ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς - Τα σενάρια για τα αίτια βύθισης του πλοίου

Ναυάγιο στην Πύλο: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς - Τα σενάρια για τα αίτια βύθισης του πλοίου
Επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου κατά την άφιξή τους το λιμάνι της Καλαμάτας ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI

Την περιοχή ανοιχτά της Πύλου «χτενίζουν» από θαλάσσης και αέρος οι σωστικές δυνάμεις, ψάχνοντας τυχόν επιζώντες σε ένα από τα πιο φονικά ναυάγια με μετανάστες των τελευταίων ετών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν βρέθηκαν επιζώντες, αλλά ούτε και νεκροί. Mέχρι στιγμής διασωθέντες ανέρχονται σε 104 άνθρωποι, ενώ έχουν ανασυρθεί και 79 σοροί.

Εκφράζονται φόβοι πως οι νεκροί τελικά θα είναι εκατοντάδες και πως στο αλιευτικό πλοίο επέβαιναν ακόμη και 750 άτομα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες drone που έδωσε το λιμενικό στη δημοσιότητα, με τους μετανάστες στοιβαγμένους στο αλιευτικό πλοίο.

«Δεκάδες παιδιά ήταν στα αμπάρια»

Διασωθέντες μετανάστες είπαν στο προσωπικό του νοσοκομείου Καλαμάτας, πως στα αμπάρια του πλοίου υπήρχαν περίπου 50-100 παιδια.

Οι επιζώντες του ναυαγίου, είναι άνδρες, ηλικίας 16-40 ετών.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης - διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μακάβριες εικόνες με τη μεταφορά των σορών

Γροθιά στο στομάχι είναι οι εικόνες από το λιμάνι της Καλαμάτας, με τα πτώματα που μετέφερε το πλωτό σκάφος του λιμενικού αργά το βράδυ της Τετάρτης (15/06).


Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε χώρο στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στην Καλαμάτα έφτασε Σύρος που ζει στο Βέλγιο και έψαχνε τον 17χρονο γιο του στο νοσοκομείο και στο χώρο που βρίσκονται οι μετανάστες στο λιμάνι.

Τα σενάρια για το πως συνέβη το ναυάγιο

Το 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως εμφάνισε μηχανική βλάβη που προκάλεσε άγχος στους στοιβαγμένους ανθώπους με αποτέλεσμα να υπάρξει απότομη μετατόπιση βάρους και τελικά να βυθιστεί.

Στο σημείο που ναυάγησε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ήταν εκτός πορείας, με τις αρχές να εκτιμούν πως αυτό οφείλεται σε ελλιπείς γνώσεις πλοήγησης του ατόμου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου.

Συμφωνα με την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί που είχε επικοινωνία με μετανάστες στο πλοίο, μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο καπετάνιος του πλοίου τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ