ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Ποια είναι τα 4+1 έγγραφα με τα οποία μπορείτε να ψηφίσετε

Εκλογές 2023: Ποια είναι τα 4+1 έγγραφα με τα οποία μπορείτε να ψηφίσετε
Άσκηση εκλογικού δικαιώματος ΙΝ ΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές της 21ης Μαΐου με τους ψηφοφόρους να ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στον Δήμο που κατοικούν είτε στην περιφέρεια όπου έχουν τα εκλογικά δικαιώματά τους.

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητα του ή δεν έχει ταυτότητα;

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

«Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει κάθε φορά στις Εκλογές, γνωστοποιήθηκε ότι «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ