ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης για τη 40χρονη με στρεπτόκοκκο στη Λάρισα: Σπάνια επιπλοκή η σήψη

Μαγιορκίνης για τη 40χρονη με στρεπτόκοκκο στη Λάρισα: Σπάνια επιπλοκή η σήψη
Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας EUROKINISSI /ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Σπάνια επιπλοκή αποτελεί η περίπτωση της 40χρονης που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο στη Λάρισα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή υγιεινής και παθολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ειδικότερα, ο επίκουρος καθηγητής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σημείωσε πως «είναι μια διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου. Φαίνεται ότι με έναν τρόπο πέρασε βαθιά μέσα στον οργανισμό και προκάλεσε αυτό που λέμε σήψη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας και να παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή της. Είναι κάτι σπάνιο».

Διευκρινίζει, όμως, ότι «δεν είναι περιστατικό που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι περιστατικό που βλέπουμε κάθε χρόνο, απλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός, το πολύ δύο χεριών σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης ερωτώμενος εάν η εξάπλωσή του στρεπτόκοκκου είναι ανησυχητική στην Ελλάδα απαντά:

«Η αίσθησή μου είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει και ακούγονται αυτά τα περιστατικά που άλλες χρονιές δεν ακούγονταν. Είναι βέβαια πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στα πλαίσια, εάν μπορούμε να πούμε, του φυσιολογικού, γιατί πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές».

«Όλοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο και έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει περάσει τέτοια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Απλά δεν συμβαίνει συχνά να περάσει το μικρόβιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα», σημείωσε.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα το 2023

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χρονιές και περισσότερο σε σχέση με τη διάρκεια της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Η συχνότητα ήταν πολύ χαμηλή του στρεπτόκοκκου όπως και όλων των λοιμώξεων, οπότε έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα και μεγάλη αύξηση σε σχέση σίγουρα με την καραντίνα. Είναι κάτι το οποίο όμως το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγλία, η οποία επιτηρεί το συγκεκριμένο νόσημα πολύ στενά, έχει δώσει νούμερα και με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στα νούμερα της Αγγλίας. Οπότε με απλά λόγια, ναι έχουμε μια αύξηση αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελείως διαφορετικό με ότι βλέπουμε στον άλλο κόσμο».

Ο καθηγητής τόνισε ακόμα ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δείχνουν μια έξαρση στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο, αλλά δεν σχετίζονται τόσο έντονα με τον καιρό.

«Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη. Άρα λοιπόν είναι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και εάν και εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, αυτό που λέμε πυώδη αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να πάρει αντιβίωση γιατί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο».

Το χρονικό της 40χρονης

Η 40χρονη μετέβη στο νοσοκομείο την Τρίτη (4/07) με έντονα συμπτώματα και λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού κρίθηκε απαραίτητη η άμεση εισαγωγή της στη ΜΕΘ, με τους γιατρούς πλέον να κρίνουν την κατάστασή της ως εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει πολύ.

«Βρίσκεται με βαριά λοίμωξη, βαριά σηψαιμία στη ΜΕΘ. Από κάποια εστία προφανώς έκανε σηψαιμία, βρίσκεται στο σύνδρομο του τοξικού σοκ, η κατάστασή της είναι πολύ βαριά», ανέφερε στο Mega ο πρόεδρος του Iατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Σύμφωνα με τους οικείους της, η γυναίκα παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα, οπότε και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος της χορήγησε αντιβίωση.

Η 40χρονη χειροτέρευε κάθε μέρα και περισσότερο και τελικά μεταφέρθηκε χθες με υψηλό πυρετό και δύσπνοια στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή της. Μετά από τις προσπάθειες των γιατρών για να τη σταθεροποιήσουν, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στη ΜΕΘ όπου τα ξημερώματα, υπέστη ανακοπή.

Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί ειδική αντλία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να υποστηριχθεί η καρδιά της.

Όπως όλα δείχνουν η γυναίκα κόλλησε από τα παιδιά της, καθώς τα δυο από αυτά είχαν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά προσβλήθηκαν από αδενοϊό και είχαν αρνητικό τεστ για στρεπτόκοκκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ