ΕΛΛΑΔΑ

Στρεπτόκοκκος: Πότε μπορεί να πεθάνει ένα παιδί - Εξηγεί στο CNN Greece η Μαρία Θεοδωρίδου

Στρεπτόκοκκος: Πότε μπορεί να πεθάνει ένα παιδί - Εξηγεί στο CNN Greece η Μαρία Θεοδωρίδου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το γεγονός ότι ένα παιδί με ξαφνικό πυρετό και με διάγνωση για στρεπτόκοκκο ξαφνικά καταλήγει, αποτελεί σίγουρα ένα σοβαρό και δραματικό συμβάν, το οποίο ωστόσο υποκρύπτει έναν προδιαθεσικό παράγοντα.

Δεν είναι υπεύθυνοι οι γιατροί που είτε άργησαν να κάνουν διάγνωση για στρεπτόκοκκο, είτε η διάγνωση είναι λανθασμένη. Αυτό τονίζει στο CNN Greece η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο θάνατο του 8χρονου από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία, αλλά και στα πολλά περιστατικά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, τονίζει ότι πίσω από μία κατάρρευση ενός παιδιού με στρεπτόκοκκο, πιθανολογούμε ότι υπάρχει σχεδόν πάντα ένας προδιαθεσιακός παράγοντας, όπως μία λοίμωξη, γεγονός που συμβάλλει στο να καταλήγει τόσο απότομα το παιδί αυτό.

3648596.jpg
Η Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών© Intime p.a.

Επίσης, ζήτησε να μην σπεύδουμε να κατηγορούμε με ευκολία τους γιατρούς που δεν προέβλεψαν σωστά το περιστατικό.

Ένα εμβόλιο που δεν έρχεται…

Η κυρία Θεοδωρίδου απευθύνει έκκληση στους γονείς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και παράλληλα να είναι σε εγρήγορση όταν ένα παιδί εμφανίζει πυρετό, έως ότου εξακριβωθεί, εάν ο πυρετός αυτός, προέρχεται από στρεπτόκοκκο ή από μία ίωση.

Η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α, καίτοι οι επιστήμονες το παλεύουν εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ευτυχώς όμως, υπάρχει η αντιβίωση (πενικιλίνη) και μπορούν με ευκολία να τη λάβουν οι ασθενείς.

Πολλά περιστατικά καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ

Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι χθες στο νοσοκομείο της Νάουσας είχαν προσέλθει 21 παιδιά, τα οποία έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία προέρχονταν από το περιβάλλον του 8χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους. Ωστόσο στο νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί συγγενής του 8χρονου, που διεκομίσθη από τη Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση, θετικό στο στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τρόποι μετάδοσης

Να θυμίσουμε, ότι ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:

  • μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
  • μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
  • από μια πληγή

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Ο κίνδυνος διασποράς, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων οι εξής:

  • αμυγδαλίτιδα
  • φαρυγγίτιδα
  • οστρακιά
  • μολυσματικό κηρίο

Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Τα περιστατικά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, είναι ενδεικτικό ότι το 2023 στην Ελλάδα έχουν χάσει τις ζωές τους από στρεπτόκοκκο, έξι παιδιά κάτω των 10 ετών.

Το περιστατικό που σήμανε τον συναγερμό ήταν ο θάνατος του 8χρονου από τη Νάουσα, που υπέστη ανακοπή και δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή παρά τις προσπάθειες ανάνηψης των γιατρών.

Για την υπόθεση διεξάγεται εισαγγελική έρευνα, με στόχο να εξακριβωθούν οι συνθήκες του θανάτου, ενώ στο νοσοκομείο με συμπτώματα εισήχθη και ο ξάδελφος του 7χρονου που έχασε τη ζωή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ