ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο - Εκκενώσεις οικισμών

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο - Εκκενώσεις οικισμών
ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / EUROKINISSI

Ακόμα μια πύρινη νύχτα ζει η χώρα που φλέγεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της Πυροσβεστικής να είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα και κυρίως σε αυτά της Ρόδου, του Αιγίου, της Κέρκυρας και της Καρύστου. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πετάξουν με αποτέλεσμα οι επίγειες δυνάμεις να προσπαθούν να οριοθετήσουν τα πύρινα μέτωπα με την ελπίδα να ξεκινήσει πιο δυναμικά η κατάσβεση με το πρώτο φως της ημέρας. 

Την ίδια ώρα, οι πολίτες ενημερώνονται με μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι εικόνες, δυστυχώς, είναι αποκαρδιωτικές, με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, παρθένα δάση παραδομένα στις φλόγες και σπίτια, περιουσίες και κόπους ολόκληρης ζωής να έχουν γίνει στάχτη.


Παρακάτω, το CNN Greece καταγράφει την εικόνα που παρουσιάζουν τα πιο ενεργά μέτωπα στη χώρα:

Ρόδος: Νέο μέτωπο στη Μαλώνα

Παραδομένη στις φλόγες για έκτη συνεχή μέρα είναι η Ρόδος με την πυρκαγιά να καίει ταυτόχρονα όχι μόνο στα τρία μέτωπα που προυπήρχαν, αλλά και να... ξεπετάγονται καινούρια. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται ανεξέλεγκτο σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, αργά το βράδυ ξέσπασε ένα ακόμη μέτωπο με δύο οικισμούς να απειλούνται, καθώς νέα εστία φωτιάς καίει κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τους οικισμούς Μαλώνα και Μάσαρη.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές κάνοντας εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, κάνουν λόγο για πιθανότητα να καίει η φωτιά ακόμη και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.

Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκος, Μάσσαρη, Χαράκι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Αίγιο: Μάχη της Πυροσβεστικής για να μην περάσει την Εθνική Οδό

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουλίου στην περιοχή Δερβενάκια του Αιγίου. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα. Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Η φωτιά καίει παρθένο δάσος σε δύσβατη περιοχή και έχει ήδη μπει στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ωστόσο, οι άνεμοι στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς φορά, με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να μην περάσει την εθνική.

Πέπλο καπνού σκεπάζει την περιοχή του Αιγίου και η ένταση των ανέμων αυξάνεται όσο πέφτει η νύχτα. Μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν παραταχθεί κατά μήκος της παλιάς και της νέας εθνικής οδού, είναι να μην περάσει η φωτιά τον αυτοκινητόδρομο και απειλήσει τους παραλιακούς οικισμούς που είναι γεμάτοι με κατοίκους και παραθεριστές.

Οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα στην περιοχή των διοδίων του Αιγίου σταμάτησαν όταν έπεσε ο ήλιος και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη, καθώς τα σημεία που εντοπίζονται οι διάσπαρτες εστίες, είναι δύσβατα και δεν επιτρέπουν την επέμβαση των επίγειων δυνάμεων.

Αργά το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας στην ΕΡΤ ενημέρωσε για άμεση εκκένωση του οικισμού Τράπεζα προς Ακράτα.

Κέρκυρα: Πυρκαγιά στην Περίθεια και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά στην Κέρκυρα με συνολικά 15 περιοχές να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, καθώς αργά το βράδυ το 112 έστειλε δύο νέα μηνύματα για 10 οικισμούς, με τη νύχτα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (23/7) έξω από την περιοχή Περίθεια Κέρκυρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση έξω από το οικιστικό κομμάτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μήνυμα 112 για εκκένωση εστάλη αρχικά στους οικισμούς: Πόρτες, Μέγκουλα, Σημιές, Παλιά Περίθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη.

Κάρυστος: Εκκενώθηκαν Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός

Εντολή εκκένωσης έδωσαν οι Αρχές στους κατοίκους των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός, με διαφυγή προς Κάρυστο λόγω της φωτιάς που καίει στην περιοχή. Η φωτιά, η οποία καίει δέντρα και χαμηλή βλάστηση, εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που επικρατούν. Την απομάκρυνση των κατοίκων συντονίζουν οι Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, την εκκένωση του χωριού Ποτάμι ζήτησε ο δήμαρχος Καρύστου, καθώς μαίνεται σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής. Ο δήμαρχος, Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στο evima.gr, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, γι' αυτό και ζήτησα πριν από λίγο να εκκενωθεί το χωριό Ποτάμι». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι τουλάχιστον 10 οι εστίες φωτιάς που καίνε στην Κάρυστο και το ενεργό μέτωπο ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.

Υλίκη Βοιωτίας: Οι φλόγες φτάνουν στην Αθηνών-Λαμίας

Η φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της. Ισχυρές δυνάμεις από εδάφους και αέρος μαζί με μηχανήματα έργου επιχειρούσαν μέχρι το πρώτο σκοτάδι, όταν και απέμειναν οι επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:00 και πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας την Ιερά Μονή Μαζαράκη.

Η φωτιά μέχρι και αργά το βράδυ πλησίασε την εθνική οδό με την ατμόσφαιρα στην περιοχή να είναι αποπνικτική. Πιο συγκεκριμένα οι φλόγες καίνε έκταση στο 100ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα ανόδου, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ