ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι πέντε συνοριοφύλακες

Έβρος: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι πέντε συνοριοφύλακες
Φωτογραφία από το φράχτη του Έβρου Eurokinissi

Προφυλακίστηκαν οι πέντε συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνση παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου 3/6, πέρασαν την πόρτα του ανακριτή Ορεστιάδας, μετά από δυο διαδοχικές προθεσμίες που πήραν την Τρίτη και χθες Παρασκευή, και απολογούνταν για περισσότερες από εννιά ώρες.

Η πρώτη απολογία κράτησε πάνω από 3 ώρες.

Οι πέντε συνοριοφύλακες από το τμήμα που εδρεύει στο Ισαάκιο Διδυμοτείχο απολογήθηκαν για τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία των 2.500 σελίδων.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους κανόνιζαν να έρχονται από την γειτονική χώρα παράνομοι μετανάστες χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος στην παρέβρια ζώνη.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έρχονταν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι 5 αστυνομικοί διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το νεότερο είναι ότι υπάρχει και η κατηγορία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που κάνει όλη αυτή την διαδικασία πολύ δυσκολότερη για τους ίδιους.

Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ανακριτής θα αποφασίσει αν οι πέντε θα προφυλακιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ