ημέρες, αρχικά στο Ανθρωποκτονιών, για να δώσει εξηγήσεις ένας από τους δύο συλληφθέντες, που ήταν και ο οδηγός, παραδέχτηκε ότι ανήκει στην εταιρεία της συζύγου του και ότι το οδηγεί μόνο ο ίδιος.

Δεν μπορούσε, όμως, να δώσει καμία πειστική απάντηση για ποιο λόγο βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, τις επίμαχες 48 ώρες της δολοφονίας του.

Οι αξιωματικοί, μάλιστα, του Ανθρωποκτονιών πήραν κατάθεση και από άλλους υπαλλήλους της συγκεκριμένης εταιρείας που ανήκει το βαν και όλοι κατέθεσαν ότι το συγκεκριμένο όχημα το οδηγούσε πάντα και μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο που συνελήφθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ