ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Κω: Τα στοιχεία που θα «δείξουν» τον δολοφόνο της Αναστάζια

Δολοφονία στην Κω: Τα στοιχεία που θα «δείξουν» τον δολοφόνο της Αναστάζια
Facebook

Για τα στοιχεία και τα πειστήρια που θα «δώσουν το δολοφόνο της 27χρονης Αναστάζια στην Κω» αλλά και για το έως τώρα «κατηγορητήριο χωρίς ανθρωποκτονία» κάνουν λόγο ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων μαζί με τον πρόεδρο των αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη.

Οι ειδικοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία θα καταφέρει να ρίξει άπλετος φως στην υπόθεση και να οδηγηθεί στα ίχνη του δολοφόνου και των συνεργών του εφόσον υπάρχουν.

«Όταν μια σορός βρίσκεται εκτεθειμένη, η σήψη έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Μπορώ να σας πω ακόμα και τρεις φορές πιο γρήγορα απ’ ό, τι για παράδειγμα μια σορός η οποία έχει ενταφιαστεί», τόνισε ο κ. Λέων στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκτός από τις ιστολογικές εξετάσεις και οι τοξικολογικές θα δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

«Μια εικόνα που πιθανότατα να δείξει επακριβώς τον μηχανισμό του θανάτου... Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν για παράδειγμα σε ένα θύμα μπορεί να της έχουν χορηγηθεί ουσίες, για παράδειγμα ναρκωτικές ουσίες ή άλλες ουσίες και οι αναστολές της απέναντι σε ένα φαινόμενο βιασμού είναι πάρα πολύ περιορισμένες και προφανώς και οι αντιστάσεις είναι πάρα πολύ περιορισμένες άρα εκεί δεν αναμένουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά σημάδια βίας, όπως θα βλέπαμε σε αντίθετη περίπτωση», εξήγησε ο κ. Λέων.

Τα στοιχεία που θα δείξουν δράστη και πιθανούς συνεργούς

Κατά τον κ. Λέων, σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση του εγκλήματος θα παίξουν τα στοιχεία που θα πρέπει να επικεντρωθούν για να «δείξουν» τον δράστη της δολοφονίας.

«Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα πειστήρια τα οποία έχουν συλλεγεί αλλά και σημεία από το σώμα της σορού τα οποία μπορούν να μας δώσουν πράγματι τον δράστη της υπόθεσης. Σας θυμίζω ότι κάνουμε δειγματοληψία κάθε φορά και από τα γεννητικά όργανα σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και από άλλα σημεία του σώματος, για παράδειγμα νύχια αλλά και από τα πειστήρια».

«Όλα αυτά θα μας δώσουν πολύτιμο γενετικό υλικό τα οποία καταρχάς θα μας δώσουν το δράστη και κατά δεύτερο λόγο πιθανά και συνεργούς. Γιατί αν υπάρχουν, όπως άκουσα, στοιχεία όπως σακούλες και άλλα πειστήρια τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη μεταφορά, είναι πιθανό να βρούμε περισσότερα του ενός, γενετικά υλικά, δηλαδή γενετικά υλικά που να αντιστοιχούν αφενός στο δράστη, αφετέρου συνεργούς» είπε ο ίδιος.

«Άρα σίγουρα η αποσύνθεση είχε επέλθει σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησε εκ των πραγμάτων δυσκολίες στον ιατροδικαστή. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι είναι ακόμα νωρίς, έτσι για να έχουμε την πλήρη εικόνα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ομολογία έπρεπε να γίνει από την αρχή»

Για τη δολοφονία της 27χρονης Αναστάζια στην Κωκαθώς και την παράλειψη να μεταβούν άμεσα στο νησί στελέχη του Ανθρωποκτονιών, έκανε λόγο ο πρόεδρος των αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις έρευνες των αστυνομικών για την εξιχνίαση της υπόθεσης καθώς καλούνται να λύσουν το γρίφο της δολοφονίας και να «δέσουν» με πειστήρια τον δολοφόνο και τους συνεργούς του, εφόσον υπάρχουν.

«Είναι μια υπόθεση γυναικοκτονίας ο τρόπος που προήλθε ο θάνατος» δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης εστιάζοντας την κρίση του στο πόρισμα των ιατροδικαστών που κάνει λόγο ότι η νεαρή κοπέλα από την Πολωνία πέθανε από ασφυξία. «Βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες με αυτόν τον τρόπο, όταν δεν έχουν κάποιο όργανο να τις χτυπήσουν, τις πνίγουν ή τους κλείνουν τους αγωγούς», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός.

Όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την εμπειρία που έχει, ανέφερε ότι θα έπρεπε να σπεύσει άμεσα το Τμήμα Ανθρωποκτονιών στο νησί «γιατί έχει εμπειρία στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών. Όσο περνούν οι μέρες ο ύποπτος φτιάχνει ένα σενάριο στο μυαλό του και το επαναλαμβάνει και δύσκολα ομολογεί στη συνέχεια. Δεν λέω ότι οι αστυνομικοί στο νησί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, λέω, ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει άλλη εμπειρία».

Ο κ. Καλλιακμάνης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το σημείο που έγινε η δολοφονία και αυτό το εξήγησε ως εξής:

«Οι εθελοντές που έψαχναν είπαν ότι είχαν περάσει από το σημείο που βρέθηκε και από αυτό (το σημείο) που υπήρχε το πτώμα αλλά και από την περιοχή που βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο χωρίς να βρουν κάτι την πρώτη φορά. Αν είναι έτσι λοιπόν και δεν ήταν εκεί και έπειτα μεταφέρθηκε το πτώμα ή πετάχτηκε το τηλέφωνο, τότε αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει είτε ότι υπήρχαν συνεργοί είτε ότι ο δολοφόνος είναι ο ύποπτος» εξήγησε.

«Ο ύποπτος δεν κατηγορείται για ανθρωποκτονία αλλά για αρπαγή»

Σύμφωνα με τον ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ακόμα ο βασικός ύποπτος δεν κατηγορείται για δολοφονία αλλά για αρπαγή: «Δεν έχει γίνει το κατηγορητήριο ανθρωποκτονία, άρα και ο ανακριτής αφήνει κάποια κενά μήπως υπάρχει κάτι που κάποιος άλλος προχώρησε στην πράξη. Κάποιος φίλος του ή συνέταιρος του ανθρώπου αυτού που έχει συλληφθεί».

Όπως είπε ο ίδιος το ερώτημα είναι εάν κάποιος μετά τη δημοσιοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό της 27χρονης είχε το χρόνο να το κάνει αυτό, να αφήσει στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα ή να εξαφανίσει το κινητό.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι όσο περνούν οι ώρες και η τοπική αστυνομία δεν έχει ομολογία από τον βασικό ύποπτο που έχει ισχυριστεί ότι η 27χρονη Αναστάζια συνευρέθηκε με τη θέληση μαζί του, δύσκολα θα την αποσπάσει στη συνέχεια.

«Η υπόθεση θα εξιχνιαστεί»

Για την δολοφονία της 27χρονης κοπέλας από την Πολωνία μίλησε στην ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος, Πάνος Σόμπολος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξιχνιαστεί σύντομα.

«Θα μιλήσουν οπωσδήποτε τα κινητά τηλέφωνα του θύματος, της άτυχης αυτής κοπέλας, του φίλου της, των όποιων γνωστών τους που είχαν επαφές τελευταία. Θα μιλήσουν επίσης στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όλα όσα έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί από τον τόπο και από τα σπίτια που έκαναν τις έρευνες».

Σύμφωνα με τον κ. Σόμπολο μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και από τα εγκληματολογικά εργαστήρια αλλά και από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που διερευνά αυτές τις υποθέσεις, θα πέσει φως στην όλη υπόθεση που όπως είπε, «θυμίζει το άλλο μεγάλο έγκλημα με την κοπέλα στη Ρόδο (την Eλένη Τοπαλούδη) που την χτύπησαν, την στραγγάλισαν, την πέταξαν την άτυχη κοπέλα στη θάλασσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ