ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Επιμένουν στο «μπλόκο» για το μεταναστευτικό Ουγγαρία και Πολωνία

Σύνοδος Κορυφής: Επιμένουν στο «μπλόκο» για το μεταναστευτικό Ουγγαρία και Πολωνία
Στιγμιότυπο από τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Αμετακίνητες παραμένουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό.

Οι δύο χώρες αντιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που σχεδιάστηκε για να κατανεμηθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στο ζήτημα του ασύλου και το χρηματικό πέναλτι για τις χώρες που δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους.

Παράλληλα, απαιτούν η υποδοχή αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνεται σε εθελοντική βάση.

Η Βαρσοβία, μάλιστα, σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ' ό,τι δίνει στα δικά της μέλη.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε ο Ντούντα μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμπόδισε χθες την προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ να οριστικοποιήσουν μια δήλωση για τη μετανάστευση, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Politico ο Όρμπαν είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δήλωση για το μεταναστευτικό, παρά μόνο αν συμπεριλαμβάνεται το αίτημα της Πολωνίας, να συμπεριληφθεί η φράση «συναίνεση», καθώς και κάθε χώρα να αποφασίζει ποιους μετανάστες «δέχεται στην επικράτειά της».

Όπως ανέφερε αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την πολωνική πρόταση ως απαράδεκτη.

Την άποψη ότι η στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα το πρωί προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Προτιμώ να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για τη μετανάστευση, από το να έχουμε άσχημα συμπεράσματα που παραβιάζουν τις Συνθήκες. Δεν είναι αποδεκτό!», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε ήδη μια απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τώρα ξαναγυρνάνε πίσω εδώ στο Συμβούλιο. Αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Υπήρξε απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Δεν γίνεται να γυρνάμε πίσω και να λέμε δεν συμφωνούμε, γιατί έτσι ο καθένας μας θα άνοιγε μια λίστα με παλιές αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί», εξήγησε ο Μπετέλ.

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί «κοινό πρόβλημα» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι πολίτες μας περιμένουν μία κοινή θέση από όλους τους 27».

«Προέρχομαι από μια χώρα πρώτης γραμμής όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Είναι κρίμα που δεν καταλήξαμε σε συμφωνία εχθές το βράδυ. Ας ελπίσουμε σήμερα να φτάσουμε σε συμφωνία και να έχουμε κοινά συμπεράσματα» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ελπίζοντας πώς θα υπάρξει συμφωνία, καθώς πρόκειται για «πολύ κρίσιμο ζήτημα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 01:30 (σ.σ. ώρα Βρυξελλών· 02:30 ώρα Ελλάδας), με τους ηγέτες να διαπραγματεύονται για το μεταναστευτικό από τις 17:30.

Μητσοτάκης: Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών

Στην χθεσινή τοποθέτησή του για το Μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής που είναι σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η οικονομία, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ