ΕΛΛΑΔΑ

«Tα πειστήρια θα δώσουν το δολοφόνο της Αναστάζια»: Πώς οι Αρχές θα ξεκλειδώσουν την υπόθεση

«Tα πειστήρια θα δώσουν το δολοφόνο της Αναστάζια»: Πώς οι Αρχές θα ξεκλειδώσουν την υπόθεση
kosnews24.gr

Την ταυτότητα του δολοφόνου της 27χρονης Αναστάζια στην Κω αναμένεται να αποκαλύψουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, ενώ προφυλακισμένος παραμένει ο 32χρονος βασικός ύποπτος από το Μπαγκλαντές, ο οποίος ωστόσο, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την δολοφονία.

Φως στη δολοφονία αναμένεται να ρίξουν τα στοιχεία από το κινητό της κοπέλας που είχε πετάξει άγνωστος χωρίς την κάρτα SIM στο Μαρμάρι, αλλά και οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται, καθώς η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ασφυκτικό θάνατο, χωρίς να αποσαφινήσει τον τρόπο που προκλήθηκε ο θάνατός της.

Στοιχεία και συγκεκριμένα γενετικό υλικό, ενδεχομένως να προκύψουν και από την εξέταση της σορού της άτυχης γυναίκας, η οποία βρέθηκε μετά από επτά ημέρες τυλιγμένη σε πλαστικό και σκεπασμένη με κλαδιά, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι του άνδρα από το Μπαγκλαντές.

Δεμένη χειροπόδαρα ήταν η Αναστάζια

Σύμφωνα με το OPEN, δίπλα στη σορό της 27χρονης Αναστάζια εντοπίστηκε και η ασημί τσάντα της ενώ η Πολωνή ήταν δεμένη χειροπόδαρα με τον δράστη ή τους δράστες να έχουν βάλει το πτώμα της σε δύο σακούλες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στην τσάντα της Αναστάζια δεν υπήρχε ούτε το κινητό της τηλέφωνο αλλά ούτε και χρήματα με τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση να είναι πεπεισμένοι ότι αυτός που έκανε τη δολοφονία ή αυτοί τα αφαίρεσαν σκόπιμα.

«Tα πειστήρια θα δώσουν το δολοφόνο»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η δολοφονία είναι θέμα χρόνου να εξιχνιαστεί.

Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων και ο πρόεδρος των αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, δηλώνουν βέβαιοι ότι τα στοιχεία και τα πειστήρια που θα «δώσουν το δολοφόνο της 27χρονης Αναστάζια στην Κω» .

«Όταν μια σορός βρίσκεται εκτεθειμένη, η σήψη έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Μπορώ να σας πω ακόμα και τρεις φορές πιο γρήγορα απ’ ό, τι για παράδειγμα μια σορός η οποία έχει ενταφιαστεί», τόνισε ο κ. Λέων στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκτός από τις ιστολογικές εξετάσεις και οι τοξικολογικές θα δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

«Μια εικόνα που πιθανότατα να δείξει επακριβώς τον μηχανισμό του θανάτου... Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν για παράδειγμα σε ένα θύμα μπορεί να της έχουν χορηγηθεί ουσίες, για παράδειγμα ναρκωτικές ουσίες ή άλλες ουσίες και οι αναστολές της απέναντι σε ένα φαινόμενο βιασμού είναι πάρα πολύ περιορισμένες και προφανώς και οι αντιστάσεις είναι πάρα πολύ περιορισμένες άρα εκεί δεν αναμένουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά σημάδια βίας, όπως θα βλέπαμε σε αντίθετη περίπτωση», εξήγησε ο κ. Λέων.

Κατά τον κ. Λέων, σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση του εγκλήματος θα παίξουν τα στοιχεία που θα πρέπει να επικεντρωθούν για να «δείξουν» τον δράστη της δολοφονίας.

«Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα πειστήρια τα οποία έχουν συλλεγεί αλλά και σημεία από το σώμα της σορού τα οποία μπορούν να μας δώσουν πράγματι τον δράστη της υπόθεσης. Σας θυμίζω ότι κάνουμε δειγματοληψία κάθε φορά και από τα γεννητικά όργανα σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και από άλλα σημεία του σώματος, για παράδειγμα νύχια αλλά και από τα πειστήρια».

«Όλα αυτά θα μας δώσουν πολύτιμο γενετικό υλικό τα οποία καταρχάς θα μας δώσουν το δράστη και κατά δεύτερο λόγο πιθανά και συνεργούς. Γιατί αν υπάρχουν, όπως άκουσα, στοιχεία όπως σακούλες και άλλα πειστήρια τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη μεταφορά, είναι πιθανό να βρούμε περισσότερα του ενός, γενετικά υλικά, δηλαδή γενετικά υλικά που να αντιστοιχούν αφενός στο δράστη, αφετέρου συνεργούς» είπε ο ίδιος.

«Άρα σίγουρα η αποσύνθεση είχε επέλθει σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησε εκ των πραγμάτων δυσκολίες στον ιατροδικαστή. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι είναι ακόμα νωρίς, έτσι για να έχουμε την πλήρη εικόνα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ομολογία έπρεπε να γίνει από την αρχή»

Για τη δολοφονία της 27χρονης Αναστάζια στην Κωκαθώς και την παράλειψη να μεταβούν άμεσα στο νησί στελέχη του Ανθρωποκτονιών, έκανε λόγο ο πρόεδρος των αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις έρευνες των αστυνομικών για την εξιχνίαση της υπόθεσης καθώς καλούνται να λύσουν το γρίφο της δολοφονίας και να «δέσουν» με πειστήρια τον δολοφόνο και τους συνεργούς του, εφόσον υπάρχουν.

«Είναι μια υπόθεση γυναικοκτονίας ο τρόπος που προήλθε ο θάνατος» δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης εστιάζοντας την κρίση του στο πόρισμα των ιατροδικαστών που κάνει λόγο ότι η νεαρή κοπέλα από την Πολωνία πέθανε από ασφυξία. «Βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες με αυτόν τον τρόπο, όταν δεν έχουν κάποιο όργανο να τις χτυπήσουν, τις πνίγουν ή τους κλείνουν τους αγωγούς», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός.

Όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την εμπειρία που έχει, ανέφερε ότι θα έπρεπε να σπεύσει άμεσα το Τμήμα Ανθρωποκτονιών στο νησί «γιατί έχει εμπειρία στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών. Όσο περνούν οι μέρες ο ύποπτος φτιάχνει ένα σενάριο στο μυαλό του και το επαναλαμβάνει και δύσκολα ομολογεί στη συνέχεια. Δεν λέω ότι οι αστυνομικοί στο νησί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, λέω, ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει άλλη εμπειρία».

Ο κ. Καλλιακμάνης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το σημείο που έγινε η δολοφονία και αυτό το εξήγησε ως εξής:

«Οι εθελοντές που έψαχναν είπαν ότι είχαν περάσει από το σημείο που βρέθηκε και από αυτό (το σημείο) που υπήρχε το πτώμα αλλά και από την περιοχή που βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο χωρίς να βρουν κάτι την πρώτη φορά. Αν είναι έτσι λοιπόν και δεν ήταν εκεί και έπειτα μεταφέρθηκε το πτώμα ή πετάχτηκε το τηλέφωνο, τότε αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει είτε ότι υπήρχαν συνεργοί είτε ότι ο δολοφόνος είναι ο ύποπτος» εξήγησε.

«Δύσκολα θα αποσπάσουν ομολογία από τον βασικό ύποπτο»

Σύμφωνα με τον ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ακόμα ο βασικός ύποπτος δεν κατηγορείται για δολοφονία αλλά για αρπαγή: «Δεν έχει γίνει το κατηγορητήριο ανθρωποκτονία, άρα και ο ανακριτής αφήνει κάποια κενά μήπως υπάρχει κάτι που κάποιος άλλος προχώρησε στην πράξη. Κάποιος φίλος του ή συνέταιρος του ανθρώπου αυτού που έχει συλληφθεί».

Όπως είπε ο ίδιος το ερώτημα είναι εάν κάποιος μετά τη δημοσιοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό της 27χρονης είχε το χρόνο να το κάνει αυτό, να αφήσει στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα ή να εξαφανίσει το κινητό.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι όσο περνούν οι ώρες και η τοπική αστυνομία δεν έχει ομολογία από τον βασικό ύποπτο που έχει ισχυριστεί ότι η 27χρονη Αναστάζια συνευρέθηκε με τη θέληση μαζί του, δύσκολα θα την αποσπάσει στη συνέχεια.

«Δεν έκανα τίποτα» ισχυρίζεται ο 32χρονος από το Μπαγκλαντές

Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, ζήτησε και έλαβε ο 32χρονος από το Μπαγκλαντές που αποτελεί τον νο1 ύποπτο των Αρχών για τη δολοφονία της 27χρονης Πολωνής Αναστάζια.

Ο 32χρονος θα παραμείνει στα κρατητήρια και θα απολογηθεί την Τετάρτη για την κατηγορία της αρπαγής της, αφού με μέχρι στιγμής δεδομένα και τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον του δεν άλλαξε η κατηγορία σε κάποιο βαρύτερο αδίκημα ή κακούργημα.

Όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος του 32χρονου, εκείνος δεν ξέρει ότι έχει εντοπιστεί η σορός της. Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρχει δεύτερο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Στο «κάδρο» των ερευνών και ο συγκάτοικος

Πέραν του Μπαγκλαντεσιανού, οι Αρχές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους και τον Πακιστανό συγκάτοικό του. Υλικό από κάμερες ασφαλείας από διπλανές κατοικίες δείχνουν τον Μπαγκλαντεσιανό να μπαίνει με την 27χρονη στο σπίτι του. Ωστόσο, ο συγκάτοικός του υποστήριξε στις Αρχές ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, με την αστυνομία να πιστεύει ότι λέει ψέματα.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που προέρχονται από την ανάλυση γενετικού υλικού, καθώς DNA της Αναστάζια βρέθηκε στο σπίτι του Μπαγκλαντεσιανού. Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, οι Αρχές είχαν πάρει γενετικό υλικό της από το δωμάτιο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ