ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα - θρίλερ και μάχη με τη φωτιά σε τρία μέτωπα: Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι

Νύχτα - θρίλερ και μάχη με τη φωτιά σε τρία μέτωπα: Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι
AP Photo/Petros Giannakouris

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται δύσκολες. Οι μεγάλες εστίες είναι τέσσερις με τις τρεις από αυτές σε Νοτιανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι να αποτελούν προτεραιότητα για τις αρχές, ενώ αυτή στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. 

Το πύρινο μέτωπο στην Αττική είναι τεράστιο. Ξεκίνησε από τον Κουβαρά και μέσα σε λίγες ώρες, έφτασε γρήγορα και στη Σαρωνίδα στην περιοχή Πανόραμα. Βασικοί οδικοί άξονες έκλεισαν, σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.

Και ενώ από αργά το απόγευμα η Σαρωνίδα παρουσίαζε συνεχείς αναζωπυρώσεις, εστίες φωτιάς και έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα, το βράδυ ο άνεμος έστρεψε τις φλόγες προς τα Καλύβια, όπου η κατάσταση προβληματίζει την Πυροσβεστική που έχει κατακερματίσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει όλα τα μέτωπα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί άμεσα κατοικημένη περιοχή.

Από τις 9 το βράδυ, όταν και σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης έγιναν ακόμη δυσκολότερες.

Στις υπόλοιπες περιοχές, οι αναζωπυρώσεις κρατούν σε απόλυτη επιφυλακή τις δυνάμεις τις Πυροσβεστικής σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια, καθώς η φωτιά απειλεί να περάσει στην Πάρνηθα.

Αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε μέτωπο:

Νοτιοανατολική Αττική

Στη δασική πυρκαγιά της Σαρωνίδας, αλλά και στα Καλύβια συνεχίζουν να εστιάζουν περισσότερο οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο. Επίσης κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα. Η κατάσταση στη Σαρωνίδα έγινε χειρότερη μετά τις αναζωπυρώσεις αργά το απόγευμα, όταν και αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια είναι αυτό στο οποίο εστιάζουν αυτήν την ώρα οι Αρχές, καθώς μαίνεται σε δύσβατη περιοχή. Το μέτωπο αυτό αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα, ενώ η φωτιά κατεβαίνει με αργούς ρυθμούς προς τα κάτω. Σε άλλο μέτωπο στην περιοχή ακόμα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, αφού πρώτα εκκενώθηκε. Την ίδια ώρα, ο άνεμος παραμένει ισχυρός, προκαλώντας φόβους για διάσπαρτες κατοικίες. Νωρίτερα, οι φλόγες πέρασαν από τους οικισμούς Μελισσουργός και Φέριζα.

Με αφορμή τη σύσκεψη παρουσία υπουργών με το κινητό συντονιστικό «Ολυμπος», ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οι συσκέψεις αυτή τη στιγμή είναι συνεχείς για την Ανατολική Αττική.

«Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια».

Δερβενοχώρια

Η πιο δύσκολη φωτιά είναι στα Δερβενοχώρια, όπου το μέτωπο έχει έκταση πολλών χιλιομέτρων, σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένες περιοχές. Όμως, η ένταση και η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς τη Μάνδρα.

Εκεί ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, καθώς από το απόγευμα η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη και μάλιστα, ανησύχησε περισσότερο από κάθε άλλη τις αρχές. Μάλιστα, εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, ενώ από αέρος με το πρώτο φως αναμένεται να σηκωθούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που από τις 9 το βράδυ μπήκαν σε κατάσταση αναμονής.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα, καθώς και επί της επαρχιακής οδού Οινόης - Μαγούλας από το εργοστάσιο «Τιτάν».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η όλη στρατηγική το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. «Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική» σημείωσε.

Λουτράκι

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, συνεχίζουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να περιοριστεί το μέτωπο και να μην περάσει την Εθνική Οδό, ενώ από νωρίς έγιναν εκκλήσεις στους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση από την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, όσο και στην παλαιά εθνική.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν έξι οικισμοί. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στους οικισμούς Καλαμάκι, Ίσθμια, Παράδεισος, Καλλιθέα, Πευκιάς και Ειρήνη απομακρύνθηκαν, όπως επίσης και σε παρακείμενες κατασκηνώσεις και οίκος ευγηρίας.

Για το Λουτράκι, νωρίτερα ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι είναι μια πυρκαγιά η οποία πάει καλύτερα. «Έχει περιοριστεί το μέτωπο αυτό πάνω από την εθνική οδό. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ένα μικρό ενεργό μέτωπο το οποίο πιστεύουμε ότι θα ελέγξουμε μέσα στην νύχτα στον Άγιο Χαράλαμπο».

Καπαρέλλι Βοιωτίας

Σαφώς την καλύτερη εικόνα, από κάθε άλλη εστία φωτιάς, έχει το Καπαρέλλι Βοιωτίας. Εκεί επιχείρησαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες για την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς και τελικά οριοθετήθηκε. Νωρίτερα κάηκαν το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε στο να περιοριστεί το μέτωπο και να οριοθετηθεί η φωτιά, χωρίς όμως να έχει σβήσει εντελώς.

Σχετικά με μέτωπο στο Καπαρέλλι, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι: «Η πυρκαγιά έχει τεθεί σε καλύτερη κατάσταση, είναι σε ύφεση, έχει κάποια μόνο καντηλάκια στην περιοχή στο ανατολικό κομμάτι. Ωστόσο η μάχη είναι μεγάλη και εκεί, διότι έχουμε να παλέψουμε ουσιαστικά με το φόβο των πυροσβεστών που δεν είναι τίποτα άλλο από τις αναζωπυρώσεις. Όμως η εικόνα που μας μεταφέρουν οι επικεφαλής εκεί στο μέτωπο είναι ότι η κατάσταση είναι ένα βήμα πριν την οριοθέτηση».

Συναγερμός και για την Τρίτη

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η αυριανή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς, όπως σημείωσε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ