ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Στο Σχιστό με φορτηγό - ψυγείο οι 78 νεκροί

Ναυάγιο στην Πύλο: Στο Σχιστό με φορτηγό - ψυγείο οι 78 νεκροί
Η φραγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης» στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρει τις σορούς μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν σήμερα Πέμπτη (15/6) τα πτώματα των 78 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Στα χέρια των Αρχών έξι διακινητές

Νωρίτερα, μεταξύ των διασωθέντων του πολύνεκρου ναυαγίου, εντοπίστηκαν και κρατούνται έξι διακινητές, όπως επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης στο CNN Greece.

Οι φερόμενοι ως διακινητές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκονταν ανάμεσα στους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου και αναμένονται οι διαδικασίες για τη σύλληψή τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, οι φερόμενοι ως διακινητές, κρατούνται από τις Λιμενικές Αρχές που διεξάγει τις ανακρίσεις για το ναυάγιο και αναμένεται εντολή εισαγγελέα για την σύλληψή τους και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.

Επιβαρυντικές για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο, ήταν μαρτυρίες από τους 104 διασωθέντες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αιγύπτιους.

«Το σημαντικό είναι αυτοί οι 100 άνθρωποι που διασώθηκαν να νιώσουν ασφαλείς για να αρχίσουν να μιλούν, γιατί όσο είναι φοβισμένοι δεν προχωρούν σε αποκαλύψεις για τους διακινητές τους που αποτελούν τον μοναδικό τους σύνδεσμο για την πορεία του ταξιδιού τους», εξηγούν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης στο CNN Greece.

«Το πλοίο έστειλε SOS στις ιταλικές Αρχές»

Σήμα κινδύνου στις ιταλικές Αρχές, έστειλε το πλοίο που βυθίστηκε στην Πύλο αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής, τονίζοντας επίσης ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό.

Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές, αναφέρει ο ίδιος.

«Εως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», υπογραμμίζει ο κ. Μακρής.

Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».

Οσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει:

«Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα.

Στην Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες

H μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

Τηλεφωνική γραμμή αναζητήσεων αγνοουμένων στον Ερυθρό Σταυρό

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή αναζήτησης αγνοούμενων του ναυαγίου με την οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν στο πλοίο που βυθίστηκε.

Η τηλεφωνική γραμμή: 210 5140440 και 6934724893 λειτουργεί από τις 08:00 έως 24:00 επτά ημέρες την εβδομάδα και υποστηρίζει 17 γλώσσες και διαλέκτους (Αραβικά, Φαρσί/Νταρι, τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, παστού, ουρντου, παντζαμι, κιρουντι, πουλαρ, σούσσου, μαλίνκε, κισσί).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ