ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγια με μετανάστες στην Ελλάδα: Οι μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών

Ναυάγια με μετανάστες στην Ελλάδα: Οι μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών
INTIME

«Υγρό τάφο» για δεκάδες μετανάστες αποτελεί η Μεσόγειος το τελευταίο διάστημα, ενώ μάλιστα δεν είναι λίγα τα ναυάγια που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, την ώρα που η τραγωδία ανοιχτά της Πύλου αποτελεί ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ετών στη χώρα μας. 

Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους 2023, τους 1.037.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο το 2022 έχασαν τη ζωή τους ή ήταν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο 2.439 άνθρωποι.

Ακολουθούν τα πιο πρόσφατα ναυάγια με μετανάστες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα:

Ναυάγιο στη Μύκονο – 30 Μαΐου 2023

Δύο σοροί μεταναστών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Μυκόνου, μετά τη βύθιση ταχύπλοου πλαστικού σκάφους, που επέβαιναν συνολικά 17 άτομα.

Ναυάγιο στη Λακωνία – 20 Απριλίου 2023

Το ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε στον Μεσσηνιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας. Το πρωί της Πέμπτης (20/4) εντοπίστηκε ιστιοφόρο σκάφος με 47 μετανάστες να βρίσκεται προσαραγμένο και ημιβιθυσμένο στην παραλία «Αρφίγκια». Μεταξύ των μεταναστών (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι – 11 Μαρτίου 2023

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το συμβάν σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όπου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής περισυνέλεξαν σώα 11 άτομα και πέντε σορούς. Οι μετανάστες που είχαν εντοπιστεί στο Φαρμακονήσι ανέφεραν, ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 31 άτομα.

Ναυάγια σε Λέρο και Μυτιλήνη– Φεβρουάριος 2023

Μία γυναίκα και τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στη Λέρο τον Φεβρουάριο του 2023. Οι μετανάστες προέρχονταν από την Τουρκία και διασώθηκαν 42 άτομα. Oι διακινητές είχαν στοιβάξει μέσα σε φουσκωτή λέμβο μωρά και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, εν μέσω σφοδρού ψύχους και κακοκαιρίας.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, λέμβος είχε ανατραπεί στην περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Μυτιλήνης, στις 7 Φεβρουαρίου. Οι διασωθέντες ήταν 39, ενώ είχαν ανασυρθεί νεκροί δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ