ΕΛΛΑΔΑ

Ρήγου στο CNN Greece: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την εναλλαγή του καιρού

Ρήγου στο CNN Greece: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την εναλλαγή του καιρού
Βροχερός καιρός EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Οι εναλλαγές των εποχών, των καιρικών φαινομένων και των αλλαγών που θα έρθουν σε κάθε εποχή είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε» όπως επεσήμανε στο CNN Greece η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου.

Ειδικότερα, αναφορικά με την πρόγνωση του καιρού τις προσεχείς ημέρες η κα Ρήγου αναφέρει πως αναμένεται «νέα επιδείνωση το προσεχές Σάββατο (16/6), με αποτέλεσμα η αστάθεια μέχρι και την Κυριακή (17/6) να συνεχιστεί, κάτι το οποίο αφορά όλη τη χώρα».

«Σε καλοκαιρινή διάθεση φαίνεται πως θα μπούμε από τη Δευτέρα (18/6), καθώς και η θερμοκρασία θα ανέβει και θα φτάσει στα κανονικά, πλέον, για την εποχή επίπεδα. Θα κάνει ζέστη, αλλά φυσιολογική και υποφερτή, δηλαδή με θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και οι βροχές θα υποχωρήσουν. Η αστάθεια θα είναι πολύ εξασθενημένη και δεν θα μας αφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει.

Το καλοκαίρι έρχεται από την επόμενη εβδομάδα

Σχετικά με το πότε θα σημειωθούν οι καύσωνες σημειώνει πως «τα κλιματικά μοντέλα μας δίνουν έναν ήπιο Ιούλιο. Θα έχουμε γενικά ήπιες θερμοκρασίες με μέτριες βροχές, αναμενόμενες για την εποχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε κάποια επεισόδια καύσωνα.

Δεν θα είναι σίγουρα ακραία, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής και δεν θα είναι παρατεταμένα.

Το πότε ακριβώς θα έρθει δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη, όχι σίγουρα μέσα στον Ιούνιο».

Θα «παραταθεί» το καλοκαίρι;

Ερωτώμενη, εάν η καθυστέρηση της έλευσης του καλοκαιριού θα επιφέρει και την παράτασή του απαντά: «το καλοκαίρι έχει ήδη αργήσει να έρθει, δυστυχώς όμως, η έναρξή του καλοκαιριού με τη λήξη του δεν έχει καμία σχέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι και η άνοιξη ήταν παράταιρη, ήταν ιδιαίτερα βροχεροί ο Απρίλιος και ο Μάιος, με θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές. Δυστυχώς το εάν θα πάρει παράταση το καλοκαίρι δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «σίγουρα θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες όλο αυτό το διάστημα, αυξομειώσεις στις εντάσεις των βροχοπτώσεων, στις αστάθειες, αλλά τόσο μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Είναι πολύ δύσκολο σε βάθος τριμήνου να υπάρχει μία σαφή εικόνα.

Πού οφείλεται η παρατεταμένη αστάθεια;

«Έχουμε ξαναδεί τον Ιούνιο βροχές, απλά δεν έχουμε ξαναδεί το παρατεταμένο διάστημα του Απριλίου και του Μαΐου. Υπήρξαν και χρονιές που είχαμε περισσότερες βροχές το μήνα Ιούνιο, απλώς επειδή δεν μας έκανε καθόλου άνοιξη και ήταν αρκετά ψυχρό και βροχερό το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γι' αυτό νομίζουμε ότι δεν είναι φυσιολογικό αυτό. Σίγουρα δεν είναι αναμενόμενο».

Καταλήγοντας τονίζει πως «φυσιολογικό δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι. Σίγουρα το κλίμα αλλάζει και αυτό το έχουμε δει και ως προς την ένταση των βροχοπτώσεων και κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα πλημμυρικά φαινόμενα, τους πολύ έντονους καύσωνες που μας ταλαιπώρησαν πριν δύο χρόνια και στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ