ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Νέες εκκενώσεις οικισμών - Μεγαλώνει το μέτωπο της φωτιάς

Ρόδος: Νέες εκκενώσεις οικισμών - Μεγαλώνει το μέτωπο της φωτιάς
INTIME

Ανεξέλεγκτο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ασκληπιείο και Κιοτάρι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για τα χωριά Λάρδος και Πυλώνας.

Την εκκένωση των χωριών Ασκληπιείο και Κιοτάρι διέταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω μηνύματος που εστάλη από το 112 λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στη Ρόδο.

«Αν βρίσκεστε στο Ασκληπιείο και Κιοτάρι, εκκενώστε τώρα προς Γεννάδι» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Άκρως ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση από την Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι το μέτωπο φωτιάς στα Λάερμα Ρόδου αναζωπυρώθηκε. «Αν βρίσκεστε στον Λάρδο και Πυλώνα, εκκενώστε τώρα προς Αρχάγγελο» ανέφερε το προηγούμενο μήνυμα του 112.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 21/07 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Λάερμα προς Αρχάγγελο.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο 22/07

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παρουσιάζεται σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Λάρισα, Μαγνησία, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία το Σάββατο (22/7), σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις παραπάνω περιοχές.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ