ΕΛΛΑΔΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τη Γερμανία να επιβάλει «εμπάργκο» στις ουγγρικές επενδύσεις

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τη Γερμανία να επιβάλει «εμπάργκο» στις ουγγρικές επενδύσεις
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γερμανίδα πολιτικός Καταρίνα Μπάρλεϊ AP Photo/Michael Sohn

Αιχμές κατά της πρακτικής Όρμπαν απέναντι σε ξένες εταιρείες προκειμένου να πωληθούν σε ολιγάρχες του περιβάλλοντός του αφήνει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί τις γερμανικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις επενδύσεις στην Ουγγαρία.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Muenchner Merkur η γερμανίδα πολιτικός και πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD) προειδοποιεί τις γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Ουγγαρία, αναφερόμενη σε εχθρικές πρακτικές της ουγγρικής κυβέρνησης απέναντι σε ξένες εταιρείες, όπως αιφνιδιαστική επιβολή φόρων έως και 90%, ή ακόμη και απειλές κατά των εργαζομένων.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες - και γίνονται όλο και περισσότερες - οι οποίες πρώτα προσελκύονται στη χώρα από την ουγγρική κυβέρνηση και στη συνέχεια καταστρέφονται», δηλώνει η Καταρίνα Μπάρλεϊ και εξηγεί ότι «μόλις οι εταιρείες επενδύσουν στην Ουγγαρία, όλα πάνε τέλεια όσο δεν έχουν κέρδη, αλλά μετά αρχίζει η παρενόχληση».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κάνει λόγο για αιφνιδιαστική επιβολή φόρων έως και 90%, ακόμη και για απειλές σε βάρος των εργαζομένων.

Πολλές εταιρείες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη επενδυτικής ασφάλειας στην Ουγγαρία, σημειώνει και εκτιμά ότι τέτοιες πρακτικές έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση στις ξένες εταιρείες προκειμένου να αποχωρήσουν, πωλώντας τις σε ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και έτσι σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, τα υλικά κατασκευής και οι αλυσίδες τροφίμων να περνούν σταδιακά υπό τον έλεγχό του.

Ταυτόχρονα, όπως διευκρινίζει η κυρία Μπάρλεϊ, υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που «επωφελούνται πολύ από το σύστημα Ορμπαν, κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς δεν πληρώνουν φόρους, έχουν άμεση επαφή με την κυβέρνηση και οι νόμοι αλλάζουν υπέρ τους, εάν δεν τους ταιριάζουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ